Kultúra

Új tudományos és közművelődési központ épül Szegeden

Új tudományos és közművelődési központ épül Szegeden

2011. június 29., szerda
Új tudományos és közművelődési központ épül Szegeden

A Szegeden folyó természettudományos és informatikai kutatásokat bemutató és népszerűsítő új közművelődési intézmény épül 2012 őszére mintegy 2 milliárd forintból a csongrádi megyeszékhelyen.

A négyszintes, csaknem 7 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű épület kivitelezési költségeiből 1,65 milliárd forintot uniós támogatás fedez, 360 millió forint pedig az önkormányzati önerő – mondta

Botka László

(MSZP) polgármester a beruházásról tartott szerdai tájékoztatón. Az intézmény – amelynek elnevezéséről ősszel lakossági névpályázat után döntenek – egyik fontos attrakciója a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ideköltöző informatikatörténeti múzeuma lesz. Az Európában egyedülálló gyűjtemény megismerteti a látogatókat a számítástechnika múltjával, az SZTE Informatórium interaktív kiállítási tere pedig az egyetemen zajló informatikai kutatásokba enged majd bepillantást. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen látványlaboratóriumokat alakítanak ki, ahol a természettudományok törvényszerűségeit, érdekességeit ismerhetik meg a Tisza-parti városban tanuló vagy idelátogató diákok és a felnőttek. Az új központban folytatja tevékenységét a város egyik fontos kulturális intézménye, a Százszorszép Gyermekház is.

Szalados László

, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az intézményben – amely a tervek szerint 2012 szeptemberére készül el – korszerű és környezetbarát energetikai megoldásokat alkalmaznak. Az épület hűtését és fűtését hőszivattyúk és napkollektorok biztosítják, a felhasznált villamos energia egy részét pedig napelemek termelik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.