Közélet

Új irat a mozi ügyében, közgyűlés tárgyalhatja a jegyző leváltását

Új irat a mozi ügyében, közgyűlés tárgyalhatja a jegyző leváltását

2011. június 29., szerda
Új irat a mozi ügyében, közgyűlés tárgyalhatja a jegyző leváltását
A jogi bizottság is foglalkozott szerdai ülésén a Belvárosi mozi ügyével, ahol az alpolgármester egy olyan kockázatfelmérési dokumentumot mutatott be, mely alapján szerinte nem kellett volna bezárni a mozit. A bizottság a jegyző leváltásának ügyét is tárgyalta.Solymos László (MSZP-SZVE) alpolgármester benyújtott a jogi bizottság ülésére egy 2010. december 15-i kockázatértékelési dokumentumot, amely a mozi állapotát munka-, és balesetvédelmi szempontokból megfelelőnek értékelte. Az alpolgármester szerint e felmérés alapján ki lehetett volna kérni a tűzvédelmi szakértői véleményt, hiszen ez az anyag tartalmazott tűzvédelmi megállapításokat. Solymos szerint erről a felmérésről nem szólt a mozit üzemeltető IH-Rendezvényközpont ügyvezető igazgatója, Sódar István, a kulturális bizottság legutóbbi ülésén, pedig az alpolgármester - egy emailes levelezésre hivatkozva - azt állította, hogy Sódar tudott erről a felmérésről, de szándékosan elhallgatta. Az alpolgármester szerint nem adta be a jelentést a hatóságnak, hanem újabb szakértőket bízott meg, és később, az általuk kiállított, problémákat feltáró iratokat nyújtotta be a tűzoltóságnak, amely ezek alapján a hibák kijavítására, valamint a veszélyesnek ítélt berendezések lekapcsolására kötelezte a működtetőt. A bizottság elnöke, Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szükségesnek tart egy mélyebb vizsgálatot, hogy ki és mikor mulasztott. A képviselő szerint az ügyet részletesebben körül kell járni, hiszen folyik egy belső vizsgálat is, és meg kell várni az IKV állapotfelmérését a mozi épületéről. Keresztúri szerint ez a mostani dokumentum is a vizsgálat részét képezi majd. Gyimesi László (Fidesz-KDNP) szerint két részre kell bontani az ügyet, az ügyvezető felelősségére és mozi bezárására, s az utóbbi a sürgetőbb kérdés, hiszen minden szegedi azt szeretné, hogy mihamarabb újra kinyisson a Belvárosi mozi. A bizottság határozott arról, hogy kivizsgálják a mozi vezetésének felelősségét az ügyben, de a téma közgyűlési megtárgyalásában nem foglalt állást.

Közgyűlés dönt majd a jegyző sorsáról

Mózes Ervin ragaszkodott a leváltásával kapcsolatos napirendi pont nyilvános tárgyalásához. Tóth Károly (MSZP) szerint a legfőbb indok a jegyző leváltására az ÁSZ-jelentés, ami szinte minden megállapításában kiváló minősítést adott az önkormányzatnak és csak néhány észrevétele volt csupán negatív, amit azonnali intézkedésekkel korrigáltak is. Tóth – a leváltást előterjesztő – Gyimesi László képviselő támadásként jellemezte a leváltás ügyét, hosszan sorolta a tanácsnok kétes motivációit. Gyimesi személyeskedésként aposztrofálta képviselőtársa beszédjét, Keresztúri pedig egy drámaelőadásként értékelte Tóth monológját. Mózes Ervin közölte, hogy Gyimesi beadványa még elemzés alatt áll, de azt már most elmondhatja, hogy maga a napirendre vétele az indítványnak is törvénysértő. A jegyző szerint a cél megvan, de az ok nincsen, ez az attitűd érvényesül a leváltásának az ügyében és ezt majd a munkaügyi bíróságon részletesen be is mutatja. Mózes Ervin pontonként ment végig a leváltását előirányzó indokokon (a portálunknak korábban elmondottakat részletezte). Szerinte azok, akik leváltására törekednek nem ismerik, hogy mi a jegyző feladata és a kötelezettsége. Részletes jogi aggályait az elemzés után, a csütörtöki közgyűlés előtt ismerteti majd. A bizottság végül az ügy közgyűlési tárgyalására tett javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.