Továbbra is biztosított a jogtiszta licenchasználat a hazai oktatásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Továbbra is biztosítja a jogtiszta licenchasználatot a hazai közoktatásban és felsőoktatásban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkársága, a gyártósemlegesség és a nyílt forráskódú alkalmazások megismertetése érdekében a tárca a HuEdu- és az OpenEdu-csomagokat teszi hozzáférhetővé az oktatási intézmények számára – közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a korábbi szerződés értelmében tavaly 1,5 milliárd forintba került a zárt forráskódú oktatási licencek beszerzése. A kormány által az idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett a költségvetés számára, és az új szerződés alapján a közoktatási és a felsőoktatási intézményekben 75 ezer felhasználó számára válnak elérhetővé a nyílt forráskódú szoftverek.
Az állam által finanszírozott használati jogok körének az ár-érték arány javítása érdekében lezajlott felülvizsgálata eredményeként a licencelési alap a gépszámról az oktatói létszámra helyeződött át – olvasható a közleményben, amelyben arra is kitértek, hogy a felsőoktatásban ésszerűsödött a szerverlicencek költségeihez való hozzájárulás.
A Tisztaszoftver programhoz kapcsolódóan a HuEDU és az OpenEDU elnevezésű programok révén hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé válnak a nyílt forráskódú szoftverek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások az alapfokú, a középfokú és a felsőoktatási intézmények számára.
Az otthonhasználat támogatásának csökkentése mellett a rászorulók számára továbbra is biztosított lesz a hozzáférés. Az egészségügyben azok az orvosok is használhatják a licenceket, akik valamely oktatási intézmény teljes vagy részmunkaidős oktatójaként tevékenykednek. Az új konstrukcióban kialakított árak a közoktatási és felsőoktatási intézményeken kívül a többi között a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, valamint az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. számára is érvényesek – írták.
Kitértek arra is, hogy ettől az évtől nyílt forráskódú szoftvereket, és azokhoz kapcsolódó támogatási és oktatási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek állami finanszírozás mellett a közoktatási és felsőoktatási intézmények. A közoktatásban egy speciális oktatást támogató csomag, a felsőoktatásban pedig egy nyílt forráskódú rendszer áll a diákok, a tanárok és a dolgozók rendelkezésére.
Az új konstrukció szerint a szerverszoftverek esetében az intézmények önállóan döntenek majd és szerzik be a tevékenységükhöz a legjobban illeszkedő, azt a leghatékonyabban támogató informatikai megoldásokat.

Default thumbnail
Előző sztori

Átlépte a tízezret a végelszámolások száma

Default thumbnail
Következő sztori

Búvárúszás: új nevezők a vb-re, 13 szegedi arany az ob-n

Legutóbbi hasonló cikkek