Egyetem

Továbbra is biztosított a jogtiszta licenchasználat a hazai oktatásban

Továbbra is biztosított a jogtiszta licenchasználat a hazai oktatásban

2011. június 20., hétfő
Továbbra is biztosított a jogtiszta licenchasználat a hazai oktatásban

Továbbra is biztosítja a jogtiszta licenchasználatot a hazai közoktatásban és felsőoktatásban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkársága, a gyártósemlegesség és a nyílt forráskódú alkalmazások megismertetése érdekében a tárca a HuEdu- és az OpenEdu-csomagokat teszi hozzáférhetővé az oktatási intézmények számára - közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a korábbi szerződés értelmében tavaly 1,5 milliárd forintba került a zárt forráskódú oktatási licencek beszerzése. A kormány által az idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett a költségvetés számára, és az új szerződés alapján a közoktatási és a felsőoktatási intézményekben 75 ezer felhasználó számára válnak elérhetővé a nyílt forráskódú szoftverek. Az állam által finanszírozott használati jogok körének az ár-érték arány javítása érdekében lezajlott felülvizsgálata eredményeként a licencelési alap a gépszámról az oktatói létszámra helyeződött át - olvasható a közleményben, amelyben arra is kitértek, hogy a felsőoktatásban ésszerűsödött a szerverlicencek költségeihez való hozzájárulás. A Tisztaszoftver programhoz kapcsolódóan a HuEDU és az OpenEDU elnevezésű programok révén hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé válnak a nyílt forráskódú szoftverek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások az alapfokú, a középfokú és a felsőoktatási intézmények számára. Az otthonhasználat támogatásának csökkentése mellett a rászorulók számára továbbra is biztosított lesz a hozzáférés. Az egészségügyben azok az orvosok is használhatják a licenceket, akik valamely oktatási intézmény teljes vagy részmunkaidős oktatójaként tevékenykednek. Az új konstrukcióban kialakított árak a közoktatási és felsőoktatási intézményeken kívül a többi között a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, valamint az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. számára is érvényesek - írták. Kitértek arra is, hogy ettől az évtől nyílt forráskódú szoftvereket, és azokhoz kapcsolódó támogatási és oktatási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek állami finanszírozás mellett a közoktatási és felsőoktatási intézmények. A közoktatásban egy speciális oktatást támogató csomag, a felsőoktatásban pedig egy nyílt forráskódú rendszer áll a diákok, a tanárok és a dolgozók rendelkezésére. Az új konstrukció szerint a szerverszoftverek esetében az intézmények önállóan döntenek majd és szerzik be a tevékenységükhöz a legjobban illeszkedő, azt a leghatékonyabban támogató informatikai megoldásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.