Kultúra

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten

2011. június 13., hétfő
Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten

Az elmúlt évtizedek közmédia-történetét felidéző, számos technikatörténeti érdekességet összegyűjtő Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten, a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székházában. Az egyedülálló gyűjtemény a Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Már csak az utolsó simítások vannak hátra az ország első és egyetlen, tematikusan berendezett, a rádiózás és televíziózás történetét bemutató múzeumán - mondta el az MTI-nek

Cserháti Ágnes

, a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője. Mint hozzátette, a Pollack Mihály tér 8-10. alatt megnyíló új múzeum látogatói megtudhatják például, elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról vagy 1956-ról, és kipróbálhatják, felismerik-e az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát. A kiállításon megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete: a bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és egyéb készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról. A gyűjteményben található Orion, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Siemens, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, EKA és Orion-EMG készülékek látványa és hangja hűen idézi fel azt a kort, amelyben gyártották és felhasználták őket - mutatott rá Cserháti Ágnes. Korabeli bútorokkal és berendezésekkel a közönség időutazást tehet a hatvanas-nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízióstúdiókba. Egy monitoron látható például az első emberi arc, amely 1953-ban a magyar éterben megjelent, valamint az a gép, amely ötvenhat évvel ezelőtt közvetítette a kísérleti műsort. A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé. A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban külön sarkot kap az MTI is: itt egy nagyérzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép lesz látható. A háttérfalon a hírügynökség történelmi fotói, valamint szakmai díjai idézik fel a Magyar Távirati Iroda százharminc éves múltját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.