Közélet

Összegyűltek a majdani Kadhafi-per bizonyítékai

Összegyűltek a majdani Kadhafi-per bizonyítékai

2011. június 19., vasárnap
Összegyűltek a majdani Kadhafi-per bizonyítékai

Líbiai jogászok több ezer oldalnyi olyan dokumentumot gyűjtöttek össze a kormányerők által ostromlott Miszráta városában, amelyek egyértelmű bizonyítékként szolgálhatnak Moammer el-Kadhafi elítéléséhez, ha a líbiai vezető valaha is bíróság elé kerül - írta a The Observer.

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap tudósítójának beszámolója szerint az általa látott iratok "vérfagyasztó részletességgel" dokumentálják azokat a parancsokat, amelyeket a

Kadhafihoz

hű erők tábornokai adtak ki a város polgári lakossága elleni fegyveres fellépésre. Az egyik parancs szerint a kormányerőknek ki kell éheztetniük a felkelők kezén lévő város lakóit. "Abszolút tilos" átengedni az ellenőrzőpontokon és kapukon minden olyan járművet, amely üzemanyagot és egyéb szállítmányokat juttatna be Miszrátába - áll az ostromló erőknek kiadott egyik írásos katonai utasításban. Egy másik parancs szerint a kormányerőknek külön "vadászniuk" kell a sebesült lázadó fegyveresekre, jóllehet ezt a genfi konvenció kifejezetten tiltja. Az összegyűjtött anyagok között szerepel Kadhafi egyik személyes üzenete is, amelyben a líbiai vezető arra utasítja a várost ostromló erőket, hogy Miszrátát "pusztítsák el", és "fessék vörösre a kék tengert" a lakosság vérével. A The Observernek nyilatkozó helyi jogászok szerint az általuk összegyűjtött dokumentumok alapján a Kadhafi elleni vádak "máris bizonyítást nyertek". A lap úgy tudja, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei - amint a város ostromát sikerül felszámolni - a helyszínre készülnek, hogy tanulmányozzák az iratokat. A brit lap szerint a Miszrátában dolgozó líbiai jogi szakértők a felkelés kitörése után - előrelátó módon - azonnal felvették a kapcsolatot a lázadó erők vezetésével, kérve, hogy a városban elfoglalt kormányépületeket ne égessék fel, hanem az ott talált iratokat adják át nekik. Bengáziban, a felkelők központjában a tiltakozók minden hivatalos épületet felgyújtottak, így odavesztek esetleg bizonyítékként felhasználható iratok is. A jogászok rendszeresen kérik a miszrátai felkelőket arra is, hogy az elfogott kormánykatonák ruházatát és járműveit módszeresen kutassák át, és az így fellelt iratokat szintén juttassák el hozzájuk. Az eddig összegyűjtött dokumentumokat a városban, "titkos helyen" őrzik. Arra a kérdésre, hogy a városból kiszorított kormányhadsereg miként hagyhatott hátra ilyen írásos bizonyítéktömeget, a The Observernek nyilatkozó egyik helyi jogi szakértő úgy vélekedett: Kadhafi fegyveres erői "száz százalékig meg voltak győződve arról, hogy ők győznek ... egyszerűen nem törődtek ezzel".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.