Összegyűltek a majdani Kadhafi-per bizonyítékai

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Líbiai jogászok több ezer oldalnyi olyan dokumentumot gyűjtöttek össze a kormányerők által ostromlott Miszráta városában, amelyek egyértelmű bizonyítékként szolgálhatnak Moammer el-Kadhafi elítéléséhez, ha a líbiai vezető valaha is bíróság elé kerül – írta a The Observer.

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap tudósítójának beszámolója szerint az általa látott iratok “vérfagyasztó részletességgel” dokumentálják azokat a parancsokat, amelyeket a Kadhafihoz hű erők tábornokai adtak ki a város polgári lakossága elleni fegyveres fellépésre.
Az egyik parancs szerint a kormányerőknek ki kell éheztetniük a felkelők kezén lévő város lakóit. “Abszolút tilos” átengedni az ellenőrzőpontokon és kapukon minden olyan járművet, amely üzemanyagot és egyéb szállítmányokat juttatna be Miszrátába – áll az ostromló erőknek kiadott egyik írásos katonai utasításban.
Egy másik parancs szerint a kormányerőknek külön “vadászniuk” kell a sebesült lázadó fegyveresekre, jóllehet ezt a genfi konvenció kifejezetten tiltja.
Az összegyűjtött anyagok között szerepel Kadhafi egyik személyes üzenete is, amelyben a líbiai vezető arra utasítja a várost ostromló erőket, hogy Miszrátát “pusztítsák el”, és “fessék vörösre a kék tengert” a lakosság vérével.
A The Observernek nyilatkozó helyi jogászok szerint az általuk összegyűjtött dokumentumok alapján a Kadhafi elleni vádak “máris bizonyítást nyertek”. A lap úgy tudja, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei – amint a város ostromát sikerül felszámolni – a helyszínre készülnek, hogy tanulmányozzák az iratokat.
A brit lap szerint a Miszrátában dolgozó líbiai jogi szakértők a felkelés kitörése után – előrelátó módon – azonnal felvették a kapcsolatot a lázadó erők vezetésével, kérve, hogy a városban elfoglalt kormányépületeket ne égessék fel, hanem az ott talált iratokat adják át nekik. Bengáziban, a felkelők központjában a tiltakozók minden hivatalos épületet felgyújtottak, így odavesztek esetleg bizonyítékként felhasználható iratok is.
A jogászok rendszeresen kérik a miszrátai felkelőket arra is, hogy az elfogott kormánykatonák ruházatát és járműveit módszeresen kutassák át, és az így fellelt iratokat szintén juttassák el hozzájuk.
Az eddig összegyűjtött dokumentumokat a városban, “titkos helyen” őrzik.
Arra a kérdésre, hogy a városból kiszorított kormányhadsereg miként hagyhatott hátra ilyen írásos bizonyítéktömeget, a The Observernek nyilatkozó egyik helyi jogi szakértő úgy vélekedett: Kadhafi fegyveres erői “száz százalékig meg voltak győződve arról, hogy ők győznek … egyszerűen nem törődtek ezzel”.

Előző sztori

Gyermekfoci: ezüstérmes az RTE a Rexroth-kupán + FOTÓK

Következő sztori

Vélemény: Így illene!