Nagyfai elítéltek pünkösdje a Kálvin téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Évek óta hagyomány az, hogy a nagyobb ünnepek első napjának reggel 8 órai istentiszteletére börtönlelkész vezetésével fogvatartottak is érkeznek a Kálvin Téri Református Gyülekezethez. Pünkösd alkalmából idén is Szegedre látogattak a Nagyfai Büntetésvégrehajtási Intézet fogvatartottai.

Bartha Tibor a Szeged – Kálvin Téri Református Egyházközség korábbi lelkipásztora a börtönmisszió országos református vezetője is volt – ez indította el a hagyományt. A nagyfai börtönlelkész, Koroknai András ötlete nyomán alakult ki a jelenlegi rendszer, hogy az elítéltek is részt vehessenek az istentiszteleteken. Ez lehetőséget nyújt a fogvatartottaknak, hogy a családtagjaikkal is találkozzanak.
Természetesen a Kálvin téri gyülekezet tagjai is jelen vannak az istentiszteleten, valamint a fogvatartottakat egy szeretetvendégségre is meginvitálják, így a családtagjaikkal is nyugodtabb körülmények között tudnak együtt lenni. Az elítélteknek egy-egy ilyen alkalom félnapos programot jelent, a börtönlelkésszel ebédelni is együtt mennek.

“Ezek az alkalmak a gyülekezet toleranciaszintjét nagymértékben növelik, hiszen megtapasztalják azt, hogy nemcsak beszélünk arról, hogy elfogadjuk a másikat, hanem valós közösséget vállalunk a másik emberrel” – mondta el portálunknak Juhász András, a Szeged – Kálvin Téri Református Egyházközség lelkipásztora. Ugyanilyen hasznos az elítéltek szempontjából is, akiknek a társadalomba való visszailleszkedését segíti egy-egy ilyen alkalom: a gyülekezet tagjai elfogadják őket, nem néznek át rajtuk, nem nézik le őket. Jót tesz a gyerekeknek is, akik például itt találkozhatnak az édesapjukkal, nem pedig a börtönben.
Kezdetben évi egy istentiszteletre látogattak ki a fogvatartottak, most viszont ez a szám már évi négyre emelkedett a visszajelzések alapján, ez is mutatja, van igény az ilyen típusú szolgálatra is.

no images were found

Előző sztori

Megkoszorúzták a pulai magyar matrózok síremlékét

Következő sztori

Mesterházy: véget kell vetni az önromboló vitáknak