Gazdaság

Megtiltotta az NMHH a Magyar Telekomnak a mobilinternet automatikus aktiválását

Megtiltotta az NMHH a Magyar Telekomnak a mobilinternet automatikus aktiválását

2011. június 24., péntek
Megtiltotta az NMHH a Magyar Telekomnak a mobilinternet automatikus aktiválását

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) az előfizetők védelme érdekében hatósági határozatban tiltotta meg a Magyar Telekomnak, hogy mobilinternetes díjcsomagját minden új előfizető számára automatikusan, kérés nélkül aktiválja, esetenként akár tíz- vagy százezres számlákat generálva az ügyfeleknek.

Kiricsi Karola

, az NMHH szóvivője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy hivatalból vizsgálják a Vodafone és a Telenor hasonló szolgáltatásait is. Hozzátette: a hatóság célja az, hogy az ügyfelek minél jobb és minél olcsóbb hírközlési szolgáltatásokhoz jussanak, a lehető legnagyobb biztonság mellett. Célja az is, hogy felügyeleti jogkörében eljárva kiszűrje és megakadályozza a szolgáltatók törvénybe ütköző és fogyasztókra káros piaci magatartást. Az NMHH bírságot nem szabott ki, ezt csak akkor teszi, ha a Magyar Telekom nem tesz eleget a mostani felszólításnak, határozatnak. A szóvivő elmondta: az idén több panasz is érkezett a Magyar Telekom szolgáltatására, a hatóság pedig a vizsgálatok során megállapította, hogy a net start nevű csomag esetében nem a jogszabályoknak, az átláthatóságnak és az érthetőségnek megfelelően járt el az általános szerződési feltételek megfogalmazásakor, illetve a szolgáltatásra vonatkozó szerződések megkötésekor. Az NMHH-hoz 18 megkeresés érkezett, de a tapasztalat az, hogy károsultaknak csak egy százaléka fordul hatósághoz. A fő problémát az okozza, hogy a csomagot, a havidíjas internetcsomaggal rendelkezők kivételével mindenkinek automatikusan aktiválta a szolgáltató, aminek havi díja ugyan nincs, de a forgalmazott adatok után fizetni kell. A NMHH arra kötelezte a Magyar Telekomot, hogy ezt követően ne aktiválja automatikusan a hangszolgáltatás mellé ezt a csomagot, illetve, ha valaki lemondja a havi díjas internetszolgáltatást, akkor automatikusan ne állítsa vissza a net start szolgáltatást. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználók mindig ellenőrizzék, milyen szolgáltatást, milyen díjért vesznek igénybe belföldön, illetve külföldön roaming környezetben. Kérdésekre válaszolva a szóvivő elmondta, az NMHH egy közérdekű kereset benyújtását, egy mintaper indítását fontolgatja, amit ha megnyer, akkor minden károsult visszakövetelheti a pénzét ennek alapján. A két másik szolgáltató vizsgálata várhatóan még a nyáron befejeződik a szóvivő szerint. A Magyar Telekom az MTI érdeklődésére közölte, hogy eleget tesz a hatóság határozatának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.