Megosztozna Szerbia Koszovón Albániával?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koszovót fel kell osztani Szerbia és Albánia között – nyilatkozta a NIN hetilapnak Ivica Dačić szerbiai belügyminiszter.

„Háborúval próbáltuk meg védeni Koszovót, nem sikerült. És azért beszélek most a felosztásról, míg nem késő. Ez pedig a két szomszédos ország, Szerbia és Albánia közötti határ korrekcióját jelent” – mondta Dačić, aki úgy véli, Szerbia hibát követett el, mert nem tárgyalt Albániával Koszovó ügyében, s hozzátette, „ez az egyetlen reális opció”.
Mint mondta, Szerbiának Albánián kívül nem is kellett volna más tárgyalófelet elismernie, s naivitás azt hinni, hogy Koszovó fenn tudna maradni önálló államként, hiszen hamarosan Albániához csatlakozna, mint ahogyan egy esetleges népszavazás után a boszniai Szerb Köztársaság is a Szerbiához csatlakozást választaná, s szavai szerint ez így lenne „normális”, hiszen egy nemzetről van szó.
Arra a kérdésre, hogy miért lenne könnyebb Koszovót szétosztani Albánia és Szerbia között, mint Szerbia és a koszovói hatóságok között, Dačić azt válaszolta, hogy azért, mert a koszovói albánok Albánia nemzeti kisebbségét jelentik.
Dačić kiemelte, „ezzel nem tud politikai poénokat szerezni”, de nem is akar. Ám mint mondta, Szerbia nem kötődhet mindig csak a múlthoz, mert ha csak a múlt létezik, akkor nincs jövő. A szerb belügyminiszter úgy véli, Pristina és Belgrád párbeszéde nem fogja megoldani a kérdést az EU és az USA álláspontja miatt, s a legtöbb, amit ezzel elérhetnek, az „az észak-koszovói szerbek valamiféle speciális autonómiája lehet”.

(Forrás: Vajdaság Ma)

Előző sztori

Daru a színháznál – állapotfelmérést végeztet az önkormányzat + FOTÓK

Következő sztori

A többség vasárnap is szeretne vásárolni