Megkezdődött a XI. “Bartók+Verdi 2011” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Liszt Ferenc műveivel, valamint Verdi operarészletekkel kezdődött meg csütörtökön a XI. “Bartók+Verdi 2011” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál.

A nyitóhangverseny előtt már a város is ízelítőt kapott a fesztiváli hangulatból, hiszen a hagyományos nyitóparádén gólyalábasok, zenészek, operajelmezekbe bújt művészek köszöntötték színes felvonulásukkal a rendezvényt.
Bátor Tamás fesztiváligazgató az MTI-nek a nyitókoncert előtt elmondta: bár idén szűkösebb költségvetésből valósul meg a programsorozat, nem szeretnének csalódást okozni a közönségnek. Idén is színvonalas, nívós műsorokkal, előadásokkal várják a műfaj kedvelőit és a szórakozni vágyókat.
“A zene hangja gyógyír a lelkeknek, mindenkinek felüdülést, örömet okoz. Ebben a rohanó világban és feszített életmódban pedig különösen igaz ez” – tette hozzá.
Szólt arról, hogy a komolyzenei programok mellett számos kísérőrendezvénnyel készültek. Példaként említette azokat a kiállításokat, amelyek már csütörtöktől várják az érdeklődőket. A Liszt Ferenc emlékére (Hommage á Liszt) című tárlatot Pajor Ildikó festőművész képeiből a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében tekinthetik meg, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig Liszt Ferenc életéről látható egy poszterkiállítás.
Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tudományos igazgatója a teátrumban rendezett tárlat kapcsán az MTI-nek úgy fogalmazott: a poszterkiállítást azért készítették, hogy a Liszt-bicentenárium alkalmából minél szélesebb kör számára hiteles és vonzó képet adjanak a nagy magyar muzsikus életéről és munkásságáról. A 16 tablóból álló tárlat számos képéhez rövid magyarázó szöveg is tartozik. A poszterek összefoglalják a művész legfontosabb tevékenységeit, életútját, áttekintést nyújtanak Liszt gyerekkorától haláláig.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a zeneszerző Európa legkülönbözőbb részein élt, nyitott volt minden nemzet kultúrájára. Emellett ragaszkodott magyarságához, mindezt pedig azzal kívánta bizonyítani, hogy nagyon sokat tett a magyar zenekultúráért.
Az emlékmúzeum tudományos igazgatója kitért Liszt operához való viszonyára is, utalva arra, hogy a művész nagyon kedvelte ezt a műfajt, voltak komoly tervei, de végül is néhány félbemaradt kísérlet maradt ránk, viszont számos olyan mű, “több olyan gondolat” is keletkezett, amely eredetileg operának készült – Dante, Faust -, és szimfónia lett belőle.
A fesztivál kínálatában egyébként Liszt Ferenc Don Sanche című operáját – két felvonásban – június 11-én, a Miskolci Nemzeti Színházban láthatja a közönség, amely a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft., Bayreuth, Eisenstadt és Kassa közös produkciója.

Előző sztori

Tarlós István szerint Koltay Gábor megszegte a megállapodást

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV pénteki műsora