Kultúra

Megkezdődött a XI. "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Megkezdődött a XI. "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

2011. június 9., csütörtök
Megkezdődött a XI. "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Liszt Ferenc műveivel, valamint Verdi operarészletekkel kezdődött meg csütörtökön a XI. "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál.

A nyitóhangverseny előtt már a város is ízelítőt kapott a fesztiváli hangulatból, hiszen a hagyományos nyitóparádén gólyalábasok, zenészek, operajelmezekbe bújt művészek köszöntötték színes felvonulásukkal a rendezvényt.

Bátor Tamás

fesztiváligazgató az MTI-nek a nyitókoncert előtt elmondta: bár idén szűkösebb költségvetésből valósul meg a programsorozat, nem szeretnének csalódást okozni a közönségnek. Idén is színvonalas, nívós műsorokkal, előadásokkal várják a műfaj kedvelőit és a szórakozni vágyókat. "A zene hangja gyógyír a lelkeknek, mindenkinek felüdülést, örömet okoz. Ebben a rohanó világban és feszített életmódban pedig különösen igaz ez" - tette hozzá. Szólt arról, hogy a komolyzenei programok mellett számos kísérőrendezvénnyel készültek. Példaként említette azokat a kiállításokat, amelyek már csütörtöktől várják az érdeklődőket. A

Liszt Ferenc

emlékére (Hommage á Liszt) című tárlatot

Pajor Ildikó

festőművész képeiből a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében tekinthetik meg, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig Liszt Ferenc életéről látható egy poszterkiállítás.

Eckhardt Mária

, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tudományos igazgatója a teátrumban rendezett tárlat kapcsán az MTI-nek úgy fogalmazott: a poszterkiállítást azért készítették, hogy a Liszt-bicentenárium alkalmából minél szélesebb kör számára hiteles és vonzó képet adjanak a nagy magyar muzsikus életéről és munkásságáról. A 16 tablóból álló tárlat számos képéhez rövid magyarázó szöveg is tartozik. A poszterek összefoglalják a művész legfontosabb tevékenységeit, életútját, áttekintést nyújtanak Liszt gyerekkorától haláláig. Felhívta a figyelmet arra, hogy a zeneszerző Európa legkülönbözőbb részein élt, nyitott volt minden nemzet kultúrájára. Emellett ragaszkodott magyarságához, mindezt pedig azzal kívánta bizonyítani, hogy nagyon sokat tett a magyar zenekultúráért. Az emlékmúzeum tudományos igazgatója kitért Liszt operához való viszonyára is, utalva arra, hogy a művész nagyon kedvelte ezt a műfajt, voltak komoly tervei, de végül is néhány félbemaradt kísérlet maradt ránk, viszont számos olyan mű, "több olyan gondolat" is keletkezett, amely eredetileg operának készült - Dante, Faust -, és szimfónia lett belőle. A fesztivál kínálatában egyébként Liszt Ferenc Don Sanche című operáját - két felvonásban - június 11-én, a Miskolci Nemzeti Színházban láthatja a közönség, amely a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft., Bayreuth, Eisenstadt és Kassa közös produkciója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.