Másfélmillió euró határátkelőhely építésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ásotthalmon hétfőn kezdődik meg a munka

no images were found

Másfélmillió eurós – Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként – beruházás keretében megkezdődött az Ásotthalom–Bácsszőlős közötti út és a határátkelő megépítése.

A magyar szakaszon 1,5 kilométeres, a szerb oldalon pedig 1 kilométeres új útszakasz épül, a két ország egyformán 750-750 ezer eurót nyer erre a célra. Az ásotthalmi polgármesteri hivatalban a beruházó és a kivitelező jelenlétében aláírták a munkálatok megkezdésére vonatkozó szerződéseket és a hétfői nappal megkezdődött a kivitelezés, a munkaterület átadása – legalábbis magyar oldalon.
Petró Ferenctől, Ásotthalom polgármesterétől megtudtuk, a határ megnyitásával a helybeliek évtizedes álma válik valóra. Ezáltal ugyanis közelebb kerülnek egymáshoz a trianoni határral elszakított települések polgárai, szorosabbra fűződnek a két közösség között fennálló családi, rokoni kötelékek, a gazdasági és kulturális kapcsolatok, a közös beruházás pedig az összefogás, az együtt akarás jelképévé válik. A projekt érdekessége, hogy Magyarország és Szerbia kormánya évekkel ezelőtt megállapodott a határátkelő szükségességéről és megnyitásáról, az erről szóló egyezményt azonban csak déli szomszédunk írta alá, kormányunk nem. A polgármester gondolt egyet, nem vár tovább a „nagyokra”, összefogott a bácsszőlősiekkel, és közösen döntöttek az út megépítése mellett, hiszen ezáltal Szabadka a mostani 50 helyett mindössze 13 kilométerre kerül a településtől. A polgármester nem ismeri a késedelem okát, azt azonban hallotta, hogy a két külügyminisztérium végre megegyezett, és talán napok kérdése a dokumentum aláírása.
Azt is megtudtuk, hogy a pályázat 3 részből áll: útépítésből, kerékpárútból és a határsáv kiépítéséből. Most a kivitelező, a Magyar Aszfalt szakemberei megkezdik az útépítést, a kerékpárutat már megtervezték, csak újabb pályázatra várnak. A helybeliek remélik, mire novemberre elkészül az út, addigra a bicikliút is meglesz, a határátkelőt pedig – kiépítését a szerb fél vállalta magára -, amely, ha úgy döntenek, 24 órás nyitva tartással is üzemelhet, a jövő évben adják át. A két szomszédos települést 8 kilométer választja el egymástól, közel 6 kilométeres betonút már kiépült, csak a hiányzó, összesen mintegy 2,5 kilométeres földutat kell leaszfaltozni. A munkálatok nem érintik a meglévő szakaszt. A szomszédok állítólag ebben is előrébb vannak, ott már megkezdődtek a munkálatok.

no images were found

Előző sztori

Bocsánatkérés és további vizsgálat kommentügyben + FOTÓK

Következő sztori

Risztov Éva is megúszta már az olimpiai A szintet