Közélet

Martonyi: az elnökség megerősítette az ország önbizalmát

Martonyi: az elnökség megerősítette az ország önbizalmát

2011. június 17., péntek
Martonyi: az elnökség megerősítette az ország önbizalmát

Martonyi János külügyminiszter szerint a magyar EU-elnökség legfontosabb eredménye, hogy megerősödött az ország önbizalma, és kifelé is bebizonyították, hogy képesek megoldani ezt az uniós feladatot, ami nagymértékben növeli Magyarország érdekérvényesítő képességét.

A tárcavezető a Külügyek Tanácsa, az Általános Ügyek Tanácsa és az Európai Tanács jövő heti, brüsszeli ülései előtt tartott pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta: természetesen a hibákról is beszélni kell, és a tanulságokat le kell vonni, de úgy látja, megfelelően állították össze a félév programját, és mivel azt "döntően az uniós agenda diktálta, nem voltak nagy választási lehetőségek". A külügyminiszter a jövő heti ülések egyik legfontosabb témájának a gazdasági kérdéseket nevezte, mint mondta, az a fontos, hogy milyen üzenetet közvetítenek a piacoknak és a közvéleménynek. Az európai szemeszterrel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden tagállam értékelésből és ajánlásokból álló, országspecifikus véleményeket kap. Magyarország öt ajánlást kap, ezzel a középmezőnybe tartozik - közölte, hozzátéve: ebből két-három intézkedést egyébként is foganatosítottak volna. A gazdasági kormányzást erősítő hatos jogszabálycsomag kérdése még nyitott, de "a tétet lassan-lassan mindenki megérti" - vélekedett. Úgy látta, fontos, hogy a "közösségi módszer" bizonyítson, mert ha ez nem működik jól, néhány tagállam esetleg azt a következtetést vonhatja le, hogy érdemesebb kormányközi eszközöket választani. A külügyminiszter szerint korábban aggodalmat okozott, hogy a migrációval kapcsolatos feszültségek határozhatják meg az Európai Tanács ülésének hangulatát, de jelenleg úgy tűnik, egyetértés uralkodik a tagállamok között abban, hogy a külső határokat meg kell erősíteni, a szolidaritásnak alapvető elvnek kell maradnia, és a schengeni rendszert meg kell őrizni, mert ez az EU egyik legjelentősebb vívmánya. A schengeni rendszerrel kapcsolatban úgy fogalmazott, értékelni kell a működését, és végre kell hajtani a szükséges javításokat. Mint kijelentette, ennek nem lehet köze ahhoz, hogy az övezetet kiterjesszék Romániára és Bulgáriára. Ami eddig történt a horvát csatlakozási tárgyalások ügyében, az "rendkívüli eredmény" - hangoztatta. Úgy véli, eleinte rosszak voltak a kilátások, de az elmúlt néhány hónapban felgyorsult a munka. Az elnökség is minden lehetséges eszközt igénybe vett ezért a célért - mondta. Megjegyezte: a jövő héten előzetes eszmecserét folytatnak a következő elnökségi trió, Lengyelország, Dánia és Ciprus programjáról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.