Martonyi: az elnökség megerősítette az ország önbizalmát

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Martonyi János külügyminiszter szerint a magyar EU-elnökség legfontosabb eredménye, hogy megerősödött az ország önbizalma, és kifelé is bebizonyították, hogy képesek megoldani ezt az uniós feladatot, ami nagymértékben növeli Magyarország érdekérvényesítő képességét.

A tárcavezető a Külügyek Tanácsa, az Általános Ügyek Tanácsa és az Európai Tanács jövő heti, brüsszeli ülései előtt tartott pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta: természetesen a hibákról is beszélni kell, és a tanulságokat le kell vonni, de úgy látja, megfelelően állították össze a félév programját, és mivel azt “döntően az uniós agenda diktálta, nem voltak nagy választási lehetőségek”.
A külügyminiszter a jövő heti ülések egyik legfontosabb témájának a gazdasági kérdéseket nevezte, mint mondta, az a fontos, hogy milyen üzenetet közvetítenek a piacoknak és a közvéleménynek.
Az európai szemeszterrel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden tagállam értékelésből és ajánlásokból álló, országspecifikus véleményeket kap. Magyarország öt ajánlást kap, ezzel a középmezőnybe tartozik – közölte, hozzátéve: ebből két-három intézkedést egyébként is foganatosítottak volna.
A gazdasági kormányzást erősítő hatos jogszabálycsomag kérdése még nyitott, de “a tétet lassan-lassan mindenki megérti” – vélekedett. Úgy látta, fontos, hogy a “közösségi módszer” bizonyítson, mert ha ez nem működik jól, néhány tagállam esetleg azt a következtetést vonhatja le, hogy érdemesebb kormányközi eszközöket választani.
A külügyminiszter szerint korábban aggodalmat okozott, hogy a migrációval kapcsolatos feszültségek határozhatják meg az Európai Tanács ülésének hangulatát, de jelenleg úgy tűnik, egyetértés uralkodik a tagállamok között abban, hogy a külső határokat meg kell erősíteni, a szolidaritásnak alapvető elvnek kell maradnia, és a schengeni rendszert meg kell őrizni, mert ez az EU egyik legjelentősebb vívmánya.
A schengeni rendszerrel kapcsolatban úgy fogalmazott, értékelni kell a működését, és végre kell hajtani a szükséges javításokat. Mint kijelentette, ennek nem lehet köze ahhoz, hogy az övezetet kiterjesszék Romániára és Bulgáriára.
Ami eddig történt a horvát csatlakozási tárgyalások ügyében, az “rendkívüli eredmény” – hangoztatta. Úgy véli, eleinte rosszak voltak a kilátások, de az elmúlt néhány hónapban felgyorsult a munka. Az elnökség is minden lehetséges eszközt igénybe vett ezért a célért – mondta.
Megjegyezte: a jövő héten előzetes eszmecserét folytatnak a következő elnökségi trió, Lengyelország, Dánia és Ciprus programjáról is.

Default thumbnail
Előző sztori

A hőség miatt figyelmeztetést adott ki szombatra az ÁNTSZ

Következő sztori

205 önkormányzat kap támogatást a parlagfű ellen

Legutóbbi hasonló cikkek