Közélet

Magyarország kitüntetett helyet szerezhet magának Közép-Európában

Magyarország kitüntetett helyet szerezhet magának Közép-Európában

2011. június 26., vasárnap
Magyarország kitüntetett helyet szerezhet magának Közép-Európában

Magyarország kitüntetett helyet szerezhet magának Közép-Európában, ha Kína közép-európai logisztikai és kereskedelmi központjává válik, és erre a hét végén aláírt magyar-kínai megállapodások alapján valós esély van - mondta a kínai kormányfő kétnapos budapesti látogatását értékelve Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője vasárnap az MTI-nek.

A szakértő szerint

Ven Csia-pao

(Wen Jiabao) szombaton zárult látogatása önmagában is rendkívüli jelentőségű, hiszen 24 év óta most járt először kínai miniszterelnök Magyarországon, és ezt csak megerősítette az aláírt tizenkét - kormányközi, továbbá vállalatok és nem állami szervezetek közötti - megállapodás. A látogatással a munka egy fontos része lezárult, de most következik a jelentősebb feladat: a megállapodásokat fenntartható módon át kell ültetni a gyakorlatba, hiszen ez lehet jótékony hatású Magyarország számára - hangsúlyozta a Kína-szakértő.

Matura Tamás

kiemelte: a két ország kölcsönös szándéka, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom nagyságát - a jelenlegit megkétszerezve - 20 milliárd dollárra növeljék. Ezzel Magyarország az egész Európai Unióban a hatodik legjelentősebb kereskedelmi forgalmat bonyolítaná Kínával - tette hozzá. Az MKI kutatója azt is hangsúlyozta: az, hogy Kína magyar államkötvény-vásárlást ígért, valóban megkönnyítheti, illetve megoldhatja Magyarország középtávú államadósság-finanszírozását. Az ország jelenleg is képes a piacokról megújítani hiteleit, de Kína vásárlásai nagyobb biztonságot adhatnak - mondta. Azzal kapcsolatban, hogy a két miniszterelnök tárgyalásain nem esett szó ideológiai kérdésekről, kifejtette: Magyarország mérete és súlya alapján az egyetlen racionális, a külpolitikai és világgazdasági realitásokat figyelembe vevő felelős magyar külpolitika az, ha Budapest tartja magát a kölcsönös be nem avatkozás elvéhez, és tiszteletben tartja Kína politikai berendezkedését. Matura Tamás - aki a kínai miniszterelnök budapesti programjának több eseményén is részt vett - elmondta: az volt az általános benyomása, hogy a kínai vállalati felső vezetők valóban érdeklődnek Magyarország iránt, és kedvező tapasztalatokat szereztek. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg - ez a közmondás Kínában is létezik, mondta a külügyi szakértő, arra utalva ezzel, hogy a kínai kormányfő látogatásának sikerét érdemes mind a gazdasági, mint a külügyi diplomáciának továbbvinni a gazdasági, kulturális és kutatói cserekapcsolatok révén. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: nagyon fontos a modern Kínára vonatkozó magyarországi kutatások erősítése, hiszen a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok is csak akkor maradhatnak sikeresek hosszú távon, ha azokat egy megfelelő kutatói háttérbázis segíti. Kifejtette, hogy Kínában nagyon fontos az üzlet, de még fontosabb az emberek közötti kapcsolattartás, a barátság, tehát ezt kellene elmélyíteni. Ha Magyarország még inkább Kína barátjává tud válni, akkor a gazdasági-üzleti együttműködés sikere is garantált - mondta az MKI kutatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.