Izsák Rita lett az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértője

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár korábbi kabinetfőnöke, Izsák Rita lett az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértője – tudatta a közigazgatási tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága szombaton az MTI-vel.

A független szakértői poszt betöltője az ENSZ 192 tagállamának összes, azaz nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségéért felel, országok meglátogatását kezdeményezheti, jelentéseket, sajtóanyagokat adhat ki. “A kisebbségi szakértői helyért azért is folyt nagy verseny, mert ez az egyetlen mandátum, amely külön testülettel bír, az ENSZ Kisebbségi Fórumának elnöke is ezentúl Izsák Rita lesz” – tájékoztattak.
Izsák Rita a kormányzati posztot megelőzően dolgozott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának, volt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi diplomatája, megjárta a Balkánt és Afrikát, ahol kisebbségek, nők és gyermekek jogait képviselte, valamint számos kisebbségi, roma jogi civil szervezetnek is munkatársa volt. Az államtitkárság közleménye szerint Izsák Rita fontos szerepet játszott az Európai Unió romastratégiájának kidolgozásában is.
Izsák Rita megbízatása három évre szól. A szakértői tevékenységért díjazásban nem részesül, így továbbra is irányítja a közelmúltban felállt Tom Lantos Intézetet, amely emberi és kisebbségi jogokkal fog foglalkozni a régióban – közölte a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság.

Előző sztori

Bemutatták az ifjúságpolitikai vitairatot

Következő sztori

Több mint fél évszázad után nyerte vissza a látását egy férfi