Közélet

B. Nagy László: A Vajdaság várja a magyarországi befektetőket

B. Nagy László: A Vajdaság várja a magyarországi befektetőket

2011. június 14., kedd
B. Nagy László: A Vajdaság várja a magyarországi befektetőket

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott pénteki egész napos vajdasági látogatásnak több célja volt: az egyik a szabadkai főkonzulátuson megtartott eskütételen való részvétel, a másik a határ menti beruházások lehetőségének feltérképezése, a határon átnyúló gazdasági együttműködési rendszer kiépítése.

- Mi az, amiben Magyarország konkrétan Szerbia, a Vajdaság segítségére lehet?

- Szerbia a közeljövőben aláírja az unióval az előcsatlakozási szerződést. Ehhez kapcsolódóan már érdemes Magyarországnak, a Vajdaságnak, Szerbiának együttműködni gazdasági kapcsolatok terén, hazánknak pedig a kezdetektől részese lenni ennek a folyamatnak, hogy ne harmadik, negyedik ország jusson a fejlesztési és egyéb lehetőségekhez. A látogatás során a küldöttség megtekintett egy Horgoshoz közeli ipari parkot, ahova a házigazdák is várják a kapcsolatteremtésre nyitott magyarországi partnereket, akiket mi közvetíteni tudunk. A Csongrád Megyei Kormányhivatalnak ez nem közvetlenül feladata, de nyilván beosztásomhoz az is hozzátartozik, hogy kiépítsük azokat a hidakat, amelyek aztán lehetővé teszik a gazdaság szereplőinek az egymásra találást.

- Az állampolgársághoz nyilván választójog is jár, sőt olyan elképzelésekről is hallani, hogy a társadalombiztosításban is részt vehetnek a határon túl élő, de magyar állampolgárok. Erre vonatkozóan vannak-e elképzelések, születtek-e konkrét tervek?

- Az állampolgársághoz hozzátartozik a választójog is, szerintem ez evidens. A társadalombiztosítási juttatásoknak alapja a munkában eltöltött időben történő befizetések. Aki rendelkezik ilyennel, az nyilvánvalóan kap társadalombiztosítást. Ez a két ország és Magyarország többi szomszédja, partnere között is így működik. Az a személy, aki az adott országban dolgozott és fizetett társadalombiztosítást – mindegy, melyik EU-s tagországról van szó –, az jogosult az ellátásra. A vajdasági magyar állampolgárok, ha szereznek jogot Magyarországon társadalombiztosítási ellátásra, akkor az járni fog nekik.

- Mi a tapasztalat, hogyan fogadják Szerbiában a magyar befektetőket?

- A saját tapasztalataimat mondom, nem az országosokat. Szerintem az a vállalkozás működőképes, amelyiknek van jövőlépe, rendelkezik piaci és gazdasági ismeretekkel, tőkével. A személyes kapcsolatok is nyilván nagyon fontosak, de ez nem specifikusan vajdasági vagy magyarországi probléma, hanem az egész világon így van. Ha rendelkezünk jó befektetési ötlettel, hozzá forrással, piacismerettel, jövőképpel és megbízható partnerrel, abból születik meg a jó vállalkozás. Az összes többinek nagyon nehéz a helyzete. Magyarország ilyen szempontból szerencsés helyzetben van, mert az itteni vállalkozó a környező országokban rengeteg magyarul jó beszélő, most már magyar állampolgár partnerre fog lelni, akikkel vélhetően nagyon komoly gazdasági kapcsolatokat tud majd kiépíteni. Remélhetőleg ez mind a két ország gyarapodását, gazdagodását fogja szolgálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.