Közélet

Az LMP kifogásolja a felnőttképzés felfüggesztését

Az LMP kifogásolja a felnőttképzés felfüggesztését

2011. június 1., szerda
Az LMP kifogásolja a felnőttképzés felfüggesztését

Az LMP értetlenül áll azon intézkedés előtt, amelynek értelmében felfüggesztenék a felnőttképzési tanfolyamokat. Kaufer Virág, a párt parlamenti képviselője, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja az ügyben nyílt levelet írt a foglalkoztatásért felelős államtitkárnak.

Czomba Sándor

a sajtóban megjelent információk szerint arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy függesszék fel az eddig betervezett felnőttképzési tanfolyamokat.

Kaufer Virág

az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelében azt írta: ez teljes mértékben ellentmond az államtitkár eddigi foglalkoztatáspolitikai megszólalásainak. "Értetlenül állok az intézkedése előtt, mert így azok a tanfolyamok sem indulhatnak el, ahol már a kezdés időpontjáról értesítették a résztvevőket. Tudomásom szerint a képzéseknek körülbelül egynegyedét már elindították a munkaügyi központok" - tette hozzá a képviselő, aki szerint az intézkedés a munkaügyi központok szolgáltatásainak minőségét és megbízhatóságát is veszélyezteti, hiszen az érintettek január óta számítanak a képzésekre. Kaufer Virág sajtóhírekre hivatkozva kitért arra: az államtitkár arra szólította fel a munkaügyi központokat, hogy fagyasszák be a hátrányos helyzetű munkaerő-piaci csoportok foglalkoztatását ösztönző uniós programokat. Ez érinti az 55 évnél idősebbeket, a pályakezdőket, a kismamákat, és azokat, akik nyolc hónapon belül vesztették el a munkájukat. A munkáltatókat korábban arról tájékoztatták, hogy május elejétől e munkavállalói csoportokra magasabb összegű támogatást igényelhetnek a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretéből. A munkáltatók kérelmei ennek megfelelően beérkeztek, sőt most is érkeznek, de ezeket el kell utasítani, ami a munkahelyteremtést gátolja. Az LMP képviselője ennek kapcsán azt kérdezi, hogyan lesz így háromszázezer új adózó munkahely 2014-re, s mi lesz azokkal az emberekkel, akik a munkaügyi központ szolgáltatásai nélkül nem jutnak munkához. Kiemelte: az LMP többször hangoztatta, hogy a munkaerő-kínálat bővítése önmagában nem teremt munkahelyeket, az aktív állami szerepvállalás elengedhetetlenül fontos annak érdekében, hogy a nyílt munkaerőpiacon munkavállaló és munkáltató egymásra találjon. Ezért Kaufer Virág azt kéri, hogy az államtitkár "vonja vissza az újabb megszorítást". A

hirszerzo.hu

írt arról: leállította a tervezett felnőttképzéseket és felfüggesztette a hátrányos helyzetű munkaerő-piaci csoportok foglalkoztatását ösztönző uniós programokat a munkaügyi központokban Czomba Sándor. Több forrásból szerzett információi szerint az államtitkár arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy képzési támogatásról szóló szerződést ne kössenek, s függesszék fel az uniós forrásból finanszírozott TÁMOP foglalkoztatást ösztönző támogatásait is. Ez lényegében azoknak a járulékkedvezményeknek a felfüggesztését jelenti, amit eddig azok a munkáltatók kaphattak, akik hátrányos helyzetű álláskeresőt vettek fel - olvasható a honlapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.