Gazdaság

Áprilisban is több vezetékes szélessávúinternet-előfizetés

Áprilisban is több vezetékes szélessávúinternet-előfizetés

2011. június 8., szerda
Áprilisban is több vezetékes szélessávúinternet-előfizetés

Áprilisban 1,977 millió vezetékes szélessávúinternet-előfizetés volt Magyarországon, tízezerrel több, mint az azt megelőző hónapban – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb gyorsjelentéséből.

Az NMHH gyorsjelentése a három vezető szolgáltató, valamint alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül. A jelentés szerint áprilisban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 803 ezerről, több mint 804 ezerre nőtt. A gyorsjelentésben szereplő legnagyobb kábelszolgáltatók előfizetései áprilisban 768 ezerre emelkedtek. Az FTTx, vagyis optikai szálon nyújtott szolgáltatásnak 232 ezer előfizetője volt a hónap végén. Így összességében 2011 áprilisában a médiahatóságnak nyilatkozó vállalkozások adatai szerint a vezetékes szélessávúinternet-előfizetések száma 1,805 millió, a teljes piacra vonatkozó becsült érték pedig 1,977 millió volt (márciusban 1,967 millió). A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében csökkent, áprilisban ez az érték csaknem 2,939 millió volt. A teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,200 millió (az előző hónapban 2,219 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 633 ezer (az előző hónapban 628 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 107 ezer (az előző hónapban közel 105 ezer) volt. Áprilisban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,47 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,40 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 346 millió, IP-alapon pedig 92 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 148,8 perc volt. Az áprilisi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 621 ezer számot hordoztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.