A honvédelemről és a közfoglalkoztatásról tárgyal a Ház

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés mai ülésén a honvédelemről szóló sarkalatos törvényre vonatkozó előterjesztés mellett lefolytatja a közfoglalkoztatásról, a sporthuliganizmus elleni fellépésről és a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló javaslatok általános vitáját is.

A kormány a honvédelemről szóló előterjesztésben egyebek mellett az önkéntes tartalékosi rendszer fenntartásának, a fegyver nélküli katonai szolgálat visszaállításának, valamint a polgári védelmi kötelezettség kettős célú teljesítésének jogi kereteit kívánja kialakítani.
Az indítvány szerint nem hívható be katonai szolgálatra – mások mellett – az a hadköteles, aki 18. életévét még nem töltötte be, katonai szolgálatra alkalmatlan, vagy aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Ugyancsak felmentést kap a szolgálat alól, aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el, vagy az a hadköteles, aki már a megelőző évben betöltötte 40. életévét.
A közfoglalkoztatásról szóló törvény belügyminiszter által kezdeményezett módosítása a családok által igénybe vehető pénzbeli ellátások összegének maximalizálását indítványozza, arra hivatkozva, hogy a szociális ellátórendszerben kapható támogatások ne ösztönözzenek a munkavégzés ellen. A Ház az előterjesztés elfogadásával felhatalmazhatja a települési önkormányzatokat, hogy a lakókörnyezet rendezettségéhez kössék az aktív korúak ellátására való jogosultságot.
A javasolt változtatások foglalkoztatást helyettesítő támogatásra cserélnék a jelenlegi bérpótló juttatást. Az új fajta támogatásra nem lehetne jogosult, aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban, vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget.
A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló indítvány értelmében a művészeti akadémia az önkormányzatiság elvén alapuló köztestület lesz, amely a művészettel – különösen az irodalommal, a zenével, a képző- és az iparművészettel, valamint az építészettel, a fotó-, a film-, az előadó-, a népművészettel -, továbbá a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el.

Default thumbnail
Előző sztori

Az Új Szóban a Velencei Bizottság alkotmány-álláspontjáról

Default thumbnail
Következő sztori

Két autó ütközött Szentesen

Legutóbbi hasonló cikkek