Közélet

A honvédelemről és a közfoglalkoztatásról tárgyal a Ház

A honvédelemről és a közfoglalkoztatásról tárgyal a Ház

2011. június 22., szerda
A honvédelemről és a közfoglalkoztatásról tárgyal a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén a honvédelemről szóló sarkalatos törvényre vonatkozó előterjesztés mellett lefolytatja a közfoglalkoztatásról, a sporthuliganizmus elleni fellépésről és a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló javaslatok általános vitáját is.

A kormány a honvédelemről szóló előterjesztésben egyebek mellett az önkéntes tartalékosi rendszer fenntartásának, a fegyver nélküli katonai szolgálat visszaállításának, valamint a polgári védelmi kötelezettség kettős célú teljesítésének jogi kereteit kívánja kialakítani. Az indítvány szerint nem hívható be katonai szolgálatra - mások mellett - az a hadköteles, aki 18. életévét még nem töltötte be, katonai szolgálatra alkalmatlan, vagy aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Ugyancsak felmentést kap a szolgálat alól, aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el, vagy az a hadköteles, aki már a megelőző évben betöltötte 40. életévét. A közfoglalkoztatásról szóló törvény belügyminiszter által kezdeményezett módosítása a családok által igénybe vehető pénzbeli ellátások összegének maximalizálását indítványozza, arra hivatkozva, hogy a szociális ellátórendszerben kapható támogatások ne ösztönözzenek a munkavégzés ellen. A Ház az előterjesztés elfogadásával felhatalmazhatja a települési önkormányzatokat, hogy a lakókörnyezet rendezettségéhez kössék az aktív korúak ellátására való jogosultságot. A javasolt változtatások foglalkoztatást helyettesítő támogatásra cserélnék a jelenlegi bérpótló juttatást. Az új fajta támogatásra nem lehetne jogosult, aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban, vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget. A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló indítvány értelmében a művészeti akadémia az önkormányzatiság elvén alapuló köztestület lesz, amely a művészettel - különösen az irodalommal, a zenével, a képző- és az iparművészettel, valamint az építészettel, a fotó-, a film-, az előadó-, a népművészettel -, továbbá a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.