Vízilabda: Baksa és Török a meccsdömping előtt álló válogatott-keretben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte 19 fős keretét, amely a jövő héten megkezdi a felkészülést a júliusi, sanghaji világbajnokságra, s amelyből kikerül majd a Kínába utazó 13 játékos.

A nemzeti csapat honlapján, a vlv.hu-n szerda éjjel közzétett névsorban helyet kapott négy, egyenként egyformán háromszoros olimpiai bajnok is: a kapus Szécsi Zoltán, továbbá a szintén egri, frissiben magyar bajnoki címet szerzett Biros Péter, a Vasas balkezes klasszisa, Kiss Gergely, s az olasz Pro Reccónál légióskodó Kásás Tamás. Ugyancsak bekerült a keretbe a kétszeres ötkarikás aranyérmesek közül Kásás csapattársa, Madaras Norbert, míg az egyszeres olimpiai bajnokok sorát a listán Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Steinmetz Ádám, s a horvát Primorje Rijekát erősítő Varga testvérpár, Dániel és Dénes alkotja. Hiányzik ugyanakkor a Honvéd kétszeres olimpia első hálóőre, Gergely István. A Kemény-keretben ismét helyet kapott a Szeged Beton két kiválósága, Baksa László és Török Béla.

A világbajnokságra készülő keret:

Kapusok: Baksa László, Nagy Viktor, Szécsi Zoltán.
Mezőnyjátékosok: Biros Péter, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt, Vámos Márton.

“A keret összeállításánál az egyik szempont az volt, hogy az előző kétévihez képest több tapasztalt, már kipróbált játékosra számíthassak, mert nagyon fontos világversenynek tekintem az idei világbajnokságot” – mondta el a vlv.hu-nak a háromszoros olimpiai bajnok válogatott szakvezetője. “Ebből a szempontból örvendetes, hogy visszatért Kásás Tamás. A másik, ami nyilván szembetűnő a nevek olvasásakor, hogy nagyon erős átfedések vannak a posztokat tekintve, amivel többek között azt szeretném elérni, hogy menet közben ne kelljen játékost behívni, mint tavaly. Azt is figyelembe kellett vennem, hogy a csapat részletekben fog kiegészülni, mert biztos, hogy négy játékos az első edzésen nem lesz jelen, a két rijekai és a két reccói. Ők két lépésben fognak csatlakozni, tehát ahhoz, hogy a felkészülés elején teljes értékű munkát tudjunk végezni, szükséges volt az eredetileg elgondolt 17-18-cal szemben a 19-es létszám, mert ez a valóságban menet közben lesz csak 19 fő.”

Kemény Dénes két játékosra, a meghívottak között régen szerepelt világbajnok Varga II. Zsoltra és a műtét előtt álló egri centerre, Kis Gáborra külön is kitért: „Zsolttal kapcsolatosan azt látom, hogy szemben az előző évvel, sokkal stabilabban és megbízhatóbban, egyenletesebben teljesít. És ő aztán tényleg több helyen is használható, a kapusposzton kívül mindenhol, védőként, bármelyik szélső, vagy hátsó poszton, és centerben is, tehát nem csak a centertudása számít” – így a kapitány, aki Kis Gábort illetően pedig ezt mondta: “Aki látta, hogy Kicsi mit produkált a bajnoki döntőben, az szerintem azon csodálkozna, hogyha én nem számítanék rá. Számítok rá. A műtét ugyanúgy halasztható, mint ahogy halasztható volt eddig.”

Meccsdömping a nemzetközi porondon

Épp csak véget ért a hazai pontvadászat, a válogatott játékosokra további fokozott terhelés vár. Július 23-ig legkevesebb tizenkét hivatalos mérkőzést már egészen biztos, hogy játszik az olimpiai bajnoki címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott.
A Kemény Dénes igazgatta gárda június 6-án száll medencébe először, amikor is a brit válogatottal találkozik Dublinban, és további barátságos összecsapások lekötése is folyamatban van még. Ami már tény: a pillanatnyilag ismert utolsó ellenfele a spanyol együttes, amellyel a sanghaji vb csoportküzdelmeinek zárókörében, július 22-én találkozik. Utána azonban még nyilván további kötelező fellépések várnak Biros Péterékre, hiszen a kínai világbajnokságon a csoportmérkőzések után jön a negyeddöntő, az elődöntő és – miért is ne lehetnénk optimisták? – a döntő…

A magyar válogatott hivatalos mérkőzései a vb utolsó csoportmeccséig:

Barátságos találkozók:
Nagy-Britannia-Magyarország – Dublin, június 6., hétfő
Nagy-Britannia-Magyarország – Dublin, június 7., kedd
Magyarország-Ausztrália – Kaposvár, június 17., péntek

Szamarcidisz Kupa – Görögország, Korfu
Magyarország-Spanyolország – június 24., péntek
Oroszország-Magyarország – június 25., szombat
Görögország-Magyarország – június 26., vasárnap

Vodafone Kupa – Budapest, Margitsziget
Magyarország-Görögország – július 1., péntek
Magyarország-Németország – július 2., szombat
Magyarország-Oroszország – július 3., vasárnap

Világbajnokság, Sanghaj, csoportmeccsek:
Magyarország-Montenegró – július 18., hétfő
Magyarország-Kazahsztán – július 20., szerda
Magyarország-Spanyolország – július 22., péntek

Előző sztori

Újra kötelező a kamarai tagság az orvosoknak + VIDEÓ

Következő sztori

Kenuban óriási csata várható az olimpiai számokban