Közélet

Újra kötelező a kamarai tagság az orvosoknak + VIDEÓ

Újra kötelező a kamarai tagság az orvosoknak + VIDEÓ

2011. május 19., csütörtök
Újra kötelező a kamarai tagság az orvosoknak + VIDEÓ

Az új törvényi szabályozás szerint június elsejétől csak úgy lehet betegellátást folytatni Magyarországon, ha rendes tagja az orvos a Magyar Orvosi Kamarának (MOK). A kötelező kamarai tagság visszaállítása mellett a véleményezési jogát számtalan területen visszakapja a kamara. A változásokról Éger István, a kamara elnöke személyesen tájékoztatta a szegedi orvostársadalmat.

"Magyarországon a Magyar Orvosi Kamara története is lassan húsz évet ír, ennek a jó része kötelező tagsággal telt, jóllehet volt négy év, amikor a 'politikai bosszú' következtében átmenetileg önkéntessé vált a tagság, ám a kamara korábbi létszámának nyolcvan százalékát így is megtartotta, ez mintegy harmincezer főt jelent" - közölte a MOK elnöke a kamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének irodájában tartott sajtótájékoztatóján. "Most szeretettel visszavárunk számításaink szerint néhány ezer kollégát, és töretlenül folytatjuk a megkezdett munkát. Nyilván a köztestület létében társadalompolitikai szempontból talán nagyobb súlyt ad, hogy nem önkéntesen, hanem mindenki számára egyformán kötelező a tagság, így egy homogén csoport véleményének megjelenítésével a kormányzat, illetve az egészségpolitika felé talán valamivel nagyobb erőt képviselhetünk" - így

Éger István

.

Orvosi etika, képzések, árak

Az új törvény értelmében újra egységessé válik az etikai ítélkezési rendszer, mely a MOK-elnök szavai szerint négy éven keresztül egy teljes káosz volt, amikor különböző állami intézmények, valamint az orvosi kamara külön és egymásra épülve egy zavaros helyzetben kezelte az orvosok vonatkozásában az orvosi etika kérdéseit. "Számos véleményezési jogterületet kaptunk, illetve visszakaptunk: a vezetői kinevezéseket, sőt, a vezetői megbízás visszavonását érintő véleményezési jogot, valamint a teljes alapellátásban a háziorvosok kinevezését, illetve esetleges elbocsátását is véleményezhetjük. Minősíthetjük a továbbképzéseket is" - sorolta Éger István. Utóbbit azért tartja különösen fontosnak a kamara elnöke, mert sok kifogás esett anyagi és szakmai szempontból a továbbképzések vonatkozásában. "Visszakaptuk a különböző orvosi díjtételajánlások jogát is. Most törvény által biztosított jogunk véleményt mondani, hogy egyes foglalkozás-egészségügyi, fogászati, vagy bármilyen egyéb magánorvosi tevékenység vonatkozásában milyen díjtételeket ajánlunk alsó és felső határban helyesnek - ez egy komoly köztestületi jogosítvány" - húzta alá az elnök.

Végtelenül elkeseredve, a 25. órában

Éger István azt is elmondta, ugyanakkor a kamara törvény általi erősödése a testületnek csak azon jogát teszi hangsúlyosabbá, hogy fellépjenek az orvosokat érintő érdemi intézkedések követelése céljából. "Végre gondolkodjon már el a kormány, hogy tenni kellene valamit, mert sajnos jelenleg még a most kormány elé kerülő Semmelweis-koncepció sem tartalmaz az orvosi életpályát érintő egyetlen érdemi intézkedésre vonatkozó ígéretet sem. A kollégák végtelenül elkeseredettek, a kamara pedig maximálisan megérti és támogatja őket, mert az ígéretek híján ez az elfáradt és kiégett orvoskar és különösen a fiatalok, akiknek itt semmiféle érdemi egzisztenciális kilátásuk nincs, tömegesen mennek el, az itthon maradók pedig beleszakadnak a munkába. Ez a helyzet tarthatatlan. Meg kellene végre értenie a kormánynak, hogy a 25. órában vagyunk" - szögezte le Éger, aki a kormány és a kamara közötti mielőbbi egyeztetéseket sürgette.

Az összetartozás törvénye

Domonkos István

, a MOK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke portálunknak elmondta, a működéssel kapcsolatos szakmai, szervezési, gazdálkodási viszonyok véleményezését illetően is jogosítványokat kapott vissza a kamara. "Megyei szinten hét-nyolcszáz orvos várható vissza a kamarába, mivel kötelező tagság mellett lehet csak ismét a jövőben betegellátási tevékenységet végezni. Ez az összetartozás törvénye, szakmai és egzisztenciális szempontból is jelentős erőt képviselhetnénk közösen a betegellátás érdekében" - magyarázta Domonkos István. A tagság egyébként jelentős pluszterhet nem jelent az orvosoknak, havonta 1700 forintos tagdíjjal kell számolniuk, de számtalan esetben kedvezményt kaphatnak ennek kapcsán, amiről a MOK honlapján értesülhetnek, ahol elektronikusan is lehet regisztrálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.