Közélet

Törvénymódosító kezdeményezéseket fogadott el a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése

Törvénymódosító kezdeményezéseket fogadott el a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése

2011. május 21., szombat
Törvénymódosító kezdeményezéseket fogadott el a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése

Az önkormányzati rendszer reformjáról, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekről is tanácskozott, és törvénymódosító kezdeményezéseket fogadott el Megyei Jogú Városok Székesfehérváron ülésező közgyűlése szombaton.

A kétnapos tanácskozás után

Kósa Lajos

(Fidesz-KDNP) a szövetség elnöke, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatón elmondta:

Tállai Andrással

, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. A megyei jogú városok szerepük újragondolásánál törvényhatósági jogot szeretnének kapni. Ez azt jelenti, hogy az állam által, az állam felhatalmazásával végzett államigazgatási feladatok maradjanak a nagyvárosoknál, amelyek ezt el tudják látni, és a kialakítandó járásokban kell létrehozni azokat az állami hivatalokat, amelyek a kisebb településektől átveszik az állami feladatokat - közölte a szövetség elnöke. Az ülés szombati munkanapján beszédet mondott

Orbán Viktor

miniszterelnök. Kósa Lajos tájékoztatása szerint a miniszterelnökkel arról is beszéltek, hogy a megyei jogú városok a mostani helyzetben nem lobbiszervezetként "élik meg a feladatot, mert nem arról van szó, hogy 'kaparj kurta, neked is jut' alapon kell az országot újjászervezni, hiszen az elmúlt 20 évben megvalósuló felfogás és érvényesülő gyakorlat" miatt a legabszurdabb helyzetek jöttek létre az országban. "Hiába volt ugyanis valamifajta elgondolás arról, hogy milyen rendszereket kellene kiépíteni, azokat a különböző, a kormányzatot szétszedő belső lobbi erők végül is (...)rommá szedték. S most, hogy az országot újjá kell építeni, nem szabad ezt a gyakorlatot folytatni" - mondta Kósa Lajos. Elmondta: három határozatot, törvénymódosítási kezdeményezést fogadott el a közgyűlés. Mindhármat benyújtják a parlamentnek. Az egyik az adósságkezelési eljárásról szóló törvény módosítása, ami kisebb, a pillanatnyi anomáliákat, ellentmondásokat kezelő javaslatcsomag lenne, mert a végleges, átfogó igényű "újrarendezést" az önkormányzati törvény elfogadása után kell az Országgyűlés elé terjeszteni. A csomag benyújtásának szükségességét indokolva, a szövetség elnöke kijelentette: most is vannak "abszurd helyzetek". Példaként említette az Esztergomban történteket, ahol szavai szerint "a polgármester asszony tudatosan csődbe vitte a városát. Ezt a gazdaságban csődbűntettnek nevezik, de az önkormányzatoknál nincs ilyen alakzat". A közgyűlés kezdeményezte a városokban, az utak melletti táblákkal kapcsolatos engedélyezési eljárással, s az azok után szedendő díjakkal kapcsolatos eljárási rend módosítását, a közösségi közlekedéssel kapcsolatban pedig a teljesítményarányos finanszírozást - közölte Kósa Lajos. A közösségi közlekedés témaköréről

Völner Pál

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Volán- társaságokat és a vasúttársaságot megpróbálják egyetlen közös szervezet irányítása alatt működtetni. Több javaslatuk is van, egyebek között a közösségi közlekedés áfabesorolásával és a kedvezményekkel kapcsolatban. Az államtitkár hangsúlyozta: a Széll Kálmán Terv keretében el kell érni, hogy hatékonyabb tömegközlekedésünk legyen, ez pedig nemcsak finanszírozási kérdéseket, hanem fejlesztéseket is magában foglal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.