Egyetem

Tizenegyedik alkalommal adományoztak Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet

Tizenegyedik alkalommal adományoztak Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet

2011. május 6., péntek
Tizenegyedik alkalommal adományoztak Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet

Az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára a Bolyai Intézet Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet 2010-ben Pierre Antoine Grillet-nek, a New Orleans-i Tulane University professor emeritusának ítélte oda. Az ünnepélyes átadásra május 5-én került sor, a professzor immár a 11. prominens kutató, aki 2000 óta elnyerte az érmet.

Pierre Antoine Grillet

Párizsban született, tanulmányait a Sorbonne-on végezte, majd az Egyesült Államokban folytatta pályafutását Kansas State University-n, a University of Floridán, valamint hosszú ideig a Tulane University-n New Orleans-ban - onnan vonult nyugdíjba, jelenleg ennek az egyetemnek a professor emeritusa.

Szőkefalvi-Nagy Béla (1913., Kolozsvár, 1998., Szeged) egyetemi tanulmányait 1931 és 1936 között a Szegedi Tudományegyetemen végezte. 1948. július 1-jén tanszékvezető egyetemi tanári kinevezést kapott a Természettudományi Kar Bolyai Intézetének Ábrázoló Geometriai Intézetében, amelyet 1983. december 1-ig vezetett, a később létrejövő Függvénytani, illetve geometriai és analízis tanszékkel közösen. 1947-től évtizedeken át dolgozott az Acta Scientiarum Mathematicarum főszerkesztőjeként. 1970-től 1985-ig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöke. Számos kitüntetés is mutatja kiválóságát (kétszeres Kossuth-díj, Szeged Város Díszpolgára, a Magyar Köztársaság Középkeresztje stb.), és több felsőoktatási intézmény – így például a Drezdai Műegyetem is – díszdoktorává választotta.

A professzor az algebra egyik ágával, a félcsoportelmélettel foglalkozik, könyve alapműnek számít a területen, közel száz dolgozata jelent meg. Az Actában ebben a témában 13 cikket jegyez. A díjazottra az Acta szerkesztőbizottsága tesz javaslatot, ezt tárgyalja meg a Bolyai Intézet Tanácsa. A

Lapis András

által készített érmen a díj névadójának arcképét, valamint az Acta Scientiarum Mathematicarum 1998-as szerkesztőbizottságának névsorát is megörökítették.

Kérchy László

, a Bolyai Intézet vezetője portálunknak elmondta, a díj odaítélésekor természetesen nem csupán a publikációk száma, hanem az azokban bemutatott eredmények is számítanak. Grillet professzor kutatási területének egyébként szegedi kötődései is vannak, cikkei egy részében ugyanis

Rédei László

kutatásaihoz kapcsolódott a végesen generált kommutatív félcsoportok kongruenciáinak vizsgálatában, illetve jelenleg

Szendrei Mária

professzor asszony foglalkozik hasonló témával. A díjazott nemzetközileg elismert kutatók adják az érem rangját. Elsőként

Ciprian Foiaş

, Szőkefalvi-Nagy Béla munkatársának kutatásait ismerték el a díjjal, tavaly a Bécsben munkálkodó

Heinz Langert

érte a megtiszteltetés. "Örülök, hogy idén is egy arra érdemes, kiváló kutató kapta meg a díjat, melynek presztízsét azt is mutatja, hogy New Orleans-ból eljött Szegedre az ünnepélyes átadásra" - fogalmazott Kérchy László. Az Acta Scientiarum Mathematicarum az egyik legértékesebb folyóirata a Szegedi Tudományegyetemnek, legendás cseretevékenységével nagyban hozzájárult a Bolyai Intézet nemzetközileg is elismert könyvtárának gyarapodásához. Több, azóta világhírűvé vált hazai és külföldi matematikus az Actában közölt cikke alapján vált ismertté, többségük később is hűséges maradt a folyóirathoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.