Közélet

Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő

Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő

2011. május 1., vasárnap
Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő

Szociális konzultációt indított útjára a kormányfő - ezt Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon, videóüzenetben jelentette be vasárnap.

"Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor

az állampolgároknak küldött levelében 10 kérdést tesz fel, amelyek - mint mondta - a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak. A kormányfő három kérdést idézett videóüzenetében a leveléből, ezek a munka világát, az oktatást érintették. "Vannak, akik szerint be kell vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye újra elhelyezkedni. Mások azt mondják, hogy nincs szükség a védett kor bevezetésére. Ön mit gondol?" - idézte a kormányfő a levelét. Egy másik kérdésben azt veti fel, hogy vannak, akik azt javasolják, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket, míg mások szerint a segélyezés elegendő megoldás a munkanélküliség problémájára. Vannak, akik szerint az oktatás rendszerét úgy kell átszervezni, hogy az állam közpénzéből azokat a képzéseket támogassa elsősorban, amelyekkel valóban el is lehet helyezkedni, míg mások szerint az oktatást nem kell a gazdaság igényéhez igazítani - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett: nemrég egy alkotmányozási konzultációt indított útjára. A miniszterelnök megköszönte az akkori segítséget, mondván, a visszaérkezett válaszok alapján úgy érzi, igazán jó alaptörvényt sikerült alkotni, amely biztonságba helyezi minden magyar ember jövőjét. A mostani kezdeményezésében olyan kérdéseket tesz fel a kormányfő, amely a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak: "munka vagy segély; hogyan legyen több munkahely; mire tanítsák a gyermekeinket az iskolában; mi legyen a rezsivel; vagy hogyan és miképpen segélyezzük azokat, akik segítségre szorulnak". Orbán Viktor hangsúlyozta: a döntés felelősségét nem háríthatja át, a döntést a magyar parlament képviselőinek, a kormánynak, a miniszterelnöknek kell meghozni, de - hangsúlyozta - mindig van olyan szempont, olyan sajátos látószög, választói bölcsesség, amivel a döntéshozók nem feltétlenül rendelkeznek. Ezért sokat segítenek az állampolgárok, ha támogatják a döntéshozók munkáját azzal, hogy elmondják a véleményüket - hangsúlyozta a kormányfő, aki izgalmas és fontos kérdéseknek nevezte a levelében jelzett felvetéseket. Május 1-jei videóüzenetében a kormányfő arról is beszélt, hogy ez a nap fontos ünnep, s talán azoknak a szívéhez áll a legközelebb, akik munkából élnek. Azoknak, akik korán kelnek, munkába sietnek, és hisznek abban, hogy becsületes munkáért becsületes bért kaphatnak, és ennek segítségével tarthatják fenn a családjukat, nevelhetik sikeresen és sikeres emberré gyermekeiket. Hozzátette: a nyugdíjasokról sem szabad megfeledkezni, mivel a nyugdíjukat nem ajándékba kapják, hanem az munkájuk jól megérdemelt gyümölcse.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.