SZEGEDma Plusz Szabó Tamással, Kondé Lajossal és az Ezerjó Borszaküzlettel + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Mai vendégeink voltak Szabó Tamás a múzeum főrestaurátora, Kondé Lajos plébános és Eperjesi Péter az Ezerjó Borszaküzletből.

20.30: Köszönjük, hogy velünk tartottak, várjuk önöket holnap is! Kövessék a beszélgetést a Rádió Pluszon vagy online közvetítésünkben a SZEGEDma.hu-n. Ha pedig tehetik, látogassanak ki a borfesztiválra, megéri!

20.15.: Utolsó bejelentkezésünk következik.

Z. Cs.: Mennyire vagytok elégedettek a fesztivállal?

E. P.: Eddig tökéletes, a péntek igazi fiesztahangulatban telt, mindenki ki volt éhezve, azóta tart a jókedv, némi homok csak az időjárási fintor miatt került csak a gépezetbe. De azért úgy osztottuk be a munkát, hogy mi is szórakozhassunk egy kicsit.

Z. Cs.: Szabó Tamásnak van-e ideje, lehetősége itt sétálni?

Sz. T.: Nem, de egy olyan élményben lesz részem, ami mindennel felér: a világ első számú Leonardo-kutatóját kísérhetem, Szeged új jótevőjét, aki bebizonyította az Angyali üdvözlet eredetét.

Z. Cs.: És plébános úrnak a hivatalos program mellett lesz ideje a hétvégén kilátogatni Szeged Napjára vagy a fesztiválra?

K. L.: Ügyelek arra, hogy a fogadalmi templomon belül és rajta kívül is minden rendben legyen a hétvégi rendezvénnyel kapcsolatban. De természetesen szakítok időt arra, hogy kilátogassak barátaimmal, munkatársaimmal, hiszen minden évben így tettem.

no images were found

20.00.: Érdekesség, hogy a SZEGEDma.hu és a Telin Tévé asztalánál Ujhelyi Istvánt, a parlament alelnökét és kínai vendégét kínálta meg Oláh János mangalicafinomságaival.

Z. Cs.: Mi a kedvenc borod?

E. P.: Nem lenne szerencsés megnevezni, ezzel talán megbántanék borászokat. Hangulattól, időszaktól függ. Most a rozé és a fehér, télen jöhet a testesebb vörös.

Z. Cs.: Amikor nem misézik, mit fogyaszt?

K. L.: Régen a vörösbort szerettem, de jó ideje a fehér száraz típusú rizlingfélékre esküszöm. Nagyapám mindig fröccsöt ivott, megmosolyogtam gyerekként, de már látom hogy milyen hasznos ital ez nyáron.

Z. Cs.: És egy restaurátor?

Sz. T.: Én rendszeresen nem iszom. Nálam az ünnepi napokon kerül bor az asztalra, édesszájú vagyok, ilyen módon a tokaji a kedvencem, egy ötputtonyos aszú nekem majdnem a mennyek országa.

no images were found

Z. Cs.: Amikor az Angyali üdvözletet restauráltad, nem remegett a kezed olykor a feladat súlya alatt?

Sz. T.: Egy hatfős csapatban dolgoztunk, semmi olyan lépés nem történt a művön, amit meg ne beszéltünk volna mély alapossággal.

19.50.: Reklámblokk!

D. Cs.: Szeretném, ha bemutatnád az Ezerjó Borszaküzletet.

E. P.: A szaküzletünk a Honvéd tér 5/b szám alatt fogadja vendégeinket. Körülbelül 400-féle bor közül választhatnak, a kínálatunkat megtalálják a www.ezerjo.hu oldalon, itt vásárolni is lehet. Külön érdekesség, hogy tartunk ingyenes borkóstolókat is, ahol a meghívott borászok mutatják be boraikat. A nyári szünet után, szeptemberben lesz a következő.

19.35.: Z. Cs.: Megjelent egy könyv az Angyali üdvözletről.

Sz. T.: Ez egy 150 oldalas 12 szerző által írt nagyon szép művészeti album, amely taglalja a kép történetét. Minden tanulmány, ami erről a képről szólt, benne van. Hétfőn 10 órától nyilvános tudományos előadások lesznek a képről.

Z. Cs..: Mennyire jutnak el borszaküzletek s termékeik nagyobb rendezvényekre?

E. P.: Jellemzően egy-egy fajtával visznek tőlünk nagyobb mennyiségekben. Vannak külföldön élő magyarok például, akik mikor visszamennek, megtöltik a csomagjukat. Elsősorban a Villány a húzóterület, de jön föl Szekszárd, Eger is.

19.15.: Z. Cs.: Vásárlók és a borszaküzletek kapcsolatáról beszéljünk most, mennyire jut eszébe a vásárlónak, hogy szaküzletben vásároljon.

E. P.: Annyiban különbözik ez az üzlet, hogy itt megfelelő szaktudású eladók ajánlanak, ételekhez is párosítanak borokat, tanácsokat adnak. Ha ajándékba viszik, akkor próbálunk például kitérni az illető nemére, fogyasztási szokásaira stb., ha vacsorához viszik, akkor a menüre térünk ki, végigbeszéljük a fogásokat.

Z. Cs.: A liturgiában fontos szerepe van a bornak, a Bibliában mennyire van kiemelt szerepe a hegy levének?

no images were found

K. L.: Az egész üdvösségtörténetet végigkíséri a bor, újra és újra előkerül a szentírásban. A választott nép történetében például a pászkavacsoránál kötött rítusban kell fogyasztani. Ezt fogyasztotta Jézus is az utolsó, pászkavacsorán. Egyébként az ószövetségi embernek mindennapos fogyasztása volt a bor.

Z. Cs.: Az ószövetségi ember milyen bort ivott?

K. L.: Vörösbort. Templomba egy szempont szerint választunk egyébként, tiszta szőlőből kell lennie, és fehérbort használunk – utóbbit praktikus okból, hiszen a liturgiában fehér terítőt és kellékeket használunk, és a fehér nem hagy foltot. Én a fogadalmi templomban alföldi bort tartok.

19.05.: Z. Cs.: Általában a szegedi dómként ismerik a fogadalmi templomunkat, hozzám az utóbbi áll közel.

Kondé Lajos: Tudni kell Szeged történetét a keresztelőhöz. Az árvíz 1879-es pusztítása után az elöljárók fogadalmat tettek, hogy ha felépül Szeged egy monumentális templomot építenek Isten tiszteletére. Ezért nevezzük fogadalmi templomnak.
Már hónapokkal ezelőtt felmerült az a gondolat, hogy a dómhoz kötődjön ez az ünnepség, és a püspök úr is áldását adta, örömmel fogadjuk az eseményt. Szombat este lesz a világi része a keresztelőnek, vasárnap pedig az egyházi, a délelőtti 10 órási szentmisén lesz az az ünnepi aktus, amikor elhelyezik a névtáblát.

Z. Cs.: Meddig láthatjuk a képet a “múzeumon kívül”?

Sz. T.: A templomban hétfőig lesz látható a kép. 1570-ben rendelte meg a pápa e képet, most 440 év után, újra szakrális térbe kerülhet az alkotás. És örülünk annak is, hogy az egyház szentesíti a keresztelőt.

18.55.: Z. Cs.: Kereskedők és borászok viszonyáról egy előző vendégünk beszélt már. Hogyan találjátok meg a borászokat?

E. P.:Kezdetben mi kerestük meg a borászokat. Most már, főleg a borfesztiválok után gyakran keresnek fel minket, ekkor igen sok tárgyalásunk van. Több mint 8 éve vagyunk jelen itt Szegeden, nekünk már nem kell bizonyítanunk az ismertségünk. Akadt olyan borászatunk, aki sokáig nem akart közvetlenül kiszolgálni, de végül a forgalmunk meggyőzte.

Z. Cs.: Miért kell átvinni a templomba az Angyali üdvözletet?

no images were found

Sz. T.: Ez egy kimagasló és különleges esemény. Azért is mert kiderült, hogy dollármilliókat őriz a múzeum. Holnap este várjuk azt az amerikai professzort, aki bebizonyította eredetét (V. Pius pápa kápolnájába készült ez a festmény), ő szombaton ünnepélyesen Szeged Angyali Üdvözletté kereszteli a művet. A művészeti szakma és a sajtó is szenzációként kezelte ezt a felfedezést. Móra Ferenc és az akkori polgármester rengeteget tett, hogy a kép ide kerüljön.
Majdnem 10 ezer darab műtárggyal rendelkezik a múzeum, ezt nem lehet mind bemutatni, ezért is “bújhatott” meg eddig a raktárban a kép. Az alkotás szerepelt 1970-ben két hónapig egy időszaki kiállítson, de aztán ismét a raktárba került.

18.40.: Kezdődik a beszélgetés! A tolnai már a poharakban…

Zoltán Csaba: Milyen borokkal érkeztél, és miért épp ezeket választottad?

Eperjesi Péter: Három pincészetet képviselünk, ezek közül kettőt választottam, a jó időre tekintettel fehéret és rozét hoztam, hiszen a nagy melegben könnyebb, nem annyira testes borokat érdemes fogyasztani.

Z. Cs: Holnap művészettörténeti kuriózum lesz, az Angyali üdvözlet című középkori festmény átvándorol a fogadalmi templomba, izgulnak a szállítás miatt?

Szabó Tamás: Nem izgulunk, már másfél hónapja folynak a mérések, előkészületek a műtárgy megőrzése miatt. A klímának a templomban is megfelelőnek kell lennie, és a szállításnak is zökkenőmentesnek.

18.25.: Üdvözöljük olvasóinkat a már megszokott helyről, a Rádió Plusz sátrából. Igazi, kellemes meleg, borozgatós idő van, egyre többen érkeznek ide a borfesztiválra, hogy ezen a kellemes csütörtöki estén a hegy levének szenteljék az elkövetkezendő órákat. Szabó Tamás és Eperjesi Péter már megérkezett, egy szekszárdi rozé és egy tolnai Chardonnay máris az asztalon.

Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Zoltán Csaba, online “riporterünk” pedig Dobó Csaba lesz.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Forgalomkorlátozás a Rókusi körút és a Körtöltés utca kereszteződésében

Default thumbnail
Következő sztori

Vitatják a GVH egyes megállapításait a lakástakarékok

Legutóbbi hasonló cikkek