SZEGEDma Plusz Nagy Lászlóval és Istvándy Gergellyel + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Mai vendégeink Nagy László a Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója és Istvándy Gergely borász voltak.

Portálunkon egy kilencrészes cikksorozatot is megtalálhatnak a borrajongók kedvelt italukról, s a hozzá tartozó kultúráról. Az összefoglaló írást ITT olvashatják.

20.25: Miközben belekóstolunk a Bizsergésbe, véget ér mai Fiesztánk, búcsúznak vendégeink. Köszönjük, hogy velünk tartottak, várjuk önöket holnap is! Kövessék a beszélgetést a Rádió Pluszon, vagy online-közvetítésünkben a SZEGEDma.hu-n. Ha pedig tehetik, látogassanak ki a borfesztiválra, megéri!

20.10: És ismét itt, még mindig a Szürkebaráttal, háttérben megkezdődött a Szekeres Adrienn-koncert.

K. T.: Milyen újításokkal várjátok a vendégeket a badacsonyi borvidéken?

I. G.: Pünkösdkor egy pincejáró buszjáratunk indul egy 50 km-.es körzetben, hostess informálja több nyelven a vendégeket, akinek tetszik a helyi ismertetett pince, leszáll, a busz két óra múlva veszi fel. ezentúl pecsétgyűjtő akció indul a pincéknél.

no images were found

K. T.: Mire vagy borászként a legbüszkébb?

I. G.: Nehéz kérdés. Felnézek nagyapámra. Nem sokkal halála előtt egyik első boromat kóstolta és nagyon ízlett neki, azt mondta jó kezekben lesz a folytatás. De az is ide számít, hogy köszönnek nekem azok a borászok akikre mindig is felnéztem és felnézek.

K. T.: Nagy László a borlovag is. Hogyan kapcsolódik a színház és a bor?

N. L.: A bor és színház mindkettő nemzeti. A katarzis köti össze őket. Ha tiszta szívből és észből jön ez egy megtisztulást mutat fel, számomra ezek nem z alkoholfogyasztásról hanem az önmagammal szembenézéssel telnek el. Miről szól a színház? Őszintén, ez is a magammal szembenézést jelenti, egy közösség tagjaként a legjobbat hozzam ki magamból. A lényeg a lélektől lélekig való út és mind a színház, mind a bor ez: út lélektől lélekig.

20.05: Újra adásban, ezúttal már egy 2009-es Badacsonyi Szürkebarát társaságában!

K. T.: Milyen lesz a következő évad a színházban?

N. L.: Olyan ez mint a futballban az átigazolási időszak. Nálunk május 28-án dől el milyen lesz a következő évad. Megítélésem szerint nem lesz egyszerű felülmúlni a 2011-es évadot. Még több látogatót szeretnénk, őket minőségi kínálattal várjuk. Maradnak a klasszikusok és modern változataik. Vendégszereplő színészekre és rendezőkre számíthatunk, lesz október 5-15 között színházfesztivál is. Lesz musical a Macskafogó decemberben, valódi családi program, de van szó a West Side Storyról is. Szeptembernen lesz DeLaclosse produkciója (Veszedelmes viszonyok) Ács János rendezésében, Schiller, Liszt-darab, opera (Pillangókissasszony), két balett, gyermekelőadás.

no images were found

19.50: Következzen egy kis reklám, miközben a kéknyelű már a végét járja…

K. T.: Ismerkedjünk meg Istvándy Gergely pincészetével!

I. G.: Nagyon fontos, hogy a miénk egy családi vállakozás. Édesapám az üzletet viszi, húgom a vendéglátást vezeti, testvérem a gazdaságot, magam pedig a borkészítést végezzük. Piacon is árusítunk édesanyám révén, mindenkinek le van osztva a feladat. A pincészet és a vendégház környéke egy rendezett környék, gyerekbarát környezetben. Kóstolótermes apartmannházat üzemeltetünk, júliustól augusztus 20-ig élőzenével, fiatal fellépő művészekkel. A külföldi művészek gyakran megdöbbennek a színvonalunkon. Egyediek vagyunk, hiszen családi pincészetként ezt megtudjuk valósítani, épp ezért tudatosan nem visszük üzletláncokban borainkat. Interneten www.istvandy-pinceszet.hu, de vannak Youtube-videóink is. A badacsonyi borvidéken a Tóti-hegyen a Hegymeg-dűlőn. Szegeden a Honvéd téren az Ezerjó Borszaküzletben és a Szentgyörgy Borházban találhatóak meg boraink. Leginkább a Bizsergés nevű borunkat ajánlanám, nagyon népszerű a fiatalok körében.

19.25: Ismét az éterben, ezúttal már egy 2010-es Badacsonyi Kéknyelű társaságában!

K. T.: Mennyire van összefogás a borászok között?

I. G.: Nagyon szimpatikus a villányiak összefogása, akik egymás sikerének nagyon örülnek és beépítik a magukéba a többiek tudását. Ez a Badacsonyra nem volt jellemző, de manapság figyelünk az együttműködésre, közös találkozókat, kóstolókat szervezünk, egy remek folyamat indult el, jó úton járunk.

K. T.: Lássuk a színházi évad számait?

no images were found

N. L.: Mintegy tízezerrel nőt a látogatók száma az elmúlt évadhoz képest. A siker plusz kell, Rádió Plusz és SZEGEDma is kell, azaz a sajtó támogatása is kell. A sajtó is részese a sikereinknek. Olyan mintha Kecskemét teljes lakosságát láttuk volna vendégül az évadban 110000 fő, 363 előadás az év 365 napján. Legtöbb előadásunk a Csárdáskirálynő volt, illetve Csajkovszkij Anyeginje, Shakespeare Makrancos hölgye. Klasszikusok mind, de modern felfogásban. Vendégszereplőink és -szerepléseink kitekintenek a világba. Integráns része lett a színházunk a városnak. Műfaji sokszínűségünk a sikerünk titka.

19.05: Újra itt!

K. T.: Beszéljünk a színházról! Vége felé tart a szezon, de van még hátra pár előadás. Mi a véleménye a szezontól?

N. L.: Előbb arról beszélnék, mi van még hátra. Az elkövetkező egy hétben nyitjuk a Finálé Fesztivált. A szolnoki (Hajnalban, délben, este), a kecskeméti (Vacsora négyesben), a békéscsabai (Színház Komédia) és a szegedi színház (Sóska, sült krumpli) egy-egy előadását láthatja minden érdeklődő a Kisszínházban. Plusz még a Dömötör-gála. Gyimesi művész úrnak pedig ezúton is gratulálunk Szeged Díszpolgári címéhez.
Szólnék egy különleges produkcióról, ez egy kínai tánccsoport, mely fogyatékkal élő művészeket foglalkoztat. Itt Szegeden a Vakok Intézete támogatására adják elő produkciójáról.

K. T.: Gergely, a laikusnak mit mondanál a balatonfelvidéki borokról?

no images were found

I. G.: A badacsonyi egy hegyi bor, tartalma, testes, komoly bor. Alapfeltétel a vulkanikus bazaltkőzet és a Balaton jótékony hatása, ami miatt ezek olajos borok. Örülök neki, hogy a szegedi közönség egy tudatos borfogyasztó közeg, a helyi légkör, a nyitottság, ami erre a vidéki városra jellemző, elismeri a dunántúli borokat.

18.50: És akkor vágjunk bele! Máris egy kiváló 2010-es, száraz Badacsonyi Rizling dugója pukkan.

Király Tamás: Köszöntöm hallgatóimat és mai vendégeinket Nagy Lászlót, a Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatóját és Istvándy Gergely borászt, a badacsonyi borvidékről! Ti ismeritek egymást egy ideje, honnan?

Gergely István: Három éve veszek részt a szegedi borfesztiválon, itt találkoztam Lászlóval, akinek fia is besegített nekünk.

Nagy László: Fiam a Káli-medencében ismerkedett meg Istvándy Gergelyék badacsonyi borával, azóta tartjuk a kapcsolatot.

no images were found

K. T.: Mit kell tudnunk a mostani borról, amit iszunk?

I. G.: Ez egy 2010-es olaszrizling, sajnos ez az évjárat nem sikeredett a legjobbra, az időjárás miatt a szőlőt megviselte, de igyekeztünk belőle a legjobbat kihozni, így azért ez egy jó kis bor lett. Szódával is fogyasztható, ahogy mondani szoktam a szódát javítjuk fel egy kis borral. Ez egy könnyű bor, könnyedebb ételekhez, csirkehúsokhoz vagy zsíros kenyérhez is kiváló.

18.25: Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Széchenyi térről, a Rádió Plusszal közös műsorunk keretében! Kiváló az idő, bár néha elcseperedik az eső, elképesztő a hangulat, soha nem látott tömeg a hídi vásáron. Közben megérkeztek vendégeink, előbb Istvándy Gergely, majd Nagy László. Hamarosan kezdünk!

Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online “riporterünk” pedig Illés András lesz.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Vívás: szegedi csapatsikerek a MEFOB-on

Default thumbnail
Következő sztori

Virágba borult az Ezerarcú-sömlyék

Legutóbbi hasonló cikkek