Szórakozás

SZEGEDma Plusz Mátó Mátyással és Varga Andrással + FOTÓK

SZEGEDma Plusz Mátó Mátyással és Varga Andrással + FOTÓK

2011. május 18., szerda
SZEGEDma Plusz Mátó Mátyással és Varga Andrással + FOTÓK
A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Szerdán Mátó Mátyás tárogatóművész, a fúvószenekari találkozó szervezője, valamint a Szent György borház tulajdonosa, Varga András volt a vendégünk, igazi borkülönlegességekkel.20.30: Köszönjük, hogy velünk tartottak, várjuk önöket holnap is! Kövessék a beszélgetést a Rádió Pluszon, vagy online-közvetítésünkben a SZEGEDma.hu-n. Ha pedig tehetik, látogassanak ki a borfesztiválra, megéri! 20.20: Bizony, már esik az eső, de csak nem csökken a tömeg a borfeszten. K.T: Nagyon különleges bort iszunk. Létezik, hogy ez egy 15,5%-os alkoholtartalmú bor? V.A.: Igen, ez valóban ritka. Juhfark, Sauvignon Blanc és Chardonnay házasítása a Tömpe. A Sauvignon Blanc töppedt szőlőből lett préselve, ezért ilyen különleges az íze e bornak, kissé mézes illattal. A töppedtség emeli a bor cukortartalmát, ettől az elsőre száraz bornak egészen különleges íze lesz. K.T.: Mennyit fejlődtünk a "borkörítés" kultúrájában? V.A.: Akárcsak a borkultúra esetében, ennek körítésében is jelentős a fejlődés. Nagyon sok formai dolog van, amit be kell tartani, és erre nagyon odafigyelnek manapság már mindenütt. 20.05: És ismét itt vagyunk, elképesztő színek uralják az eget, különleges ízek is terjengenek. K.T.: Szeged Napja alkalmából kerül sor a fúvósfesztiválra. Kik lépnek fel? M.M.: Elsőnek az SZTE Koncert-fúvószenekara lép fel, majd az követi a Mezőhegyesi Városi fúvószenekar, harmadikként Tótkomlós Város Fúvószenekara, majd a Csanádpalotai Dér István Fúvószenekar (vezeti Mátó Mátyás), aztán a Stand Up Big Band, a Szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenker, végül a szegedi Deák Big Band lép fel. A program reggel 9 órakor indul és délután 15 óra magasságában ér véget. 20.00: És az igazi különlegesség a végére: a Levendula pincészet Tömpéje. Hamarosan elmondjuk azt is, milyen ez a bor... 19.50: Megvillanó éggel és némi mennydörgéssel térünk vissza... K.T.: Mi is az a tárogató? M.M.: Fafúvós hangszer, a teste leginkább az oboára hasonlít, de rövidebb hangszer, klarinétfúvókával. Erkel idejében még a magyar virtus megtestesülése volt, de akkor még dupla náddal fújták és borzalmas hangja volt mai füllel hallgatva. (Rövid bemutató a Honfoglalás főcímdalának dallamával.) K.T.: Mit kell tudni az Eleventéről? V.A.: Ez egy sikeres bor, a Borivó szaklap fődíját, a mostani fesztivál aranyérmét kapta. Nagyon különleges ízvilágú félszáraz fehér, mely a borász fiáról kapta nevét. 19.40: Igazi különlegesség: a Brunyai Család pincészetének fehér félszáraz Villányi Eleventéje csiklandozza roppant kellemes zamatával ízlelőbimbóinkat. Mint megtudtuk modern névadás eredménye a bor neve: a borász kisfia, Levente nagyon eleven gyerek, s ezt örökítette meg Brunyai úr borának keresztelőjén... Kezd feltámadni a szél, borul az ég, lehet 21 előtt ideér a vihar?... K.T.: Reklám! Hol található a Szent György borház? V.A.: Meglepő módon a Szent György téren a 2/A szám alatt, szép, míves fatábla jelzi a borházunkat. Ott vagyunk az interneten is, a www.szentgyorgyborhaz.hu oldalon. Olyan borászok termékeit forgalmazzuk, mint a Szászi pincészet, vagy a villányi Mészáros-pince, hogy csak pár nevet említsek meg repertoárunkból. K.T.: A borházról az jut az ember eszébe, hogy biztosan drága... V.A.: Igazán drága bor nincs nálam, 1000 forintról indulunk, a legdrágább vörösborom 5800 forintba kerül. Törekszem arra, hogy olyan borok ne legyenek nálam, amelyeket mindenki forgalmaz a városban. 19.20: K.T.: Tájegység megoszlás után mi a tendencia a fehér és a vörösborok iránti kereslet kapcsán, illetve a száraz és az édes borokkal? V.A.: A vörös volt régen nagyon népszerű, de manapság egyre jobban "nyílik az olló", népszerűbbek lesznek a fehérborok. Édes szőlővel nem állunk túl jól Magyarországon, az édes vörösborokat nem is nagyon ajánlanám, bár viszonylag a népszerű a fiatalok körében. K.T.: Milyen egy átlagos fúvószenekar összetétele? M.M.: A fúvósok legszélesebb palettája: trombita, tuba, harsona, szaxofon, furulya, fuvola, akár oboa is lehet egy zenekarban egyszerre - bár utóbbival már nagyon "chicagós" a stílus és a hangzás - és persze az ütősök. 19.05: Újra itt, ezúttal már egy zamatos Cserszegi Fűszeres hullámzik lágyan borospoharainkban. K.T.: Némi intenzív gyümölcsösség sugárzik ebből a Cserszegiből, jól érzem? V.A.: Így van a Cserszegi és az Irsai Olivér egy nagyon népszerű, Kecel környéki kunsági borunk, amely ízvilága miatt főképp a fiatalok körében kelendő. A nagyközönség inkább ilyen borokat tekint hétköznapinak, sokkal ritkább, hogy a borszaküzletekben vagy boltokban az emberek mondjuk egy Tokajihoz nyúlnak. K.T.: Az elmúlt napokban alföldi borászoktól kérdeztük, de ezúttal sem hagyjuk ki: nektek mi a tapasztalatotok, mennyire nyitottak a fogyasztók az alföldi borok iránt? V.A.: Igen, valóban él egy sztereotip kép, hogy az alföldi borok nem olyanok, mint a "jó borként" számon tartottak, de szerencsére, látva a gyártási eljárásokat, a technológiát és a valódi szakértelmet is, egyre nyitottabbak az emberek az alföldi borok iránt. K.T.: Merre vannak a legjobb fúvósok az országban, Mátyás? M.M.: Inkább azzal a példával tudnám szemléltetni, hogy egy nagy fúvószenekarban régen a legjobb rézfúvósok a svábok voltak, a legjobb fafúvósok a romák, ütősök meg szerte az országból verbúválódtak. 18.50: Újra itt! K.T.: Hogy fogunk egy tisztességes borospoharat? V.A.: Semmiképpen sem a kehelynél, inkább a szár aljánál, a talpnál. Ez azért fontos mert a kéz melege a hűvös bort hamar felmelegíti, ha a kehelyt fogjuk. Kivéve az esetleg túlhűtött vörösborok esetén, hiszen azok 15-16 fokon adják ki az igazi zamatukat. K.T.: Milyen bort iszunk épp? V.A.: Az izsáki borvidéken termő szőlőből préselt remek 2010-es kövidinkát, egy könnyű száraz fehérbort. Ebből a borfajtából a legfrissebb évjárat fogyasztása ajánlott. K.T.: Fúvós és Big Band Fesztivál lesz? Honnan jön a fesztivál ötlete, kérdezem Mátó Mátyást. M.M.: Ez már a harmadik fúvóstalálkozónk lesz és olyan vendégeink is lesznek, akik eddig nyílt téren még nem szerepeltek, például az egyetem fúvószenekara, vagy a Deák Ferenc Gimnázium fúvósai. Továbbá igyekszünk szerepeltetni a hagyományos térzene prominens alakjait is. K.T.: A borüzletben szokott szólni a zene? V.A.: Igen, a Rádió pluszt szoktuk hallgatni! :) 18.40: Kezdődik a beszélgetés! És akkor nyitányként egy 2010-es száraz fehér Kövidinka a Gedeon pincészettől! Király Tamás: Relatíve jó időben köszöntöm vendégeinket, 21 órára viharos időt ígérnek, majd meglátjuk. Köszöntöm vendégeinket Mátó Mátyás tárogatóművészt és Varga Andrást, a Stent György borház tulajdonosát, aki már tavaly is vendégünk volt? Mi változott azóta? Varga András: Elégedett vagyok az idei rendezvénnyel, az időjárás is viszonylag kegyes hozzánk és hatalmas forgalom van az idei borfesztiválon. Főleg vasárnap voltak nagyon sokan. K.T.: Mátyás, Ön hogy áll a borral? Mátó Mátyás: Sajnos most autóval vagyok, így nem fogyaszthatok, de egyébként a tokaji meg a szegedi borok híve vagyok. 18.25: Mátó Mátyás zeneművész már megérkezett, nem sokkal később befutott Varga András is. Nemsokára kezdünk, itt a Vásárhelyi-szobor lábánál... 18.20: Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Széchenyi téri borfesztiválról, a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu közös sátrából, ahol kellemes borozgatós kora estében beszélgetünk mai két vendégünkkel, Mátó Mátyás zeneművésszel és a Szent György borház tulajdonosával, Varga Andrással. Portálunkon egy kilencrészes cikksorozatot is megtalálhatnak a borrajongók kedvelt italukról, s a hozzá tartozó kultúráról. Az összefoglaló írást ITT olvashatják.Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online “riporterünk” pedig Illés András lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.