Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

SZEGEDma Plusz Mátó Mátyással és Varga Andrással + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Szerdán Mátó Mátyás tárogatóművész, a fúvószenekari találkozó szervezője, valamint a Szent György borház tulajdonosa, Varga András volt a vendégünk, igazi borkülönlegességekkel.

20.30: Köszönjük, hogy velünk tartottak, várjuk önöket holnap is! Kövessék a beszélgetést a Rádió Pluszon, vagy online-közvetítésünkben a SZEGEDma.hu-n. Ha pedig tehetik, látogassanak ki a borfesztiválra, megéri!

20.20: Bizony, már esik az eső, de csak nem csökken a tömeg a borfeszten.

K.T: Nagyon különleges bort iszunk. Létezik, hogy ez egy 15,5%-os alkoholtartalmú bor?

V.A.: Igen, ez valóban ritka. Juhfark, Sauvignon Blanc és Chardonnay házasítása a Tömpe. A Sauvignon Blanc töppedt szőlőből lett préselve, ezért ilyen különleges az íze e bornak, kissé mézes illattal. A töppedtség emeli a bor cukortartalmát, ettől az elsőre száraz bornak egészen különleges íze lesz.

K.T.: Mennyit fejlődtünk a “borkörítés” kultúrájában?

V.A.: Akárcsak a borkultúra esetében, ennek körítésében is jelentős a fejlődés. Nagyon sok formai dolog van, amit be kell tartani, és erre nagyon odafigyelnek manapság már mindenütt.

20.05: És ismét itt vagyunk, elképesztő színek uralják az eget, különleges ízek is terjengenek.

K.T.: Szeged Napja alkalmából kerül sor a fúvósfesztiválra. Kik lépnek fel?

M.M.: Elsőnek az SZTE Koncert-fúvószenekara lép fel, majd az követi a Mezőhegyesi Városi fúvószenekar, harmadikként Tótkomlós Város Fúvószenekara, majd a Csanádpalotai Dér István Fúvószenekar (vezeti Mátó Mátyás), aztán a Stand Up Big Band, a Szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenker, végül a szegedi Deák Big Band lép fel. A program reggel 9 órakor indul és délután 15 óra magasságában ér véget.

20.00: És az igazi különlegesség a végére: a Levendula pincészet Tömpéje. Hamarosan elmondjuk azt is, milyen ez a bor…

19.50: Megvillanó éggel és némi mennydörgéssel térünk vissza…

K.T.: Mi is az a tárogató?

M.M.: Fafúvós hangszer, a teste leginkább az oboára hasonlít, de rövidebb hangszer, klarinétfúvókával. Erkel idejében még a magyar virtus megtestesülése volt, de akkor még dupla náddal fújták és borzalmas hangja volt mai füllel hallgatva. (Rövid bemutató a Honfoglalás főcímdalának dallamával.)

K.T.: Mit kell tudni az Eleventéről?

V.A.: Ez egy sikeres bor, a Borivó szaklap fődíját, a mostani fesztivál aranyérmét kapta. Nagyon különleges ízvilágú félszáraz fehér, mely a borász fiáról kapta nevét.

19.40: Igazi különlegesség: a Brunyai Család pincészetének fehér félszáraz Villányi Eleventéje csiklandozza roppant kellemes zamatával ízlelőbimbóinkat. Mint megtudtuk modern névadás eredménye a bor neve: a borász kisfia, Levente nagyon eleven gyerek, s ezt örökítette meg Brunyai úr borának keresztelőjén… Kezd feltámadni a szél, borul az ég, lehet 21 előtt ideér a vihar?…

K.T.: Reklám! Hol található a Szent György borház?

V.A.: Meglepő módon a Szent György téren a 2/A szám alatt, szép, míves fatábla jelzi a borházunkat. Ott vagyunk az interneten is, a www.szentgyorgyborhaz.hu oldalon. Olyan borászok termékeit forgalmazzuk, mint a Szászi pincészet, vagy a villányi Mészáros-pince, hogy csak pár nevet említsek meg repertoárunkból.

K.T.: A borházról az jut az ember eszébe, hogy biztosan drága…

V.A.: Igazán drága bor nincs nálam, 1000 forintról indulunk, a legdrágább vörösborom 5800 forintba kerül. Törekszem arra, hogy olyan borok ne legyenek nálam, amelyeket mindenki forgalmaz a városban.

19.20:

K.T.: Tájegység megoszlás után mi a tendencia a fehér és a vörösborok iránti kereslet kapcsán, illetve a száraz és az édes borokkal?

V.A.: A vörös volt régen nagyon népszerű, de manapság egyre jobban “nyílik az olló”, népszerűbbek lesznek a fehérborok. Édes szőlővel nem állunk túl jól Magyarországon, az édes vörösborokat nem is nagyon ajánlanám, bár viszonylag a népszerű a fiatalok körében.

K.T.: Milyen egy átlagos fúvószenekar összetétele?

M.M.: A fúvósok legszélesebb palettája: trombita, tuba, harsona, szaxofon, furulya, fuvola, akár oboa is lehet egy zenekarban egyszerre – bár utóbbival már nagyon “chicagós” a stílus és a hangzás – és persze az ütősök.

19.05: Újra itt, ezúttal már egy zamatos Cserszegi Fűszeres hullámzik lágyan borospoharainkban.

K.T.: Némi intenzív gyümölcsösség sugárzik ebből a Cserszegiből, jól érzem?

V.A.: Így van a Cserszegi és az Irsai Olivér egy nagyon népszerű, Kecel környéki kunsági borunk, amely ízvilága miatt főképp a fiatalok körében kelendő. A nagyközönség inkább ilyen borokat tekint hétköznapinak, sokkal ritkább, hogy a borszaküzletekben vagy boltokban az emberek mondjuk egy Tokajihoz nyúlnak.

K.T.: Az elmúlt napokban alföldi borászoktól kérdeztük, de ezúttal sem hagyjuk ki: nektek mi a tapasztalatotok, mennyire nyitottak a fogyasztók az alföldi borok iránt?

V.A.: Igen, valóban él egy sztereotip kép, hogy az alföldi borok nem olyanok, mint a “jó borként” számon tartottak, de szerencsére, látva a gyártási eljárásokat, a technológiát és a valódi szakértelmet is, egyre nyitottabbak az emberek az alföldi borok iránt.

K.T.: Merre vannak a legjobb fúvósok az országban, Mátyás?

M.M.: Inkább azzal a példával tudnám szemléltetni, hogy egy nagy fúvószenekarban régen a legjobb rézfúvósok a svábok voltak, a legjobb fafúvósok a romák, ütősök meg szerte az országból verbúválódtak.

18.50: Újra itt!

K.T.: Hogy fogunk egy tisztességes borospoharat?

V.A.: Semmiképpen sem a kehelynél, inkább a szár aljánál, a talpnál. Ez azért fontos mert a kéz melege a hűvös bort hamar felmelegíti, ha a kehelyt fogjuk. Kivéve az esetleg túlhűtött vörösborok esetén, hiszen azok 15-16 fokon adják ki az igazi zamatukat.

K.T.: Milyen bort iszunk épp?

V.A.: Az izsáki borvidéken termő szőlőből préselt remek 2010-es kövidinkát, egy könnyű száraz fehérbort. Ebből a borfajtából a legfrissebb évjárat fogyasztása ajánlott.

K.T.: Fúvós és Big Band Fesztivál lesz? Honnan jön a fesztivál ötlete, kérdezem Mátó Mátyást.

M.M.: Ez már a harmadik fúvóstalálkozónk lesz és olyan vendégeink is lesznek, akik eddig nyílt téren még nem szerepeltek, például az egyetem fúvószenekara, vagy a Deák Ferenc Gimnázium fúvósai. Továbbá igyekszünk szerepeltetni a hagyományos térzene prominens alakjait is.

K.T.: A borüzletben szokott szólni a zene?

V.A.: Igen, a Rádió pluszt szoktuk hallgatni! 🙂

18.40: Kezdődik a beszélgetés! És akkor nyitányként egy 2010-es száraz fehér Kövidinka a Gedeon pincészettől!

Király Tamás: Relatíve jó időben köszöntöm vendégeinket, 21 órára viharos időt ígérnek, majd meglátjuk. Köszöntöm vendégeinket Mátó Mátyás tárogatóművészt és Varga Andrást, a Stent György borház tulajdonosát, aki már tavaly is vendégünk volt? Mi változott azóta?

Varga András: Elégedett vagyok az idei rendezvénnyel, az időjárás is viszonylag kegyes hozzánk és hatalmas forgalom van az idei borfesztiválon. Főleg vasárnap voltak nagyon sokan.

K.T.: Mátyás, Ön hogy áll a borral?

Mátó Mátyás: Sajnos most autóval vagyok, így nem fogyaszthatok, de egyébként a tokaji meg a szegedi borok híve vagyok.

18.25: Mátó Mátyás zeneművész már megérkezett, nem sokkal később befutott Varga András is. Nemsokára kezdünk, itt a Vásárhelyi-szobor lábánál…

18.20: Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Széchenyi téri borfesztiválról, a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu közös sátrából, ahol kellemes borozgatós kora estében beszélgetünk mai két vendégünkkel, Mátó Mátyás zeneművésszel és a Szent György borház tulajdonosával, Varga Andrással.

Portálunkon egy kilencrészes cikksorozatot is megtalálhatnak a borrajongók kedvelt italukról, s a hozzá tartozó kultúráról. Az összefoglaló írást ITT olvashatják.

Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online “riporterünk” pedig Illés András lesz.

Hírzóna

Víz alá került az algyői szabadstrand is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nem érdemes meglátogatni a tiszai strandokat.

Tovább olvasom

Közélet

Újra fogadja az égbolt szerelmeseit a szegedi csillagvizsgáló

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Július 3-tól.

Tovább olvasom

Hírzóna

Éjszakai bolyongáson vehetünk részt az ópusztaszeri csillagösvényen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ami a világ harmadik legnagyobb labirintusa.

Tovább olvasom

Aktuál