Szórakozás

SZEGEDma Plusz Kádár Németh Matilddal és Daum Líviával + FOTÓK

SZEGEDma Plusz Kádár Németh Matilddal és Daum Líviával + FOTÓK

2011. május 22., vasárnap
SZEGEDma Plusz Kádár Németh Matilddal és Daum Líviával + FOTÓK
A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Vasárnapi vendégeink voltak Kádár Németh Matild, a Borbarát Hölgyek Dél-Alföldi Társaságának tagja és Daum Lívia borász a Virághegyi Bor Kft. – a szekszárdi Németh család pincészetétől. 20.34: Megköszönjük vendégeinknek a beszélgetést, ezzel búcsúzik a lassan végéhez közeledő borfesztiválról a SZEGEDma Plusz, a SZEGEDma.hu és a Rádió Plusz közös élő bejelentkezése. Köszönjük, hogy velünk tartottak! 20.19: K.T.: Hogy állunk a fűszerekhez, a konyhafőnökök réme a fűszerkeverék? K.N.M.: Azt tapasztalom, hogy a mai háziasszonyok egyre jobban megismerkednek a zöld fűszerek használatával, előkerül a bazsalikom, rozmaring stb., ez nagy lépés afelé, hogy elkerüljük a fűszerkeveréket. Menjünk vissza a természetesség felé, ismerjük meg az ételek igazi ízét! K.T.: Amit most kóstolunk, a piacon még nem is kapható. D.L.: Ez egy 2011-es Bezerédj Cuvé sauvignon-merlot házasítás, amely elnyerte a Challenge International du Vin-t Bordeaux-ban. 70-30 az arány a sauvignon javára. Elég friss bor, a boltokban még nem igazán lehet kapni, később tervezzük piacra dobni, 15 hektolitert készítettünk belőle. K.T.: Inkább vörös- vagy fehérbort szeretnek a hölgyek? D.L.: Én vörösborpárti vagyok, a pincénkhez híven, de vannak jó fehérborok is. K.N.M.: Én főleg a fehéreket kedvelem, a vörösborokból a jó minőségűeket fogyasztom szívesen. K.T.: Mi a helyzet a borkóstolókhoz gyakran tálalt sajttal? D.L.: Nekünk van sajtos tálunk, de nem mindig szokták ajánlani, mert elviszi a bor ízét. Ha viszont jó a választás, kiegészítik egymást. K.N.M.: Azt tapasztaljuk, hogy valami szükséges a borkóstoláshoz. Mennyiséghez mérten vizet és kenyeret szoktak ajánlani. A fehérborhoz a lightsajtokat, a vöröshöz kemény és penészes sajtokat érdemes fogyasztani. 20.03: K.T.: És vajon a borászunk mennyire kóstolja a konkurenciát? D.L.: Lokálpatrióta vagyok, főleg a szekszárdi borokat szeretem, persze mellette villányit, hungarikumokat, alföldi borokat és érdekességeket is kóstolok. K.T.: A szekszárdi borvidék valóban rendkívül kiemelkedő, milyenek itt a borok? D.L.: Mediterrán jellegű borok születnek itt. Rengeteg munkát igényelnek, mert a marketing nem olyan erős. Igyekszünk Pesten is megjelenni, az interneten is több nagyobb borász már elérhető. A szekszárdi borokat általában a testesség, a minőség, a gyümölcsösség jellemzi, ezek általában savas, kemény borok. K.T.: Utolsó előtti bor: Cabernet sauvignon 2008. D.L.: 16-os alkohol, 50-dik a top 100-ban. Testes, gyümölcsös, érett sauvignon, szilvás-meggyes irányba viszi az ízét, marhaételeket ajánlunk hozzá. K.N.M.: Egyetértek. Egyébként a borászoknak is szépen fel kell építeniük a kóstolást, hogy érezzék az egyes borok ízét, főleg mondjuk egy borvacsorán, mikor elindulunk a könnyedebb felől, és a végén jöhet a steak is mellé. Amikor egy ételt egy borral rakunk össze, fontos, hogy harmonizáljon. Az étel megölheti a bort, és fordítva. K.T.: Az átlagember mennyire van ezzel tisztában? K.N.M.: Mostmár nagyon tudatos vendégekkel lehet találkozni. Javuló tendenciát mutat a minőségi borfogyasztás. D.L.: A fiataloknál is egyre nagyobb az igény a minőségi borokra, az látszik, hogy a közönség értékeli a borainkat. K.N.M.: Ilyen szempontból is szerencsések vagyunk a borfesztivállal, házhoz jönnek a pincészetek. D.L.: Valóban jó élmény ide jönni, és rengeteg érdeklődővel találkozik az ember. 19.40: K.T.: Mesélj egy kicsit a pincészetekről! D.L.: A Németh család pincészete, a Virághegyi Bor Kft., interneten viraghegyibor.hu cím alatt elérhető. 20 hektáron gazdálkodunk, csak saját szőlőnk van. Megtehetjük, hogy nem a piackényszer diktálta irányt követjük, hanem saját ízlés szerint készítjük a borokat. Számos díjat tudhatunk magunkénak, a 2008-as sauvignonuk szerepel a top 100-ban. 2009-ben elindultunk már külföldi, nemzetközi borversenyeken is, néhány eredmény: Brüsszel, 2009, Merlot 2006, Cabernet franc 2007 aranyérmesek; 2010-ben Les Citadelles du Vin - Cabernet sauvignon 2007 arany. A Vinagora Nemzetközi Borversenyen a Cabernet savignon 2007 és 2008-as aranyérmes lett. Idén a Merlot 2008-as elhozta a Challenge International du Vin-t, amit már említettem. Szegeden a Bérkert utcában lehet minket megtalálni. K.T.: Újabb palackot bontottunk. D.L.: 2007-es Sauvignon, 14-es alkohollal, szeder és gyümölcsösség jellemzi, áfonyás íz. K.N.M.: Rózsaszínre sült kacsamellel tálaljuk. K.T.: Hogyan zajlik egyébként egy séfnél az otthoni étkezés? K.N.M.: Kevés idő jut nagy ebédekre, ritkán van családi összejövetel, de akkor megadjuk a módját, 6-7 fogásos menü, végig borokkal. Olyankor kiélem magam, és az más, mint a munkahely. A szüleim imádják ezeket. Egyébként a fiam is szakács, ő értő szemmel figyeli. K.T.: Kóstolod a konkurenciát is? K.N.M.: Igen, és felvállalok mindig mindent, ezt a szakmát is csak tanulni lehet, de tudni nem, itt is vannak divatirányzatok, a konkurenciától is lehet tanulni, és nem szégyen az. 19.23:K.T.: A harmadik palacknál tartunk. D.L.: 2008-as merlot, 14-es alkohollal, hosszúlecsengésű, csokoládé is fellelhető benne. Nekünk csak száraz borunk van, lágy savakkal. Érdekes, itt a szegedi borfesztiválon sokan jöttek úgy oda hozzánk, hogy a merlot ugye édes; de nem, száraz. A merlot egyébként külföldön díjazták is, Challenge International du Vin címmel. K.T.: És a konyhafőnök véleménye? K.N.M.: Gyönyörű gyümölcsösség érződik ki belőle, Líviával már összenéztünk, keserű csokoládés muffint ajánlunk hozzá. K.T.: Mit csinálnak a hölgy borbarátok? K.N.M.: Fő feladatunk, célunk, a kulturált borfogyasztás elősegítése, népszerűsítése. Itt a Dél-Alföldön nyomot hagyott a tömeggyártás, mára viszont már mindenki azon van, hogy tudatosítsa, itt is szép borokat lehet készíteni. D.L.: A könnyed borok jellemzőek itt. K.N.M.: Évente 2-3 borvacsorát szervezünk különböző borászatokkal, az Év Borászával mindig, de különböző területekről hívunk szakembereket. Imádjuk a borászokat, ezek művészemberek. K.T.: Lehet csatlakozni hozzátok? K.N.M.: Minden évben december 13-án van egy avatónk, meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, alapvetően zárt kör vagyunk, de aki szeretne hozzánk csatlakozni, és időben tenni hajlandó a célokért, azt szeretettel várjuk. 19.08: K.T.: Beszéljünk a bikavérről! D.L.: 2007-es bikavér, 14-es alkohollal, 50 szálék kékfrankos, 5 százalék kadarka, a többi sauvignon, franc és merlot. Ilyen egy ideig nem lesz most a rossz időjárás miatt. K.T.: Mit főzzünk hozzá? K.N.M.: Sárgalábú, azaz házi kakaspörköltet ajánlanék hozzá. D.L.: Mi fehérhúst és grillételeket szoktunk még javasolni. K.N.M.: Így van, én pedig igyekszem úgy felépíteni az étrendet, hogy ne ismétlődjenek az étkek. K.T.: Borbarát hölgyek társaságából van balatoni, móri, tokaji, egri stb. Miért kell külön női borbarát társaság? K.N.M.: Más, mikor férfitársasággal mennek el valahova a hölgyek. Másként gondolkodnak, nekik más a fontos a borban. Nem azt akarom mondani, hogy a hölgyek kevesebbet értenének a borhoz, ma már a ők is lehetnek szakértők, csak nekik más a fontos a borban. K.T.: Akkor konkrétan neked nőként mi fontos a borban? K.N.M.: Az, hogy ott, abban a pillanatban jól essen. D.L.: Egyetértek, minidig az alakalomhoz illően kell választani, én a gyümölcsösséget, változatosságot kedvelem. K.T.: Vannak női borok? D.L.: Az édesbort szokták nőinek mondani, de Tokajon kívül ilyen nemigazán van. Én a gyümölcsös, savmentes borokat tudom ajánlani a hölgyeknek. Bár Matild éppen a savasakat kedveli. K.N.M.: Azt mondom, helyfüggő, az én munkámban a testesebb, markánsabb borokat kedvelik, de az is igaz, hogy nagy számban nem fordul elő borkedvelő hölgy, mintha lenne némi előítélet még a hölgyek borfogyasztásával kapcsolatban. 18.55: K.T.: Kóstolás után akkor milyen ételt ajánlana Matild a Kadarkához, aki egyébként szegedi Fehér tói halászcsára konyhafőnöke? K.N.M.: Most, hogy túl vagyunk a kóstoláson, kettőt ajánlanék: könnyű nyulat paprikásmártással, polentával, vagy könnyű harcsapaprikást tudnék elképzelni hozzá. Érzem a borban a fűszereket, de a gyümölcsösséget is, így illenek hozzá a mártások. K.T.: És Lívia? D. L.: Egyetértünk, kipróbáljuk! K.T.: Tudsz főzni egyébként? D.L.: Tudok, de süteményeket sütök leginkább. K.T.: Ha már itt tartunk, miért kezd nőként borászkodni valaki? D.L.: 36 nagyobb borász van Szekszárdon, így beleivódik a szüreti fesztivállal is a borász lét a város életébe. Egyébként élelmiszer-ipari iskolát végeztem. K.T.: És Matild? K.N.M.: Élelmiszer-eladó az eredeti szakmám, sok mindent csináltam, míg eljutottam idáig. 22 éve űzöm a szakmát, nagyon szerencsésnek érzem magam, mert azt csinálom, amit szeretek. K.T.: Lehet ezt máshogy csinálni? D.L.: Nem. Nálam is szerelem, ezt nem lehet máshogy csinálni, nem nyolcórás munka. K.T.: Nálatok nem "megélhetési borászkodás" folyik, bár jóval komolyabb, mint hobbi, de nem megy tönkre a borászat egy-egy rosszabb termés miatt. D.L.: Így van. A főnökség hagy teret nekem, egyetértünk az irányvonalakban, folyamatosan konzultálunk. A családban mindenki aktív borfogyasztó, tudunk együtt dolgozni, hagynak lehetőséget a saját ötleteimnek, ilyen volt a sztenderd kadarka is. K.T.: Másik bor következik, egy 2007-es Bikavért bontunk ki. 18.43: Megérkeztek a vendégek, kezdjük is a beszélgetést. Király Tamás: Daum Lívia borász szekszárdi borokat hozott nekünk, összesen hatot fogunk kóstolni. Melyik az első és mit kell róla tudni? Daum Lívia: 2008-as Kadarka, a borvidékre jellemző, fűszeres jellegzetes, első sztenderd kadarka. 12,5 százalék alkoholt tartalmaz, rubint színű, jellegzetes kadarka. Testes, fűszeres bor. Saját szőlőnk, így a minőséget tudjuk befolyásolni. K.T.: Köszöntjük Kádár Németh Matildot, a Borbarát Hölgyek Dél-Alföldi Társaságának tagját, és kérdezem, hogy is kóstoljuk ezt a bort? Kádár Németh Matild: Először is megnézzük a színét - mint Lívia mondta, rubintszínű, majd illatoljuk anélkül, hogy mozdítanánk, először gyümölcsillatokat érzünk, utána megmozdítjuk, és jönnek a fűszerek. Ezután szokott kérdés lenni, hogy milyen ételt ajánlunk hozzá; nekem igazából meg kell kóstolnom, meg kell vele ismerkednem, hogy tudjak hozzá megfelelő ételt ajánlani. Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online “riporterünk” pedig Arany Mihály lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.