Közélet

Szászfalvi László: a kormánynak stratégiai szövetségesei az egyházak

Szászfalvi László: a kormánynak stratégiai szövetségesei az egyházak

2011. május 21., szombat
Szászfalvi László: a kormánynak stratégiai szövetségesei az egyházak

A kormánynak stratégiai szövetségesei az egyházak - mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Pápán, a dunántúli polgármesterek első találkozóján.

"Magyarország, benne a magyar vidék meg fog újulni", de ez csak akkor következik be, ha erre "erkölcsi, lelki és szellemi értelemben" is képes lesz. Ehhez a megújuláshoz nagyon fontos az állam és az egyházak jó kapcsolatrendszere, az egyházak társadalomformáló szerepe - tette hozzá az államtitkár a találkozón, amelyen mintegy százan vettek részt.

Szászfalvi László

hangsúlyozta, hogy a kormány "egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni", stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat, éppen a társadalmi megújulás miatt. Rámutatott: "nem lehet pusztán az alkotmányos szétválasztásról" beszélni az állam és az egyházak közötti viszonyban. Mint mondta: az új alaptörvény nagyon helyesen úgy fogalmaz, hogy az állam és az egyházak egymástól különváltan élnek, de a közös célok érdekében együttműködnek. Az államtitkár szerint a 21. században az állam és az egyházak között az "együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt". A másik fontos alapelv pedig az, hogy az egyházakat a kormányzat nem pusztán azért becsüli nagyra, mert karitatív, egészségügyi, szociális és oktatási feladatokat is ellátnak, hanem mert évszázadok óta közösséget teremtettek és teremtenek és közösségmegtartó erejük van - mondta az államtitkár. Szászfalvi László emlékeztetett arra, hogy a II. világháborút megelőző időszakban az ország közoktatási rendszerének 60 százaléka volt az egyházak fenntartásában, jelenleg viszont csak 6-7 százalék ez az arány. Megjegyezte: nem érti a "sipítozást" egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól. Szerinte, ha e tekintetben 2-3 százalékkal növekedne az arány az egyházak javára, akkor ez semmiféle problémát nem okozna, ráadásul - mint mondta - "Magyarországon éppen nem az egyházaktól kell féltenünk a gyermekeket, a fiatalokat, azok nevelését és oktatását". Az államtitkár hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy az új alaptörvényben a kereszténység nemzetmegtartó szerepe benne foglaltatik, s ez nem pusztán a múltra vonatkozó, hanem a jövőre utaló mondat is. Szászfalvi László kitért arra is, hogyan kívánja a kormány ebben az esztendőben segíteni az egyházakat. Elmondta: egyrészt jelentős mértékben sikerült idén emelni a nagy intézményrendszerek támogatását, a kistelepüléseken szolgáló lelkipásztorok jövedelempótló támogatását, a hittan oktatását végzők javadalmazását, másrészt idén "öt új programmal szeretnének elindulni". Közlése szerint 1,8 milliárd forinttal igyekeznek támogatni az egyházak helyi kezdeményezéseit, azokat a projekteket, amelyeket az egyházak a helyi közösség javára valósítanak meg. Elmondta: az öt programban szerepel többi között az egyházi épületek rekonstrukciója - erre tavaly egy forint sem jutott, idén viszont 1,2 milliárd -, és a templom- és iskolaprogram. Szászfalvi László rámutatott arra is, hogy idén az egyházak egyszázalékos kiegészítő állami támogatását 2,3 milliárd forinttal növelték.

Steinbach József,

a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a konferenciát megnyitó áhítatában hangsúlyozta: Isten tisztelete az, ha a munkánkat felelősséggel és lelkiismeretesen végezzük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.