Roma Önvédelmi Mozgalom alakult Csanádpalotán

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) elnevezéssel szervezet alakult azzal a céllal, hogy a hatóságokkal összefogva megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól – jelentette be Kolompár János, a szervezet vezetője pénteken Csanádpalotán.

A férfi a nemrégiben harminc taggal megalakult szervezetről szólva azt mondta, az elmúlt időszakban egyetlen politikai párt sem reagált a roma közösséget ért támadásokra, “a cigányság csak magára számíthat”.
A Csongrád megyei kisváros művelődési háza előtt tartott sajtótájékoztatón Kolompár János hangsúlyozta, a Jobbik megalakulása óta a romákat folyamatos veszély fenyegeti, s az eddigi hatósági fellépések nem voltak eredményesek. Hiába oszlatta föl a bíróság jogerősen a Magyar Gárdát, büntetlenül folytatódnak a félkatonai szervezetek felvonulásai,
A RÖM nem egyenruhás szervezet, “nem fog masírozgatni” – mondta -, a hatóságokkal “karöltve” nyújt segítséget mindazoknak, akik kiszolgáltatott, fenyegetett helyzetbe kerültek. A férfi reményei szerint országossá váló mozgalom elsődleges feladata, hogy veszély esetén a hatóságokat értesítve fellépjen a félkatonai szervezetek ellen. Az MTI kérdésére Kolompár János elmondta, a szervezetet még nem jegyezték be.
Kincses Ferenc, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és az Együtt a Romákért Egyesület elnöke – aki végighallgatta Kolompár János sajtótájékoztatóját – azt mondta, a RÖM megalakulásának híre riadalmat keltett Csanádpalota nem roma lakosainak körében.
Az elnök úgy véli, a büntetőtörvénykönyv május 2-i módosítása megteremtette a jogi lehetőséget arra, hogy a hatóságok hatékonyan lépjenek fel a különböző félkatonai szervezetekkel szemben.
A büntető törvénykönyv módosítása értelmében, amelyre a kormányzat indoklása szerint az “egyenruhás bűnözés” megjelenése miatt volt szükség, a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.
Emellett a Btk. kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy szankcionálható az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.
A Roma Önvédelmi Mozgalom megalakulása ügyében az MTI keresi a rendőrséget.

Előző sztori

Bezárt a Photo Hall?

Default thumbnail
Következő sztori

Fidesz: az Ab döntése ellentétes Magyarország érdekeivel

Legutóbbi hasonló cikkek