Közélet

Rogán: a képviselőket is 2010. január 1-jétől sújtsa a különadó

Rogán: a képviselőket is 2010. január 1-jétől sújtsa a különadó

2011. május 9., hétfő
Rogán: a képviselőket is 2010. január 1-jétől sújtsa a különadó

Az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselőkre, valamint az alpolgármesterekre is a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmek alapján vonatkozzon a különadó-fizetési kötelezettség - ezt javasolja a fideszes Rogán Antal abban a módosító indítványában, amelyet hétfő délután nyújtott be az aznap reggel a különadóval kapcsolatban beterjesztett törvényjavaslathoz.

Lázár János

és

Szijjártó Péter

előterjesztése értelmében a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó a 2010. január 1-jén vagy azt követően a jogszabályban meghatározott jogcímen megszerzett jövedelmeket sújtja. A törvény módosuló rendelkezéseit - az érintettek körébe újonnan bekerülő - országgyűlési képviselők, alpolgármesterek, valamint európai parlamenti képviselők esetében a 2011. január 1-jén vagy azt követően megszerzett, egyébként a különadó hatálya alá tartozó adóköteles bevételekre javasolták alkalmazni.

Rogán Antal

délután viszont benyújtott egy módosító javaslatot, amelynek - mint azt az indoklásban írja - célja az, hogy az országgyűlési képviselőket, az EP-képviselőket és az alpolgármestereket érintően - hasonlóan az eredeti szabályozáshoz - a különadó-kötelezettséget ugyancsak a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmekre határozza meg. Az Alkotmánybíróság május 6-i határozatában semmisítette meg a hatálybalépésére visszaható hatállyal a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A tör­vény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a 2010-es adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra van szükség az Or­szág­gyűlés részéről.

Altorjai Anita

, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t korábban úgy tájékoztatta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő:

Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János

és

Világosi Gábor

volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista

Podolák György

kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.