Gazdaság

Olcsóbb távközlési szolgáltatás 3,6 millió háztartásnak

Olcsóbb távközlési szolgáltatás 3,6 millió háztartásnak

2011. május 13., péntek
Olcsóbb távközlési szolgáltatás 3,6 millió háztartásnak

Mintegy 3,6 millió háztartás olcsóbb és jobb távközlési szolgáltatást vehet igénybe a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új, a nagykereskedelmi piacokat szabályozó határozatai szerint.

Szalai Annamária

, a hatóság elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a határozat az új technológiákra is vonatkozik a hírközlési, illetve a szélessávú piacokon. Így az optikai és részben a kábelhálózatokat is meg kell osztaniuk a nagy szolgáltatóknak a kisebb versenytársakkal például ott, ahol azoknak nincs ilyen vezetékük. A hatóság ugyanis az uniós elvekkel összhangban úgy ítéli meg, hogy az új generációs hálózatok akkor jelentik a fejlődés zálogát, ha az ahhoz való hozzáférést kiszélesítik. A nagykereskedelmi piac szabályozása pedig azért fontos, mert az itt kialakult árak határozzák meg a végfelhasználói díjakat is. Magyarországon az új generációs, széles sávú hálózatokat jelenleg a települések 19 százaléka és a lakosság 62 százaléka éri el. Az NMHH szerint az új szabályozás beruházásösztönző is, mert megszünteti a bizonytalanságot, ugyanakkor a fejlesztéseket az új technológiák irányába tereli. A szabályozással a hatóság egyik célja az volt, hogy technológia semlegessé, infrastruktúra alapúvá tegye a versenyt. A kis cégek ugyanis csak úgy tudnak a nagyok által kínált szolgáltatásokkal versenyezni, ha nagykereskedelmi díjak ellenében hozzáférnek a meghatározó szolgáltatók hálózataihoz, s azon keresztül kiskereskedelmi szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak. Az elnök elmondta, a verseny csak úgy élénkülhet, ha aszimmetrikus szabályozást alkalmaznak, azaz a kisebb szolgáltatókra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nagyokra. A hatóság úgy látja, a piacon egyre inkább a csomagban kínált szolgáltatások versenyeznek, s nem az egyes szolgáltatások. Az NMHH adatai szerint 2010-ben 1,6 millió háztartás vett igénybe csomagban távközlési szolgáltatást, ami 40 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az elnök kifejtette, a jövőben a csomagok szerepe még inkább meghatározó lesz, amelyeknek a kialakítását a mostani határozatok is segítik. Magyarországon jelenleg három nagy szolgáltató, a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC birtokolja a vezetékes infrastruktúra 70 százalékát. A 3,6 millió háztartás 30 százaléka kisebb cégektől veszi igénybe a szolgáltatásokat, ám az NMHH reményei szerint ez az arány növekedni fog.

Mátrai Gábor

, a hatóság elnökhelyettese elmondta, hogy az új generációs hálózatoknak jelentős tőkeigényük van, illetve kiépítésük nagy kockázattal jár. Éppen ezért nagyon fontos a beruházások ösztönzése közpolitikai eszközökkel, illetve támogatásokkal és szabályozással. Az új szabályozás a "nagykereskedelmi hozzáférés a helyhez kötött hálózat infrastruktúrájához, beleértve a hálózatok részleges és teljes átengedését" elnevezésű négyes számú piacra, illetve az ötösre, a nagykereskedelmi széles sávú hozzáférés piacára vonatkozik. A határozatokat az unió is jóváhagyta. Az elnök elmondta azt is, a hatóság időarányosan jól áll a tervek teljesítésében, a piacelemzésekkel, az uniós hírközlési irányelvek magyar szabályozásba való átültetésével és a digitális átállással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.