Írjon nekünk

Közélet

Nem becsületsértő a városvezetők feljelentgetése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Két Mars téri kereskedőt jelentett fel a három szegedi alpolgármester még 2009-ben, mert egy sajtótájékoztatón szerintük megsértették a városvezetők jó hírnevét. A bíróság nemrég úgy döntött, nem történt becsületsértés, a kereskedők szerint ez akár precedensértékű ítélet is lehet, hiszen korábban maga a jegyző tett közzé egy nyilatkozatot, miszerint minden vádaskodóval szemben a bírósághoz fordul a város.

A jelenleg képviselőként dolgozó Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor, illetve a továbbra is alpolgármesterként tevékenykedő Solymos László jelentette fel Németh Jánost és kereskedőtársát, mert egy 2009-es januári sajtótájékoztatón nagy nyilvánosság előtt jelentették be, hogy meglátásuk szerint a Mars téri piac tulajdonosi jogköreit igénylő írásbeli dokumentumokat (a bontásra felszólító leveleket) Botka László helyett több alkalommal jegyeztek aláírásukkal az alpolgármesterek. Erre pedig közgyűlési felhatalmazás nélkül szerintük nem volt joga a helyetteseknek. Ezért a két kereskedő bejelentette, hogy egy harmadik társuk ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen hivatali visszaélés gyanújával.

Feljelentésre feljelentés

Miután több sajtóorgánum is beszámolt a feljelentésről, a három alpolgármester bírósághoz fordult, mert ők meg úgy vélték, hogy a kereskedők azt sugallták sajtótájékoztatójukon, hogy bűncselekményt követtek el az alpolgármesterek, és ezzel megsértették a jó hírnévhez való jogukat. A megyei bíróság határozott az ügyben és megállapította, hogy a kereskedők a bűncselekmények elkövetésének gyanúját fogalmazták meg, tényállítást közöltek, nem tüntették fel a tényeket hamis színben, a sajtótájékoztatón nem hangzott el burkolt célzás, utalás arra vonatkozóan, hogy Szentgyörgyiék bűncselekményt követtek volna el, ezért nem is sértették meg az alpolgármesterek jó hírnevéhez való jogát Némethék.

A városházán betelt be a pohár?

E folyamat előzménye, hogy 2008-2009. között számos ügyben fordultak bírósághoz a civilek, mert úgy érezték, hogy a városvezetés hatalmi arroganciájának áldozatai. Miután négy esetben – köztük a fent említett Mars téri ügyben is – bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a nyomozást, Mózes Ervin, a város címzetes főjegyzője a helyi napilapban nyílt levelet tett közzé. Lényegében arra figyelmeztette a „túlbuzgó” civileket, hogy ezen túl, aki valótlan váddal illeti az önkormányzatot, s annak vezetőit, azt becsületsértésért feljelenthetik.
„Ez az ítélet lehet akár precedens értékű is, hiszen azt mondja ki, hogy minden állampolgárnak demokratikus joga bírósághoz fordulni, ha fennáll a gyanúja, hogy bűncselekmény történt, és joga van ezt sajtóban is közzé tenni, ezt pedig nem korlátozhatja sem városvezető, sem bíró, sem rendőr, így működik a demokrácia…” – mondta el portálunknak Németh János.

Az Alkotmánybíróság is nagyobb türelemre int

Az ítélet idézi a 36/1994-es (VI. 24.) alkotmánybírósági határozatot, mely kifejti, hogy a kritika megengedhetőségének határai tágabbak a kormányzat és a közhivatalnokok, politikusok és valamennyi közszereplő esetében, mint a magánszemélyek tekintetében. A közszereplést vállaló személynek számolnia kell azzal, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat, cselekedetüket így nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben. A határozat egyébként arra a következtetésre jutott, hogy a véleménynyilvánítási szabadság csak kisebb mértékben korlátozható a közhatalom gyakorlóinak védelmében.

Közélet

Már a szegedi óvodások is lelkesen örülnek a városvezetésnek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Akik természetesen csak véletlenül voltak éppen akkor, éppen ott, és éppen azon a trolin, amit a baloldali városvezetés nagy csinnadrattával bemutatott.

Tovább olvasom

Közélet

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója – közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Tovább olvasom

Közélet

Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Az 1898-ban épült Kass Vigadó sokáig Szeged legkedveltebb szórakozóhelyének számított.

Tovább olvasom

Aktuál