Közélet

Navracsics a kormány elmúlt egy évéről

Navracsics a kormány elmúlt egy évéről

2011. május 25., szerda
Navracsics a kormány elmúlt egy évéről

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott, a kormány egyéves munkáját értékelő interjújában elmondta, hogy szerinte nem csökkent a kormányoldal népszerűsége olyan mértékben, mint arra számítottak, mégpedig azért, mert a választópolgárok ma is tisztában vannak azzal, hogy alapvető változásokra van szükség Magyarország versenyképességéhez.

A minisztériumi struktúrát nem tartja presztízskérdésnek, a rendvédelmi dolgozók tiltakozását nyugdíjügyben "problémásnak" érzi. Az új Ptk. és Btk. várhatóan csak 2012-ben kerül a Ház elé. Kormányátalakítási tervekről nem tud. Az egy éve megkezdett munka, a strukturális, a szakpolitikai átalakítások, a gazdasági növekedést ösztönző lépések mostanra jutottak el oda, hogy már konkrét érdekeket is sérthetnek. Ez Európa nagy részében is ugyanígy zajlik, mindenhol a magyarországihoz hasonló intézkedéseket végrehajtó kormányokról van szó, és a reakció is hasonló, amely ezeket a lépéseket fogadja. Tudomásul kell venni, hogy Európának ma nagyon kemény, következetes lépéseket kell tennie, hogy ismét versenyképessé, fiatalossá, dinamikus gazdaságúvá váljon.

A népszerűségről

A választópolgárok nemcsak tavaly voltak tudatában annak, hogy valaminek alapvetően meg kell változnia az ország versenyképességéhez, hanem most is tudják, hogy bár az egyes lépések kellemetlenek, rosszak, de hosszabb távon egy erősebb Magyarország kialakítását célozzák. Abban bízik, hogy akik időközben "elbizonytalanodnak", azok is azt látják, hogy ha jól sikerülnek ezek a lépések, akkor az mindenki javát szolgálja. A tárcák struktúráját nem tartja presztízskérdésnek. A már egy éve működő új szisztémával szerinte sikerült felülírni azt az érdekrendszert, amely "már-már megbénította" a kormányzati döntéshozatalt. "Innentől kezdve a miniszterelnök döntése, hogy a kormányzati politikát milyen szerkezeti rendben tudja a leghatékonyabban megvalósítani". Hivatalos egyeztetéseken egyébként még egyáltalán nem került szóba strukturális vagy személyi átalakítás.

2012-re kerülhet az új Ptk. és Btk. a Ház elé

Az őszi törvényhozási időszakban is a jelenlegihez hasonló heves, ám más karakterű vitákra számít, például az alapjogokkal kapcsolatos törvényekkel és a választójogi szabályozással összefüggésben. Számára az a fontos, hogy vegyes maradjon a választási rendszer, az egy- vagy kétfordulós szisztémában viszont nem foglalt állást. A kétfordulós majdnem kétszer annyiba is kerül. Az év második felének a közmunkarendszer átalakítása lesz a "slágertémája". A tervek szerint július 1-jéig nyilvánossá válik az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója, ősszel el is indulnak a bemutató jellegű programok, 2012. január 1-jétől pedig a teljes rendszer megkezdi működését. A tárcáját érintő idei feladatok közül kiemelte az igazságszolgáltatási reformot, amelyet ugyancsak őszig kell előkészíteniük. Olyan megoldást kell találni a bírósági szervezetrendszerre, amely felhasználja a mai Országos Igazságszolgáltatási Tanács tapasztalatait. Arra még nem tudott választ adni, hogy a bírák kinevezése visszakerül-e az igazságügyi kormányzathoz. "egy független, már-már teljesen zárt rendszer hajlamos lehet a felelőtlenségre". Az új polgári (Ptk.) és büntető törvénykönyv (Btk.) 2012 első felében kerülhet a Ház elé, mivel várhatóan nagyon sűrű lesz az őszi törvényalkotási program.

A korkedvezményes nyugdíjról és a felsőoktatásról

Navracsics azt reméli, az érintettek is belátják, "most nem olyan időszakban élünk, hogy 42 évesen el lehet menni nyugdíjba". Kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban. Ma a magyar közigazgatás sok területén elfér az a precizitás, pontosság és tapasztalat, amelyet korábban egy fegyelmezett hierarchiában végeztek. Kissé "problémásnak" érzi a rendvédelmisek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli segélyből, hogy "ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni". A közigazgatási tárca közvetítését a felsőoktatási tárgyalásokban a hallgatói önkormányzatok és rektorok kérésére tették. A kormányzati koordinációért is felelős kormánytagként az ilyen helyzetekre bármikor készen áll, de "önszántamból nem szeretnék belépni más tárca belső ügyébe".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.