Gazdaság

Módosul a hírközlési törvény

Módosul a hírközlési törvény

2011. május 26., csütörtök
Módosul a hírközlési törvény

A kábelszolgáltatók csak akkor módosíthatják egyoldalúan a csatornakiosztást, ha az általános szerződési feltételekben közölték az adott csatorna szerepeltetésének időpontját és az letelt, illetve a nézettségi adatok azt indokolják - egyebek mellett ezt is tartalmazza az elektronikus hírközlési törvény módosítási javaslata, amely a kormány honlapján jelent meg.

A törvény a mobiltelefonokra vonatkozó szabályokat kiegészíti azzal, hogy a határozott időtartamú szerződés legfeljebb 2 évre szólhat, és a szolgáltatónak a lejára előtt fel kell ajánlania az egy évvel történő meghosszabbítást, vagy a határozatlan időtartamú előfizetés lehetőségét. Mindkét esetben azok feltételeit is közölni kell. Az előfizetői szerződések nemcsak írásban, hanem ráutaló magatartással is megköthetők. Ez utóbbi a szolgáltatás igénybevételét jelenti. A tervezet módosítja a közigazgatási eljárási törvényt (Ket.) is. A Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni az elektronikus hírközlési, az audiovizuális médiaszolgáltatások és a sajtótermékek piaci felügyeletével kapcsolatos piacszabályozási és ellenőrzési eljárásokra is. A tavaly hozott médiaszolgáltatási törvény módosítása pedig - egyebek mellett - előírja, hogy a közszolgálati műsorok, a közösségi médiaszolgáltatók, a mozifilmek és a kortárs zeneművek támogatása csak nyilvános pályázattal lehetséges. A mostani módosítás indoka - javaslat indoklása szerint - az uniós szabályok árültetése mellett, a jogalkalmazói és iparági tapasztalatok törvénybe foglalása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.