Megvannak a Bonifert-matematikaverseny idei győztesei

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén május 13-án tartották a Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny döntőjének eredményhirdetését az Arany János Általános Iskolában. A Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelye immár 27. éve töretlen lelkesedéssel végez tehetségkutatást és tehetségnevelést a régióban. Matematikából ennek a legnagyobb tömegeket megmozgató formája a levelező verseny, amely már 25 éves múltra tekint vissza.

Így a jelenlegi versenyzők között többen is vannak, akiknek már a szülei is versenyzői volt annak idején. A hét éve Bonifert Domonkosról elnevezett és mára már nemzetközivé terebélyesedett megmérettetés hatékonyságát számtalan más szervezésű – országos és regionális – verseny eredményei is jelzik, hisz akik folyamatosan edzésben vannak, ott is sikeresebben veszik az akadályokat.
Az idei díjazottak közül is többek nevével találkozhatunk a Varga Tamás, a Kalmár László, a Zrínyi Ilona, vagy a Makkosházi Matematikaverseny élvonalában is.
A 2010-2011-es tanévben a hat évfolyamból (3-8.osztály) összesen 41 hazai iskolából 431 tanuló kapcsolódott be. Közöttük vannak megyén kívüli, távolabbi levelező partnerek is hat iskolából: Budapestről, Kiskunhalasról, Soltvadkertről, Gyuláról és Nádudvarról is.

Folyamatos fejlesztés

A szervezők nagy örömére az idén tovább sikerült mozgósítani a határon túl magyarul tanuló iskolákat, diákokat. 23 ilyen iskolából voltak résztvevők, jelentős számban, összesen 544 fő. Felvidékről Dunaszerdahelyről, Nagymegyerből és Lakszakállasról, Kárpátaljáról, Beregszászból, Erdélyből Aradról, Temesvárról és Sepsiszentgyörgyről, Vajdaságból (14 településről) Adáról, Bácsföldvárról, Bajmokról, Csantavérről, Csókáról, Kispiacról, Oromról, Palicsról, Szabadkáról, Szenttamásról Temerinből,, Tornyosról, Zentáról és, Zomborból. Szabadka több iskolájából is volt résztvevő. Ezért lehet az, hogy összesen a Vajdaságból idén 365 versenyző volt.

Az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület következetesen szervezi az egyes fordulók feladatsorainak összeállítását, sokszorosítását és azok kijuttatását. A Szegedi Alkotóműhely mintegy 30 fős munkacsoportja pedig rendkívüli odaadással és óriási szakmaszeretettel végzi a beküldött megoldások alapos, korrekt értékelését, ami valóban sok áldozatot, fáradtságot kívánó, és sok-sok örömöt eredményező alkotó munka.

A folyamatos fejlesztést céljából – országosan egyedülálló módon – felvállalják az értékelt és jó tanácsokkal ellátott dolgozatok visszajuttatását a versenyzőkhöz – okulásul. Egy-egy “hivatalos” megoldással, javítókulccsal együtt szolgáltatást nyújtanak a problémák otthoni, helyi továbbgondolásához. A végleges javítókulcsok ugyanis úgy születnek, hogy tartalmazzák a versenyzők legötletesebb megoldásait is.
Gyakran érezhető ennek hatása a következő évfolyamokban beküldött megoldásokban, azok kidolgozottságát, rendezettségét, külalakját és áttekinthetőségét illetően.
A négy forduló összesített eredményei alapján a legjobbak, összesen 237-en kaptak meghívást a döntőbe.
A döntő résztvevői 54 iskolából kerültek ki. Közöttük szerepelt az a 13 határon túli iskola is, ahonnan 50 döntős hívtak meg, 34-en el is tudtak jönni.

Bonifert Domonkos szellemében

A versenybizottság, immár hagyományosan – a döntőn nyújtott teljesítményük alapján – ünnepélyes keretek között Szegeden látta vendégül és jutalmazta meg a legjobbakat és felkészítő tanáraikat.

Az idén 65 tanuló és 13 tanár kapott ilyen meghívást az ünnepségre 29 iskolából.
A versenyzők és tanáraik értékes jutalmakat okleveleket vehettek át az egész éves kitartó munkájukért teljesítményük arányában öt kategóriában.
Már hetedik éve rendkívül nagyvonalúan segíti a versenyt a Bonifert Domonkos emlékére létrehozott alapítvány azzal, hogy a legeredményesebb versenyzőket és felkészítő tanáraikat méltó módon ünnepelhessék és ismerhessék el áldozatos munkájukat. Az alapítványnak is – névadója szellemében – legfőbb célkitűzése a tehetségek segítése, gondozása és fejlesztése, különös tekintettel a határon túli magyar tehetségekre.

Immár hagyományos záró eseménye a díjkiosztásnak, hogy a több éve folyamatosan az élmezőnyben végző és a nyolcadikos versenyt is megnyerő tanuló átveheti a „Matematika Csillaga” Érdemérmet Tatár István, Apáczai-díjas és Rátz Tanár Úr Életmű-díjas nyugalmazott megyei vezető szaktanácsadótól, aki 5 éve e díjat alapította és a matematikaversenyeknek országosan és megyei szinten is fő támogatója volt sok évtizeden át. Idén nagylelkűségét tovább fokozta, hiszen két ilyen kitüntetettet is köszönthettek.

A VII. BONIFERT DOMONKOS MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓJÁN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYEK ALAPJÁN a 2011. május 13-án rendezett DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉGEN I. díjban részesült

3. osztály: Jelinek Dorka Budapest, Herman Ottó Általános Iskola
tanára: Szántó Zsuzsanna
Szelle Borbála Anna Szeged, Táltos Tehetséggondozó Ált. Isk.
tanára: Juhász Tivadarné

4. osztály: Czirják Lilla Szeged, Zrínyi Ilona Ált. Isk.
tanára: Czirjákné Földi Nóra

5. osztály: Kis Alexandra Éva Szeged, Béke Utcai Általános Iskola
tanára: Szegfű Lászlóné
Szász Tamás Temesvár, Bartók Béla Elméleti Liceum
tanára: Pâcurar Mária
Tóth Jenő Szeged, Táltos Tehetséggondozó Ált. Isk.
tanára: Kormány-Elekes Gabriella

6. osztály: Cseh Kristóf Szeged, Tabán Ált. Isk.
tanára: Sós Mária
Ferenczi Csongor Sepsiszentgyörgy, Mikes Kemen Liceum
tanára: Varga Csilla
Andó Angelika Szeged, SZTE Ságvári Endre Gyak. Ált. Isk.
tanára: Vincze Istvánné

7. osztály: Gyulai Nagy Szuzina Szeged, Radnóti Miklós Gimnázium
tanára: Ábrahám Gábor, Tigyi István

8. osztály: Volford András Szeged, Radnóti Miklós Gimnázium
tanára: Ábrahám Gábor
Nagy-György Pál Szeged, Radnóti Miklós Gimnázium
tanára: Ábrahám Gábor
Balázs Csenge Szeged, Radnóti Miklós Gimnázium
tanára: Ábrahám Gábor
Kovacsics Viola Temerin, Petar Kočić Általános Iskola
tanára: B. Varga József
Gera Nándor Makó, Makói Ált. Isk.
tanára: Dr. Geráné Góg Ildikó

Előző sztori

Az országgyűlés elmúlt egy éve számokban

Következő sztori

Veszprém megyei csapat nyerte a XV. Országos Mesevetélkedőt + FOTÓK