Közélet

Megállapodott Botka és Bohács (FRISSÍTVE)

Megállapodott Botka és Bohács (FRISSÍTVE)

2011. május 12., csütörtök
Megállapodott Botka és Bohács (FRISSÍTVE)

Azonnal feloldja az áprilisban bejelentett rendkívüli pénzügyi állapotot Botka László (MSZP), amennyiben a május 27-i ülésen visszavonja a közgyűlés az IKV 2011-es ingatlanhasznosítási szerződését, és visszaáll a cég tavalyi évi befizetési kötelezettsége. Erről állapodott meg Botka László polgármester és a Fidesz frakcióvezetője, Bohács Zsolt.

Mint ismeretes az áprilisi közgyűlésen

elfogadták az önkormányzati tulajdonú cégek üzleti terveit, melyek közül több is hiányt tervezett az idei évre.

Botka László

szocialista polgármester ezután rendkívüli pénzügyi állapotot jelentett be,

amit a Fidesz-frakció nem tartott indokoltnak

. Ezt leghamarabb a májusi közgyűlés után oldhatják fel a most született megállapodás értelmében, amit közös sajtótájékoztatón jelentettek be. „Úgy döntöttünk, hogy a következő, május 27-i ülésen visszavonja a közgyűlés a 2011-es elfogadott Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. ingatlanhasznosítási szerződést és visszaáll a tavalyi évi befizetési kötelezettség. Abban is megállapodtunk, hogy a mínuszos üzleti tervekben megjelenő esetleges többlet önkormányzati költségvetési támogatást nem építjük be a rendeletbe” – jelentette be

Botka László

. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a rendeletmódosítást annak elfogadása esetén azonnal aláírja és ki is hirdeti, másnap pedig feloldja a a rendkívüli pénzügyi helyzetre vonatkozó rendelkezéseket a városházán. A sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője, Bohács Zsolt elmondta, hogy szerdán sikerült megállapodást kötni az IKV vezetésével, ahogy fogalmazott jogértelmezési vita volt a felek között. Bohács és Botka egyaránt hangsúlyozta, hogy a politikai csatározásokat félretéve együtt kell dolgozniuk Szeged működőképessége érdekében. Az IKV vezérigazgatójának elmúlt időszakban a városra és Botka személyére tett megjegyzéseire „a béke és az együttműködés kedvéért” nem kívánt reagálni a polgármester. Elhangzott, hogy a mostani megállapodás részét képezi az is, hogy a 2010-es zárszámadást – amit nem fogadott el a közgyűlési többség áprilisban – újból beterjeszti a polgármester, s el fogják fogadni.

Botka a költségvetési összhangot hiányolta

A 29 tagú közgyűlés 26 igen szavazattal fogadta el a februári ülésen Szeged 67 milliárd forintos főösszegű költségvetését. Ebből 32 milliárd a város működési költségvetése, a fennmaradó részből fejlesztéseket, beruházásokat finanszíroznak. Botka csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a költségvetési rendelet tartalmazza azt is, hogy a nyereséges önkormányzati tulajdonú cégektől mekkora befizetést várnak el. A legutóbbi, áprilisi közgyűlés tárgyalta a 100%-os önkormányzati tulajdonú cégek üzleti terveit, s el is fogadta azt a többség. Botka szerint itt kezdődtek a problémák, hiszen ezen cégek között van az IKV is, mely tavaly az üzlethelyiségek bérbeadásából befolyt 1,5 milliárdos bevételéből 600 milliót fizetett be a büdzsébe, erre az évre azonban 370 milliós befizetést tartalmazó ingatlanhasznosítási szerződést nyújtottak be. „Ez nem volt összhangban a költségvetési rendelettel, lényegében elvont fedezetet, hiszen az IKV-befizetés a költségvetési rendeltünkben a bevételi oldalunkon jelent meg. Forrása volt több keretnek, alapnak és kiadásnak, mely a költségvetésben szerepelt” – magyarázta Botka. Hozzátette, ezen kívül négy önkormányzati cég nyújtott be mínuszos üzleti tervet, így adódott össze a polgármester által említett 453 milliós hiány. Ezután jelentette be Botka a rendkívüli pénzügyi helyzetet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden nem kötelező önkormányzati feladat finanszírozását köteles felfüggeszteni. Botka levelet írt, s két megoldási javaslatot vázolt a képviselőknek: vagy visszavonják a döntést, vagyis „az IKV visszaadja a város pénzét”, vagy csökkentik a kiadásokat. A nem kötelező feladatok zömében pályázati kereteket, például kulturális, egyházi vagy sporttámogatásokat foglalnak magukban. Végül Botka és Bohács az első felvázolt megoldást fogadta el. Reális indok nélkül hirdette meg a polgármester a rendkívüli pénzügyi állapotot a szegedi Fidesz szerint, akik közleményben reagáltak a most született megállapodásra. „Az IKV Zrt. üzleti tervének tüzetes átvizsgálása után a polgármester számára is világossá vált, hogy nem létezik a hiány! Sikeresnek tartjuk a polgármesterrel tartott költségvetési egyeztetéseket, a Fidesz-KDNP számára az siker, hogy meg tudtunk akadályozni egy megszorító Botka-csomag bevezetését Szegeden” – mondta el

Gyimesi László

, a Fidesz szegedi elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.