Egyetem

Közösségi teret avattak a szegedi piaristák + VIDEÓ

Közösségi teret avattak a szegedi piaristák + VIDEÓ

2011. május 7., szombat
Közösségi teret avattak a szegedi piaristák + VIDEÓ

A közösségfejlesztéshez elengedhetetlen egy jó hely – vallják a piaristák –, így ennek jegyében többgenerációs közösségi tér kialakítására adtak be pályázatot három éve. A mintegy ötven millió forintból elkészült közösségi házat szombaton adták át a Dugonics András Piarista Gimnáziumban.

Az intézmény igazgatója

Papp Attila

a beruházás kapcsán az MTI-nek elmondta: a tavaly decemberben kezdődött munka április végén zárult. Ennek során egy 120 négyzetméteres közösségi ház, illetve a sportpályákhoz, a parkosított kerthez kapcsolódóan 3000 négyzetméteren egy korszerű, minden igényt kielégítő többgenerációs játszótér épült. Ezzel szombaton egy közösségi teret adtak át, mely az iskola mellett a környékbeliek életét is szolgálja. Játékkal, közösségi programokkal és rendszeres összejöveteli lehetőséggel segíti a szegedieket. Mint elmondta, a beruházás jelentős része uniós forrás, melyet a rend saját pénzből egészített ki. A házban folyamatos nyitva tartást biztosítanak, napi négy órában. A központ miután megnyílt nagy hangsúlyt fektetnek a nyári programokra. A különböző kikapcsolódási lehetőségek már szerveződnek, ami biztos, hogy lesz baba-mama torna, néptánc és felnőtt jóga. Emellett lehetőség van osztálytalálkozók, különböző összejövetelek lebonyolítására. Mint mondta a piarista rend életében ez egy egészen új vállalkozás, bár a nyitott kapuk elvét vallják, hasonló ház az országban még nem nyílt. Amennyiben a szegedi sikeres lesz, az az ország másik hat hasonló iskolájának jó példa lehet – tette hozzá az igazgató. A következő hónapokban fogják felmérni, hogy mire van a szegedieknek leginkább igénye, s csak ezután fogják véglegesíteni a nyitva tartási időt, illetve azt, hogy mi mindennel várják a lakosságot. „Jól illeszkedik a piarista rendi törekvésbe, hogy diákjainkkal és a környéken lakókkal ne csak kötött formában létesítsünk kapcsolatot. A jelenkor piarista iskolájának nagyon fontos feladata, hogy nyitottak legyünk a hozzánk fordulókkal. Lényeges, hogy aki minket megkeres, a mi értékeinkre nyitott és fogékony, azt az embert minél komplexebb módon tudjuk megszólítani. Ehhez is jó eszköz a most átadott közösségi tér és játszótér” – mondta el portálunknak Papp Attila.

Urbán József

tartományfőnök elmondta: a szegedi iskolának több száz éves története van, a piarista rend ugyanis már a 18. század elején megjelent a városban. A kapcsolat a második világháborút követően megszakadt, de amint lehetőség nyílt rá, Szegeden ismét megnyílt az iskola 1991-ben. Attól kezdve keresi a rend és az iskola a helyét a városban. Gyorsan rátaláltak arra, hogy közösségi iskola szerepet szeretnének vállalni. Az iskolának új épülete 1999-ben készült el, s igyekeztek a körülöttük lakók felé nyitni. Amint elkészült az iskola mellett használatba vehették a környékbeli fiatalok a sportcentrumot. Az iskolában kultúrprogramokkal várták a fiatalokat, a kisgyermekes családokat. Ebbe a folyamatba kapcsolódik a most elkészült komplexum is – tette hozzá a tartományfőnök. Azt szeretnék, ha a Piarista Közösségi Központ, vagyis a PIKK kedvelt találkozóhely lenne a diákok és a városrész lakói számára egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.