Egyetem

Kelet- és közép-európai biotechnológia vállalatok találkozója Lengyelországban

Kelet- és közép-európai biotechnológia vállalatok találkozója Lengyelországban

2011. május 12., csütörtök
Kelet- és közép-európai biotechnológia vállalatok találkozója Lengyelországban

A tizedik alkalommal rendezték meg a lengyelországi Łódźban a kelet- és közép-európai biotechnológiai és élettudományi vállalatok szakmai képviseletére és együttműködésük erősítésére, a tudományos eredmények mielőbbi hasznosításának támogatására létrehozott üzleti fórumot, a BioForum üzleti találkozót a lengyel Bio-Tech Consulting Ltd. szervezésében.

A bemutatkozó vállalatok közül 23 termékeit ismertette, kutatási eredményét öt vállalat és 12 egyetemi kutató intézet mutatta be. A rendezvényt több mint ezer szakmai látogató kereste fel, akik a kiállítókkal és egymás között több száz üzleti tárgyalást folytattak le. A szakmai látogatók közül 1-10 fős alkalmazotti létszámmal rendelkező vállalatot 71-en, 250 főnél többet foglalkoztató vállalatot pedig 95-en képviseltek. A rendezvényen két magyar biotechnológiai vállalat vett részt, a SOLVO Biotechnology és az Avicor Ltd., mindkettő Szegedről. A BioForumon állásbörzét is tartottak lengyel egyetemistáknak a biotechnológiai és más fejlett technológiai vállalatoknál kínálkozó elhelyezkedési lehetőségekről.

Duda Ernő

, a magyar SOLVO Biotechnology vállalat ügyvezető igazgatója, a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) alapítója és elnöke a rendezvényen újságíróknak elmondta, a BioForum a régióban tevékenykedő vállalatok közötti kommunikáció támogatására jött létre. Az alapgondolat az volt, hogy a térség kis- és középvállalatai ne külön-külön, hanem együttesen, szervezetten vegyenek részt a nagy nemzetközi szakmai találkozókon, ez egyebek mellett a kiállítói standok bérlését is megkönnyíti számukra. A BioForum ernyő-szervezetként működik, a kelet- és közép-európai térség országainak biotechnológiai szervezeteinek és vállalatainak elsősorban informális összefogásával. Tagdíjat nem szednek. A cél a tagság kiterjesztése a teljes kelet- és közép-európai régióra, a balti országoktól kezdve a Balkánig - bár a térség országainak még nem mindegyike rendelkezik saját biotechnológiai szövetséggel. A térség biotechnológia súlya nemzetközi összehasonlításban egyelőre nem túl jelentős, de rohamosan növekszik. Duda Ernő rámutatott, hogy a biotechnológia egyike a jövő kulcságazatainak, fejlődését világszerte állami eszközökkel segítik elő. Az államra ugyanis fontos szerep hárul a biotechnológiai ágazat megtelepedéséhez szükséges infrastruktúra megteremtésében, nemcsak az iparág megerősítése, hanem a képzett szakemberek elvándorlásának megelőzése tekintetében is. A következő BioForum találkozót, a 2012-ben a csehországi Brnóban rendezik meg május 23-24. között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.