Közélet

Hulladéklerakók rekultivációja kezdődik a Dél-Alföldön

Hulladéklerakók rekultivációja kezdődik a Dél-Alföldön

2011. május 10., kedd
Hulladéklerakók rekultivációja kezdődik a Dél-Alföldön

Elindul 26 Csongrád és Bács-Kiskun megyei település felhagyott szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja; a tervek szerint 2012 őszére befejeződő az Európai Unió támogatta program bruttó összköltsége 2,79 milliárd forint – közölte Makrai László, a beruházást koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden Kisteleken.

A térségben uniós támogatással korszerű hulladékgazdálkodási rendszert alakítottak ki, ez tette lehetővé a régi lerakók bezárását – mondta a szakember a program részleteit bemutató konferencián. A következő szűk másfél év során a hulladékot depóniákba rendezik, tömörítik, erre szigetelő réteg és talaj kerül, a területet befüvesítik és véderdőket telepítenek, s talajvízfigyelő kutakat alakítanak ki – tudatta az igazgató. Hozzátette: a munka végső célja a természetes vízbázis és a környezet védelme, és hogy a tájkép néhány esztendő alatt olyanná váljon, mint amilyen a lerakók kialakítása előtt volt. A kivitelező – az AKSD Városgazdálkodási Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. alkotta – AS Szeged Konzorcium összesen 483 ezer négyzetméteren mintegy 650 ezer köbméter hulladék ártalmatlanítását végzi el. Két településről – Dócról és Baksról –, ahol a bezárt lerakók Natura 2000-es védelem alá eső területeket érintenek, elszállítják az ott található mintegy 60 ezer köbméter hulladékot.

Makrai László

hangsúlyozta, a 2,79 milliárd forintos összköltségű programnál az uniós támogatás a beruházás teljes költségét fedezi, a településeket nem terheli önrész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.