Bulvár

Helyi sikerrel zárult a Csongrádi Borverseny

Helyi sikerrel zárult a Csongrádi Borverseny

2011. május 13., péntek
Helyi sikerrel zárult a Csongrádi Borverseny

Helyi borász, Bodor László nyerte az idei Csongrádi Borverseny fődíját. A borvidék szakemberei további 23 arany és 38 ezüst minősítést osztottak ki. A versenyen a borvidék 39 termelője mutatta be összesen 119 borát a szakmai zsűrinek.

Több mint két évtizedes hagyomány a Csongrádi Borverseny, ahol a borvidék termelői mutatják be kínálatukat. Idén április 29-én rendezték a versenyt, aminek keretében Csongrádon a Duna borrégióhoz tartozó Csongrádi borvidék összesen 39 borászának 119 tételét vizsgálták és értékelték a négy, egyenként ötfős szakmai bizottságban. A bizottságokat a szomszédos Kunsági borvidék elismert szakemberei vezették. A versenyen részt vevő vörösborok jellemzően 2009-es, a fehér- és rozéborok többsége pedig 2010-es évjáratú volt. A huszonegyedik alkalommal megrendezett Csongrádi Borverseny fődíját egy helyi borász,

Bodor László

2009-es évjáratú cabernet sauvignon bora nyerte el. „Nagyon szép borokat hozott a 2009-es év, így a versenyen is kiemelkedően erős mezőny jött össze” – mondta a győztes borász. Bodor László, aki hét éve borlovag és rendszeresen résztvevője az Országos Bio Borverseny mellett a városi, megyei borversenyeknek is, 2002 óta foglalkozik „bio” szőlőtermesztéssel, és 2008 óta készít bort bioszőlőből. Borai hagyományos technológiával készülnek, nagy tölgyfahordós érlelést kapnak. „Kézműves borokat készítünk bioszőlőből; családi vállalkozásunk 7,5 hektárján csak kékszőlőt termesztünk” – mutatja be borászatát Bodor László. A pincészet jellemző fajtái a kékfrankos, a zweigelt, a cabernet sauvignon és a kadarka. A versenyen összesen 23 bor kapott arany és 38 tétel ezüst minősítést, 39 pedig bronzot. A legjobb borok a rajnai rizling, a kövidinka, az ottonel muskotály, a kadarka, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a kékfrankos fajtákból kerültek ki. A fődíj nyertese mellett kiemelkedően szerepeltek a Csongrád Bor Kft., a Bokrosi Borászati Kft. és a Róna Kft. mellett a Farkas testvérek,

Aradszky László, Gulyás Ferenc, Ungerbauer György, Újvári Mihály, Takács Ferenc

és

Tóth István

családi pincészeteinek borai. A szőlőtermelők között a csongrádi

Kelemen Ferenc, Füzesi Ferenc

és

Pusztai Csaba

mellett a forráskúti

Molnár Mihály

, valamint a pusztamérgesi

Papp Ferenc

aratták a legnagyobb sikereket. A Csongrádi borvidék a 2002-ben létrejött Duna borrégióhoz tartozik. Keleten a Tiszával határos, nyugaton és északon közvetlenül kapcsolódik a Kunsági borvidékhez, míg délen egészen az országhatárig húzódik. Összterülete 1440 hektár, összesen 19 település tartozik hozzá. A borvidéken minden kategóriában találhatók borok, az asztali fajtáktól a minőségi borokig. A legelterjedtebb fajták a kékfrankos, a kövidinka, a rajnai rizling, a kunleány, a zweigelt, az olaszrizling, a chasselas, a zalagyöngye, a cabernet franc, a zöldveltelini, a kadarka, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, az ottonel muskotály és a rizlingszilváni. A borvidék éghajlata – területi megosztottsága miatt is – meglehetősen szélsőséges, a déli területeken mediterrán jellegeket is visel. Az Alföld éghajlatának számos előnyös vonása van a mezőgazdasági termelés szempontjából. Meleg a nyár (a legmelegebb nyarak itt vannak az országban), az ősz hosszan tartó, derült, mérsékelten meleg. Hosszú, mintegy féléves a tenyészidőszak. Magyarországon a Duna–Tisza köze és a dél-alföldi területek kapják a legtöbb napsütést: 2050–2100 órát évenként. A magas hő- és fénymennyiség kedvez a szőlőtermesztésnek. A nyári melegben a homoktalaj visszaveri a napsugarakat, a hőmérséklet a talaj közelében elérheti a 60 fokot is. A nagy meleghez gyakran társul csapadékhiány. A terület talaja részben dunai eredetű meszes homok, részben mésztelen hordalék és homok, helyenként lösz és lösszel kevert homok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.