Közélet

Határon átnyúló ár- és belvízvédelem + FOTÓK

Határon átnyúló ár- és belvízvédelem + FOTÓK

2011. május 24., kedd
Határon átnyúló ár- és belvízvédelem + FOTÓK
Ár- és belvízvédelmi fejlesztéseket hajt végre uniós támogatással az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) román partnereivel közösen. Mindkét pályázat jelentős infrastrukturális fejlesztéseket tartalmaz, ugyanis a határ mindkét oldalán rendkívül rossz állapotban vannak az őrházak, illetve a műtárgyak is felújításra szorulnak. A magyar és a román fél egyaránt a közös szakmai munka szorosabbra fűzését várja a két projekttől. A belvíz és az árvíz természetesen nem ismer az országhatárokat, ezért is jelentős, hogy Magyarország és Románia két nagyszabású projektet bonyolít le a határterületen, a Maros mentén. 2006-ban már volt e téren közös pályázata a két országnak, s Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója a mostani két programtól a szomszédos ország kollégáival való kapcsolat szorosabbra fűzését reméli a védekezés hatékonyságának növelésén túl. A „Maros menti közös érdekeltségű árvízvédelmi rendszer fejlesztése” című projekt megvalósítása azért is indokolt, mert csapadékos időben nem lehet sok helyen a töltésen gépkocsival közlekedni. Frank Szabolcs, az ATIÖVIZIG projektmenedzsere elmondta, hogy 3 méter széles szilárd burkolatú utat építenek, 500 méterenként kitérőkkel, illetve a töltéskorona útjait is leburkolják a projekt keretében meghatározott szakaszon a Maros jobb partján. A gátőrtelepek felújítását is magában foglalja a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló beruházás. Kiemelten fontos, hogy a védekezésben résztvevők megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat, így korszerűsítik például a víz- és gázvezetékeket, s van ahol a szennyvízelvezetést oldják meg. Akad olyan épület, ahol nincs központi fűtés, de a már meglévő rendszerek is felújításra szorulnak. Mind az öt őrtelep külső hőszigetelését is elvégzik, illetve nyílászárókat cserélnek. Ezen felül a szertárépületek rekonstrukcióját végzik el, így összességében 22 épület újul meg. Természetesen nemcsak az épületek állagának a javítása a cél, így mind az öt gátőrtelepen informatikai korszerűsítést hajtanak végre. A román fél is hasonló beruházásokat hajt végre. A határ túloldalán közel 4 kilométeren végzik el a töltéskorona aszfaltozását, illetve gátőrházakat újítanak fel, melyek egy része mintegy száz éve épült, s az utóbbi időszakban jelentősebb felújítást nem hajtottak végre rajtuk. A projekt ezen felül környezetvédelmi célokat is szolgál, olyan berendezéseket is vásárolnak, amelyek kimutatják a szennyeződéseket. Az árvízvédelmi rendszer fejlesztését célzó, 1,86 eurós összköltségvetésű programból közel 900 ezer euró a magyar fél költségvetése 100%-os támogatási arány mellett.

A belvízvédelem területén is közösen fejlesztenek

Egy másik, szintén határon átnyúló uniós pályázat keretében fejlesztik a Maros menti belvízrendszert. Versegi László, az ATIKÖVIZIG projektmenedzsere arról tájékoztatott, hogy a tavaly benyújtott pályázatot ez év elején hagyták jóvá. Kidolgozását az indokolta, hogy a határ két oldalán lévő, összefüggő belvízrendszerekről jelenleg nem áll rendelkezésre egységes helyszínrajz. Természetesen határt metsző csatornák is vannak, így a geodéziai felmérés mindkét országra kiterjed. Magyar oldalon négy műtárgy helyreállítása is megvalósul a projekt keretében, egy helyen pedig újat építenek. Az őrházak rossz állapotáról is beszámolt a projektmenedzser, négynek a korszerűsítése fog megtörténni. Régóta problémát okoz az is, hogy az informatikai infrastruktúra elavult és hiányos, így az adatok továbbítása nem megfelelő, ráadásul nem is férnek hozzá a határ két oldalán azokhoz, ami szintén nehezíti a védekezési munkálatokat. Ezt is megoldják a sikeres pályázat révén. Mint megtudtuk egy úszó munkagépet is vásárolnak, amit először a geodéziai felmérések elkészítésénél fognak használni. A román fél számításai szerint tizenhárom év alatt fognak megtérülni a tervezett beruházások. Náluk is sokat fognak költeni a csatornaőrházak felújítására, a közel ötven éves épületek korszerűsítésére nem voltak ugyanis forrásaik. Emellett műtárgyakat, így zsilipszerkezeteket, hidakat és átereszeket újítanak fel. Versegi László elmondta, hogy a körülbelül 2 millió eurós összköltségvetésű programból 1,03 millió euró a magyar fél költségvetése. Az ATIKÖVIZIG székházában kedden rendezett projektnyitón elhangzott, hogy a kivitelezési munkálatok befejezése mindkét pályázat esetében jövő év végén várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.