/

Határon átnyúló ár- és belvízvédelem + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Ár- és belvízvédelmi fejlesztéseket hajt végre uniós támogatással az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) román partnereivel közösen. Mindkét pályázat jelentős infrastrukturális fejlesztéseket tartalmaz, ugyanis a határ mindkét oldalán rendkívül rossz állapotban vannak az őrházak, illetve a műtárgyak is felújításra szorulnak. A magyar és a román fél egyaránt a közös szakmai munka szorosabbra fűzését várja a két projekttől.

A belvíz és az árvíz természetesen nem ismer az országhatárokat, ezért is jelentős, hogy Magyarország és Románia két nagyszabású projektet bonyolít le a határterületen, a Maros mentén. 2006-ban már volt e téren közös pályázata a két országnak, s Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója a mostani két programtól a szomszédos ország kollégáival való kapcsolat szorosabbra fűzését reméli a védekezés hatékonyságának növelésén túl.
A „Maros menti közös érdekeltségű árvízvédelmi rendszer fejlesztése” című projekt megvalósítása azért is indokolt, mert csapadékos időben nem lehet sok helyen a töltésen gépkocsival közlekedni. Frank Szabolcs, az ATIÖVIZIG projektmenedzsere elmondta, hogy 3 méter széles szilárd burkolatú utat építenek, 500 méterenként kitérőkkel, illetve a töltéskorona útjait is leburkolják a projekt keretében meghatározott szakaszon a Maros jobb partján. A gátőrtelepek felújítását is magában foglalja a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló beruházás. Kiemelten fontos, hogy a védekezésben résztvevők megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat, így korszerűsítik például a víz- és gázvezetékeket, s van ahol a szennyvízelvezetést oldják meg. Akad olyan épület, ahol nincs központi fűtés, de a már meglévő rendszerek is felújításra szorulnak. Mind az öt őrtelep külső hőszigetelését is elvégzik, illetve nyílászárókat cserélnek. Ezen felül a szertárépületek rekonstrukcióját végzik el, így összességében 22 épület újul meg. Természetesen nemcsak az épületek állagának a javítása a cél, így mind az öt gátőrtelepen informatikai korszerűsítést hajtanak végre.
A román fél is hasonló beruházásokat hajt végre. A határ túloldalán közel 4 kilométeren végzik el a töltéskorona aszfaltozását, illetve gátőrházakat újítanak fel, melyek egy része mintegy száz éve épült, s az utóbbi időszakban jelentősebb felújítást nem hajtottak végre rajtuk. A projekt ezen felül környezetvédelmi célokat is szolgál, olyan berendezéseket is vásárolnak, amelyek kimutatják a szennyeződéseket.
Az árvízvédelmi rendszer fejlesztését célzó, 1,86 eurós összköltségvetésű programból közel 900 ezer euró a magyar fél költségvetése 100%-os támogatási arány mellett.

A belvízvédelem területén is közösen fejlesztenek

Egy másik, szintén határon átnyúló uniós pályázat keretében fejlesztik a Maros menti belvízrendszert. Versegi László, az ATIKÖVIZIG projektmenedzsere arról tájékoztatott, hogy a tavaly benyújtott pályázatot ez év elején hagyták jóvá. Kidolgozását az indokolta, hogy a határ két oldalán lévő, összefüggő belvízrendszerekről jelenleg nem áll rendelkezésre egységes helyszínrajz. Természetesen határt metsző csatornák is vannak, így a geodéziai felmérés mindkét országra kiterjed. Magyar oldalon négy műtárgy helyreállítása is megvalósul a projekt keretében, egy helyen pedig újat építenek. Az őrházak rossz állapotáról is beszámolt a projektmenedzser, négynek a korszerűsítése fog megtörténni. Régóta problémát okoz az is, hogy az informatikai infrastruktúra elavult és hiányos, így az adatok továbbítása nem megfelelő, ráadásul nem is férnek hozzá a határ két oldalán azokhoz, ami szintén nehezíti a védekezési munkálatokat. Ezt is megoldják a sikeres pályázat révén. Mint megtudtuk egy úszó munkagépet is vásárolnak, amit először a geodéziai felmérések elkészítésénél fognak használni.
A román fél számításai szerint tizenhárom év alatt fognak megtérülni a tervezett beruházások. Náluk is sokat fognak költeni a csatornaőrházak felújítására, a közel ötven éves épületek korszerűsítésére nem voltak ugyanis forrásaik. Emellett műtárgyakat, így zsilipszerkezeteket, hidakat és átereszeket újítanak fel.
Versegi László elmondta, hogy a körülbelül 2 millió eurós összköltségvetésű programból 1,03 millió euró a magyar fél költségvetése.
Az ATIKÖVIZIG székházában kedden rendezett projektnyitón elhangzott, hogy a kivitelezési munkálatok befejezése mindkét pályázat esetében jövő év végén várható.

no images were found

Előző sztori

Ismét vízi karnevál volt a Tiszán Szeged Napján + VIDEÓ

Következő sztori

Vízilabda: Molnár és Kiss Máltán, Baksa és Török a válogatottal