Bulvár

Facsemeték kerültek több óvodába és iskolába + FOTÓK

Facsemeték kerültek több óvodába és iskolába + FOTÓK

2011. május 31., kedd
Facsemeték kerültek több óvodába és iskolába + FOTÓK
A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg az a projekt, melyben a Levegő Munkacsoport helyi társadalmi szervezetekkel összefogva lép fel a szakmailag indokolatlan fakivágások ellen négy régió egy-egy nagyvárosában. Szegeden a projekt záróeseményeként az Életharmónia Alapítvány és a Védegylet Szegedi Csoportjának aktivistái 31 fát ültettek el 14 szegedi oktatási intézményben. A szimbolikus jelentőségű faültetéssel egy olyan hálózat alapjait is le kívánják rakni, ahol a környezettudatos neveléssel egybekötve a természetvédelem, és ezen belül a zöld növényzet megóvására oktatják az óvodásokat és a diákokat. „Egy körlevélben kerestük meg az oktatási intézményeket, hiszen köztudott hogy az önkormányzatnak ilyen célra nem nagyon van forrása” – mondta el portálunknak Kotogán Róbert az Életharmónia Alapítvány aktivistája. „Így az óvodák-iskolák különböző helyekről próbálnak facsemetéket szerezni, hiszen a nyári melegben az árnyékot adó fákra igen nagy szüksége van a gyerekeknek.”

Szakmai segítség hiánya

Az intézmények amellett, hogy maguknak kell gondoskodniuk a zöldfelületek karbantartásáról, nem nagyon kapnak automatikus szakmai felügyeletet a fenntartótól. Igénybejelentésre a város természetesen minden segítséget megad, de ettől talán többre is szükség lenne, hiszen sok iskolában és óvodában nagy mennyiségben találhatók különböző fák és cserjék, melyeknek gondozására ezekben az intézményekben nem mindig van megfelelő hozzáértő személyzet. Az Életharmónia Alapítvány ebben is megpróbál segítséget nyújtani, kiadványaikban és szakemberek tanácsaival járulnak hozzá az oktatási intézmények zöldfelületeinek szakszerű gondozásához, új fák, cserjék telepítéséhez.

„Ha megnövök, ez a fa is nagy lesz már”

A Klebelsberg-telepi óvodában kezdték az akciót, ahol a Katica-csoport apróságai kétkezi munkájukkal is hozzájárultak az új díszalmafa elültetéséhez. Az ovisok izgatottan állták körül az alapítvány munkatársait, és egymással versengve hordták a földet, fogták a facsemetét, sőt még egy kis énekkel is köszöntötték az udvar új „lakóját”. „Én is nagy leszek már, mire az almafa megnő” – mondta több apróság, miközben a homokozólapáttal segítettek a gödör betemetésében, mások pedig a slag végét fogva itatták meg a facsemetét. A 31 db fa elültetésére 14 szegedi oktatási intézményben került sor. A Földmíves utcai, a Bölcs utcai, a Gyálaréti, a Klebelsberg-telepi, a Gedói, a Jerney, valamint a Sólyom utcai Rókás és a Béke-telepi óvodákba kerültek a Tölgyesi Faiskola által biztosított és szakmailag is felügyelt facsemeték. Természetesen iskolákba is eljutottak az alapítvány munkatársai, így a Klúg Péter Általános Iskola és Nevelőotthon, a Tabán Általános Iskola, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, a SzKKT Eötvös József Gimnázium, a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai is élvezhetik majd a felcseperedő fák alatti árnyékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.