Sport

Elhunyt Nagy Marianna olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó

Elhunyt Nagy Marianna olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó

2011. május 4., szerda
Elhunyt Nagy Marianna olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó

Nyolcvankét éves korában elhunyt Nagy Marianna olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok műkorcsolyázó.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szerdai tájékoztatása szerint a múlt héten szállították be a Szent Imre kórházba gyomorvérzéssel, vasárnap már nem volt eszméleténél, és hétfőn délután halt meg.

Nagy Marianna

testvérével - a 2005-ben elhunyt

Nagy Lászlóval

- több mint egy évtizeden keresztül a világ élvonalába tartozott páros műkorcsolyázásban. A kettős három téli olimpián vett részt, ezek közül az 1952-es oslóin és az 1956-os Cortina d,Ampezzó-in a harmadik helyen végzett. Emellett 1950-ben, ugyancsak a norvég fővárosban, valamint 1955-ben Budapesten a kontinens legjobbjának is bizonyult. A páros Európa-bajnokságokon még négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, világbajnokságokon pedig háromszor állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Az 1958-ban történt visszavonulásuk után Nagy Marianna 1966-ig a Magyar Jégrevü vezető szólistája volt. 1956-ban a Testnevelési Főiskolán edzői, majd 1964-ben szakedzői oklevelet szerzett. 1970-től 1984-ig egyúttal a Testnevelési Főiskola Sportvezető és Edzőképző Intézetében a műkorcsolya szakelőadója volt. 1984-ben vonult nyugalomba, ezt követően Szegeden, később Szombathelyen utánpótlásedzőként tevékenykedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.