Közélet

Egyre kilátástalanabb a hajléktalanok helyzete

Egyre kilátástalanabb a hajléktalanok helyzete

2011. május 14., szombat
Egyre kilátástalanabb a hajléktalanok helyzete

A budapesti hajléktalanellátók érdek-képviseleti szervezete kezdeményezte a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzultatív Tanács összehívását hétfőre "a hajléktalan emberek egyre kilátástalanabb helyzetének megnyugtató rendezése érdekében". Az érdek-képviseleti szervezet, a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár a konzultatív tanácsot az elnöknek negyedévente rendes ülésre össze kellene hívnia, illetve a tagok kérésére ettől eltérő időpontban rendkívüli tanácskozást kellene meghirdetnie, ez Budapest új vezetésének tavaly októberi megválasztása óta nem történet meg, holott ezt az ellátói oldal többször is kérte.

"Eközben a hajléktalanellátást olyan ütemmel alakítják át számunkra részben ismeretlen szempontok szerint, melyek minden európai demokráciában indokolttá tennék az abban érintettek véleményének kikérését, a velük való konzultációt" - hangsúlyozza a szakmai szervezet, hozzátéve, hogy hat hónapon belül negyedszerre már nem kérik a főváros egészségpolitikai és szociális bizottságának elnökét a tanács összehívására, hanem ezt maguk teszik meg hétfő délutánra. A napirendre vonatkozó javaslatuk szerint tárgyalnának egyebek mellett a főváros által javasolt új hajléktalanellátási koncepcióról, amely - mint írják - "hivatkozásul szolgált közel 1100 férőhely támogatásának megvonásához"; az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány további sorsáról; a téli krízisellátás jövőjéről; a január 1-jétől hatályos, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosításról; valamint az Aluljáró helyett emberibb körülmények elnevezésű program tapasztalatairól. Budapesten jelenleg mintegy 8 ezer hajléktalan él, 5 ezren férőhelyeken, 3 ezren közterületeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.