//

Egy vasárnap a hősökért + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A hősök vasárnapja – egy 1925-ös rendelet szerint minden évben május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emléknapja, ekkor a háborúkban elesett hősökre emlékezik az ország. Szegeden a Hősök Kapuja előtt gyűltek össze katonák és egyesületek civiljei, hagyományőrzők és hétköznapi polgárok, hogy ünnepi műsor keretében róják le tiszteletüket mindazokért, aki a vérüket adták az országért.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szegedi Szervezete és a Szegedi Bajtársi Klub szervezésében gyűltek össze ünnepelni a szegediek a Hősök Kapuja elé, ahol a halott katona szobrát koszorúzták meg.
„Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezünk. Nem ünnepelni és nem siratni gyűltünk össze. De az evangélium szavaival élve át kell éreznünk azt a mondatot miszerint, senki nem adhat többet, mint, aki életét adja barátaiért. A hőseink nem csak a barátaikért haltak meg, hanem egy egész nemzetet vettek védelmükbe” – mondta el a megemlékezésen Maschek Rudolf az egyesület szegedi szervezetének vezetője. Az ünnepségen részt vett Szege díszpolgára, Gyimesi Kálmán is, aki a Kimegyek a doberdói harctérre kezdetű népdalt énekelte el, majd Marjanucz László történész mondott beszédet. Az SZTE történeti intézetének vezetője több történeten keresztül felidézte Magyarország háborúban elesett katonáinak emlékét. „Példát mutatnak ezek a hősök a jövendő nemzedékeknek kötelességtudatból, helytállásból és hazaszeretetből. A hazáért mindent, de semmit a hazából – vallották e katonák” – emlékeztette a jelenlévőket a docens. A város képviseletében Farkas László, Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő jelent meg. Az ünnepi műsor után a katonai, hagyományőrző és egyéb civil szervezetek, illetve több lovagrend képviselői helyezték el koszorúikat.

no images were found

Előző sztori

Elhunyt Mádl Ferenc

Következő sztori

Megvonta a díszpolgári címet Adolf Hitlertől egy osztrák város