Egészség

Dohányzásmentes Világnap Hódmezővásárhelyen

Dohányzásmentes Világnap Hódmezővásárhelyen

2011. május 31., kedd
Dohányzásmentes Világnap Hódmezővásárhelyen

A hódmezővásárhelyi városháza dísztermében tartott rendezvény keretében orvosok és népegészségügyi szakemberek részvételével hívták fel a lakosság figyelmét a dohányzás káros hatásaira, emellett ismertették a hódmezővásárhelyi dohányzásleszoktató program részleteit és eddigi eredményeit.

A következő tanévben induló Dohányzásmegelőző Program előzményeként ugyanezen a napon kezdődik egy kérdőíves vizsgálat a város 6-10. osztályos diákjai körében, amellyel a fiatalok dohányzással kapcsolatos ismereteit, a szülők dohányzási szokásait, a dohányzással kapcsolatos hozzáállásukat, viselkedésüket és tudásukat kívánják feltérképezni. A dohányzás korunk egyik legveszélyesebb és legtöbb áldozatot szedő népbetegsége: Magyarországon az 1970 és 1999 közötti időszakban mintegy 800 ezer halálozás a dohányzás miatt következett be. Ez azt jelenti, hogy hetente annyi ember hal meg a dohányzás következtében, mintha három utasszállító repülőgép zuhanna le szerte az országban. Hódmezővásárhely elkötelezett a dohányzás visszaszorításában, így az önkormányzat az Egészséges Vásárhely Programmal együttműködve évek óta igyekszik hathatós lépésekkel elősegíteni, hogy a város füstmentes, egészséges otthona lehessen mindannyiunknak. Ezért dolgozták ki a város országban egyedülálló dohányzásleszoktató programját, melynek keretében 200 vásárhelyi lakos dohányzás-leszoktatásához nyújtanak segítséget: fejenként több mint 60 ezer forintos gyógyszeres kezelését fedezik kétharmad részben, így a programban részt vevőknek mindössze a kezelés költségének egyharmadát kell saját forrásból állniuk, ami nem több mint amennyit egy erős dohányos egy hónap alatt elkölthet cigarettára. A programra jelenleg is várják a leszokni vágyók jelentkezését. A hódmezővásárhelyi dohányzásellenes küzdelem idei mottója: a megelőzés. Az idei évtől kezdve ugyanis a dohányzásról való leszokás támogatása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek és fiatalok dohányzástól való visszatartására, vagyis a prevencióra. Az Egészséges Vásárhely Program az Országos Egészségfejlesztési Intézettel együttműködve egy új Dohányzásmegelőző Programot vezet be a városban, melynek lényege, hogy az összes önkormányzati fenntartású iskolában ugyanazon tanterv alapján helyezik fókuszba a dohányzást a diákok körében. A program segítséget és tematikai ismereteket ad a pedagógusoknak arra vonatkozóan, hogy a nagycsoportos óvodás kortól egészen a fiatal felnőtt korig miként előzhető meg a gyermekek és fiatalok dohányzásra való rászokása. A programot a következő tanévben vezetik be az iskolákban, ezt megelőzően azonban már az idei tanévben egy anonim kérdőíves vizsgálattal feltérképezik a fiatalok dohányzáshoz való viszonyát. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet által kidolgozott kérdőívet a város 6-10. osztályos diákjai töltik ki. A vizsgálattal a fiatalok dohányzással kapcsolatos ismereteit, a szülők dohányzási szokásait, a dohányzással kapcsolatos hozzáállásukat, viselkedésüket és tudásukat kívánják feltérképezni. A vizsgálatot minden évben megismétlik, mérve ezzel a program hatékonyságát, a fiatalok dohányzással kapcsolatos attitűdjének változását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.