Közélet

Az ENSZ evakuálta munkatársait Tripoliból

Az ENSZ evakuálta munkatársait Tripoliból

2011. május 1., vasárnap
Az ENSZ evakuálta munkatársait Tripoliból

Az ENSZ bejelentette vasárnap, hogy Tripoliból evakuálta munkatársait a fővárosban uralkodó helyzet miatt. A líbiai felkelők arról adtak hírt, hogy kormányerők tűz alá vették Miszráta kikötőjét, s harcok dúlnak a líbiai-tunéziai határ mentén, Dehiba városnál.

Stephanie Bunker

, az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatalának szóvivője elmondta, hogy 12 külföldi munkatársuk Tunéziába távozott Tripoliból. A különféle ENSZ-intézmények képviselői röviddel azután érkeztek Tripoliba, hogy

Valérie Amos

, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese április 10-én megállapodást írt alá a líbiai kormánnyal, amely engedélyezte tevékenységüket. Bunker elmondta, hogy a kitelepítésről szóló döntés nem vonatkozik a helyi munkatársakra, sem a Bengáziban lévő külföldi ENSZ-személyzetre. Líbiai felkelők arról számoltak be, hogy a kormányerők vasárnap lőni kezdték a felkelők kezén lévő Miszráta kikötőjét, miközben egy segélyhajó szállítmányát rakodják ki. "Grad rakétákat használnak, megcélozva közvetlenül a kikötőt" - mondta

Ahmed Hasszán

szóvivő, utalva a második világháborús szovjet Katyusa utódának is tekinthető rakéta-sorozatvetőre. A tunéziai hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy vasárnap két lövedék csapódott be dél-tunéziai területre, 300 méterre a határtól. A tunéziai fél lezárta a határt ennek nyomán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.