Bulvár

Ankara megerősítette a körözött terrorsita horgosi elfogását

Ankara megerősítette a körözött terrorsita horgosi elfogását

2011. május 1., vasárnap
Ankara megerősítette a körözött terrorsita horgosi elfogását

Az Interpol törökországi irodája megerősítette, hogy a Horgoson elfogott személyek egyike a Hezbollah kurd iszlamista szervezet körözött tagja - közölte szombat este a szerb belügyminiszter.

Ivica Dacic

korábban bejelentette, hogy a szerbiai rendőrség péntek este két személyt fogott el Horgoson illegális határátlépési kísérlet közben. Egyikükről a szerb rendőrség azt gyanította, hogy a Hezbollah nevű törökországi kurd iszlamista szervezet tagja, akit az ankarai rendőrség terrorizmus miatt köröz. Belgrád ezért elküldte a török rendőrségnek digitális ujjlenyomataikat és feltehetően hamis dokumentumaik fénymásolatát. Ivica Dacic belügyminiszter szombat este közölte: az Interpol törökországi irodája megerősítette, hogy a Horgoson elfogott személyek egyike - név szerint

Ajdin Tamak

- a törökországi kurd Hezbollah iszlamista szervezet körözött tagja. Dacic részleteket is közölt az esetről. Azt mondta, hogy a két személy Németországba szappant szállító kamionban akart átkelni illegálisan a szerb-magyar határon Szerbia felől. Mindketten "valamifajta celofánba vagy ponyvába" voltak betekerve, szinte az egész testüket lefedték, így a zárt térben élőlényeket észlelő műszer nem mutatta ki jelenlétüket a kamionban, de a határőrök átkutatták a járművet, és rájuk találtak - tette hozzá a belügyminiszter. Dacic szerint a szerb hatóságok a török Interpoltól kaptak értesítést róla, hogy Szerbia területén át valószínűleg áthalad egy kamion, amelyben olyan személyek utaznak, akik kapcsolatban állhatnak a gyanúsítottal. A Tanjug hírügynökség szerint Dacic úgy fogalmazott, hogy a magyar és a horvát rendőrség is várt rájuk, de nem akarták elárulni a szerb hatóságoknak, hogy miről van szó, és szemlátomást nem számítottak arra, hogy a szerb rendőrség fogja el őket. A magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI érdeklődésére korábban megerősítette: tudott arról, hogy egy nemzetközi körözés alatt álló terroristagyanús személy át akarja lépni határt, így Röszkénél kommandósok várták azt a kamiont, amelyben a gyanúsított utazott. A központ azt tervezte, hogy azonnal elfogja a körözött személyt, ha magyar területre lép. Ajdin Tamakot Törökországban terrorizmus vádjával életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A török Hezbollah egy iszlamista csoport, amelynek nincs ismert kapcsolata az azonos nevű libanoni szervezettel. Az Ankara által terroristának tekintett csoport az 1990-es években a többségében kurdok lakta Délkelet-Törökországban volt aktív, és a célja egy fundamentalista rendszer megteremtése volt. Az idei év elején több vezetője szabadlábra került annak az új törvénynek az alapján, amely kimondta, hogy bírósági ítélet nélkül tilos börtönben tartani gyanúsítottakat tíz évnél tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.