Egészség

Alkalmatlanok a szív-és érbetegségek szűrővizsgálatai

Alkalmatlanok a szív-és érbetegségek szűrővizsgálatai

2011. május 8., vasárnap
Alkalmatlanok a szív-és érbetegségek szűrővizsgálatai

Nem alkalmasak a betegségek kiszűrésére a jelenlegi szűrővizsgálati technikák - állapította meg az a tanulmány, amelyben a halálozási statisztika első helyén álló szív- és érrendszeri betegségek szűrővizsgálatának hatékonyságát vizsgálták.

Világszerte végeznek panaszmentes embereken különféle betegségek korai fölismerése végett szűrővizsgálatokat, amelyek eredményessége betegségtől függően igen változó, de országonként is erősen különbözik. Minden betegséget legjobb megelőzni, de ha a folyamat már elindult, a kezelési eredmények akkor optimálisak, ha a kórt a lehető legkorábbi stádiumban sikerül fölismerni. Kanadai kutatók,

Daniel G. Hackam

és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség jelenleg alkalmazható vizsgálati módszerei milyen megbízhatósággal tudják kiemelni a panaszmentes emberek tömegéből azokat, akiket fokozott figyelemmel kell illetni a kifejlődőben lévő betegség miatt. A szakirodalomból kiválasztották azokat az eddigi tudományos vizsgálatokat, melyek ezt tárgyalták, és eredményeiket összesítve értékelték. Az orvosi szakirodalomban hét megfelelően végzett és összehasonlítható módszereket használó tanulmány adatait emelték ki.

Patrick O'Malley

az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmányhoz írott szerkesztőségi közleményben azt írta: a jelenlegi vizsgálati technikák annyira alkalmatlanok szűrésre, hogy az "döbbenetes". (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.