Írjon nekünk

Egyetem

Vita a zsombói iskoláról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az egyház 8 iskolát működtetne, 38 település áll sorban

Zsombón a helyi képviselő-testület szándéknyilatkozatban rögzítette: egyházi kezelésbe adnák a település iskoláját. A múlt heti szülői fórumon nagyobb vita alakult ki a közösségi ház falain belül. A testület szerint téves információk, a tájékoztatás hiánya okozhatta azt, hogy érdemi párbeszéd helyett viták alakultak ki.

Az elmúlt időszak iskolabezárásaitól több településen mentette meg az iskolákat – ami sokszor magának a falu megmaradásának a záloga – az egyház. Idén 38 helység jelezte a Szeged-Csanádi Egyházmegye felé, hogy átadnák iskolájukat egyházi kezelésbe. Anyagi okok miatt viszont egyelőre 8 település oktatási intézményének üzemeltetését vállalja a katolikus egyház. Ebbe a kalapba került bele Zsombó település is. Erről mindössze egy szándéknyilatkozat született a képviselő-testület részéről, amihez kell még a szülők beleegyezése is. A múlt heti fórumon a lakosság számos kritikát fogalmazott meg az ügyben. Utána jártunk, hogy a máshol nagy tisztelettel és megbecsüléssel fogadott megoldást, miszerint az egyház segít egy-egy iskola üzemeltetésében részt vállal, Zsombón miért lett vitaalap. Úgy tudjuk, hogy a nem megfelelő tájékoztatás miatt sokan téves következtetéseket vontak le.

A minőség hosszú távú garanciája a tét

Marad a művészeti oktatás

A képviselő-testület határozatban fektette le, hogy a művészeti oktatást Zsombón a továbbiakban is megtartja, és felkérte a polgármestert, hogy ennek működési kereteire tegyen javaslatot. Semmi nem fenyegeti tehát a zsombói művészeti oktatás további színvonalas működést” – mondta Mészáros Csaba képviselő.

„A dezinformációkból kettőt most szeretnék cáfolni” – nyilatkozta portálunknak Mészáros Csaba képviselő, a helyi Humánpolitikai Bizottság elnöke. „Szomorúnak tartom, hogy magukat felelősnek tartó személyek olyan fél információkat osztanak meg a közvéleménnyel, miszerint a művészeti oktatás sorsa bizonytalan lenne településünkön, amennyiben a helyi közoktatásban fenntartóként megjelenne a katolikus egyház. Az igaz, hogy az egyházmegye jelenleg nem gondolkodik a művészeti iskola átvételében. Így annak működése továbbra is önkormányzati keretek között folyna tovább. A képviselő-testület határozatban fektette le, hogy a művészeti oktatást Zsombón a továbbiakban is megtartja, és felkérte a polgármestert, hogy ennek működési kereteire tegyen javaslatot. Semmi nem fenyegeti tehát a zsombói művészeti oktatás további színvonalas működését” – nyilatkozta a képviselő.
„A másik, amit érzékeltetni szeretnék, az a különbség a döntés és a szándék között. Nem született döntés arról, hogy egyházi kézbe adjuk az iskolát, pláne nem a szülők véleménye nélkül. A szándékunk arról szól, hogy a polgármester járja körül a lehetőséget, és kezdjen tárgyalásokba annak érdekében, hogy a következő tanévtől egyházi fenntartásúvá tudjon válni intézményünk. Ehhez azonban – nekünk képviselőknek – látnunk kell, hogy mekkora szülői támogatottsága van szándékunknak. Zsombó község képviselő-testülete abban érdekelt, hogy minél nagyobb társadalmi legitimációja legyen egy ilyen döntésnek. Olyan döntést tehát nem áll szándékunkban hozni, amit a többség nem tud elfogadni” – tette hozzá.

Maradna a művészeti oktatás is

Az alpolgármester, Kispéter Gábor elmondta, hogy nagyon sok önkormányzatnál jelent problémát már ma is az oktatási intézményük fenntartása, ami először az oktatási színvonal csökkenését eredményezheti, de sajnos számtalan példát láttunk már arra is, hogy végül több helyen kénytelenek bezárni az iskolát. „Mi nem szeretnénk erre a sorsa jutni, de el sem indulni ebbe az irányba, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy hosszú távon hogyan tudjuk működőképesen fenntartani az iskolát, olyan módon, hogy ne csorbuljon a munka színvonala” – emelte ki az alpolgármester. „Olyan működtetőt szeretnénk találni, aki az anyagi biztonság mellett a szellemi, erkölcsi nevelésnek is garanciája. Nálunk eddig is magas színvonalú oktatás működött. Az előbb felsorolt minőségek megtartását, mint üzemeltető úgy gondoljuk, hogy hosszú távon a római katolikus egyház tudja garantálni. Minden évben nyolc számjegyű hiány van a költségvetésben az iskolafenntartás után. A normatív támogatás, amit az államtól kapunk ekkora összegű kiegészítést igényel. Ráadásul ez a támogatás tovább csökkenhet, így ez a hiány növekedhet. Tehát jelentős megtakarítást érhet el az önkormányzat, amit éppen a színvonal további fenntartására fordíthatnánk. Például: az egyház nem venné át az alapfokú művészeti oktatást, ezt továbbra is az önkormányzat látná el, ráadásul a megtakarítás miatt akár még a korábbinál is szélesebb körben. Szerintem ebben az ügyben nem kérdőjelek vannak, hanem értelmezési problémák” – így Kispéter Gábor.

Egészség

Koronavírus: az érintett területekről érkező hallgatók távolmaradását kéri az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rugalmasan kezeli a hiányzásokat az egyetem.

Tovább olvasom

Egészség

Az ápolókat ünneplik a Klinikai Központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 28-án, pénteken.

Tovább olvasom

Egyetem

Karbonlábnyomot számítanak az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tanulmányi és Információs Központ épületére vonatkozóan.

Tovább olvasom

Aktuál