Bulvár

Virágzanak a liliomfák Szegeden

Virágzanak a liliomfák Szegeden

2011. április 1., péntek
Virágzanak a liliomfák Szegeden

Virágzanak a város ékének, tavaszi büszkeségének nevezett rózsás liliomfák a szegedi Széchenyi téren; hatalmas húsos szirmú virágai még lombfakadás előtt nyílnak, és fagymentes időben tíz napig, két hétig láthatók.

Juhász Miklós

címzetes egyetemi tanár az MTI-nek elmondta, a szegedi főtéren, a városháza előtt az 1930-as évektől pompázó fák a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjába tartoznak, amely egyike a legősibb kétszikű zárvatermő családoknak. A család neve

Pierre Magnol

(1638-1715) dél-francia botanikus emlékét őrzi. A ma élő magnólianemzetséghez tartozó fajok, és azok alfajai Észak-Amerikából, illetve Kelet-Ázsiából származnak. Az ázsiai és amerikai csoport tulajdonságaiban jelentősen eltér egymástól. Az Észak-Amerikában honos fajokra erőteljes növekedés, nagy termet, és a tavirózsákra emlékeztető virág jellemző. Képviselői a lombozat kifejlődése után hozzák virágaikat. Leveleik nagyok, 20-30 centiméteresek is lehetnek. A mi klímákon fagyérzékenységük és páraigényük miatt nem érzik jól magukat. A Kelet-Ázsiából származó fajok gyengébb növekedésűek, viszont a fagyzugos, késő tavaszi fagyoknak kitett területeket kivéve jól áttelelnek. Általában nagyobb cserje vagy kisebb fa méretűek, és jellemző rájuk a széles, terebélyes forma. A nemzetség ezen képviselői hazánkban üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon. Általában lombfakadás előtt hozzák nagy színes virágaikat. Kertészeti változatai is elterjedtek, a Szeged főterén látható rózsás liliomfa is ezek közé tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.